lördag 29 maj 2010

Ungdoms DystopierDystopier, berättelser om ett skrämmande framtidssamhälle, har på senaste tiden varit ett populärt bloggämne bland de svenska bokbloggarna. Bland annat på grund av bokbloggen Lyrans Noblessers dystopi utmaning. Jag tycker det är en väldigt rolig genre att läsa så jag bestämde mig för att sätta ihop en liten lista på ungdomsdystopier, för en sådan har jag nämligen aldrig sett innan. Tyvärr blev inte listan så lång, ändå tycker jag att det kommit ut en hel del i genren den senaste tiden. Eftersom den inte är fulländad får ni gärna komma med tips och fylla på listan genom att kommentera!

Ungdomsdystopier på svenska:


Ungdomsdystopier på engelska:Epitaph Road - David Patneaude, tips från Malin W

Unwind - Neal Shusterman, tips från Malin W

6 kommentarer:

 1. De fem av de du räkande upp som jag ha läst har jag älskat! Det är verkligen min genre :D

  SvaraRadera
 2. Muren av Titti Knutsson! Sedan har jag en massa tips på engelska titlar, men du kanske bara vill ha svenska? /Jennie

  SvaraRadera
 3. Engelska går så klart också bra! Muren är en sådan bok jag sett men inte intresserat mig för. Men nu när jag läser om den verkar den hur bra som helst! Måste jag absolut ta och läsa.

  SvaraRadera
 4. "Den utvalde" (eng. "The Giver") av Lois Lowry rekommenderas verkligen, den har dessutom två uppföljare som utspelar sig i samma värld - "Gathering Blue" och "Messenger".

  Några jag inte läst men som verkar bra är "The Adoration of Jenna Fox" av Mary Pearson (kolla in boktrailern på whoisjennafox.com!) och "Unwind" av Neal Shusterman.

  "Epitaph Road" av David Patneaude verkar också intressant, om en fjortonårig kille som växer upp i en framtid som efter ett virus har 97% kvinnlig befolkning.

  "The Maze Runner" av James Dashner, "The Forest of Hands and Teeth" av Carrie Ryan och "Life as We Knew It" av Susan Beth Pfeffer är alla första böckerna i ungdomsdystopi-trilogier. :)

  SvaraRadera
 5. Oj så många tips! Har inte läst någon av dem men lägger genast till dem på listan!

  SvaraRadera
 6. Vad bra med en sådan här lista, detta är verkligen en genre kul genre:)
  Ett tips är Piraternas fånge av Emily Diamand.

  SvaraRadera