söndag 30 maj 2010

Törst

För något årsedan släpptes det två olika vampyrserier samtidigt. Den ena var House of Night och den andra var Vampire Academy. Jag valde att bara läsa en av dem vilket blev House of Night, för den verkade mycket bättre tyckte jag då. Men det fick jag äta upp. För nu, ett år senare, läser jag Törst och inser att den är mycket bättre än house of night!

Precis som House of night utspelar sig Vampire Academy på ett sorts vampyrhighschool. Men här finns inte bara vanliga vampyrer utan vampyrerna är uppdelade i tre olika "raser". Först finns det Dhampirer som är någon slags halvvampyr, sedan finns Moroi vampyrer som är riktiga vampyrer och till sist Strigoi. Strigoi är den onda sorten. De är odödliga och vill inget hellre än att utplåna Moroi vampyrerna. Därför är det Dhampirernas uppgift är att skydda Moroi vampyrerna från Strigoi.

Det var just detta med massa olika vampyrer som gjorde mig misstänksam mot serien från början. Men det visade sig bli riktigt bra. Huvudpersonen, Rose, är en tuff tjej och Dhampir. Hon och hennes bästa vän Lissa (som är moroi) har ett speciellt band mellan sig. Rose kan känna alla Lissas känslor och tankar. Två år innan berättelsen börjar hände något konstigt, någonting som fick Rose och Lissa att fly från vampyrskolan och ge sig ut i människornas värld. Men skolan har lyckats spåra upp dem och snart är de tillbaka igen. Efter deras hemkomst börjar döda djur förfölja Lissa. Hon hittar en död räv på sängen, sedan en duva.. Vad det än var de flydde från förra gången så finns det kvar på skolan och den här gången kommer de inte kunna fly.

Historien var toppen, inga töntiga ritualer och gudar som i House of Night. Jag fastnade direkt för huvudkaraktären Rose. Det är inte hon som är utvald och speciell, utan det är Lissa. Rose är Damphir och hennes öde är att skydda Moroi från Strigoi. Hon är en krigare rättare sagt, och en tuff sådan. Redan i början var boken fylld av hemligheter som sakta avslöjades bit för bit, det gillade jag verkligen, det gjorde att historien blev grymt spännande. Sedan fanns de vanliga Highschool ingredienserna som kärlek, skvaller och elaka tjejbråk. Men det kombinerat med spänning, blod och magi blev en underbar blandning.

Det finns tre utgivna böcker i Vampire Academy serien på Svenska. På engelska har fem böcker givits ut och den sjätte släpps i december!

3 kommentarer:

 1. Jag håller med dig helt!! Jag orkar inte heller med House of Night serien med alla sina ritualer och tusen olika vampyrer...blåa röda vad kommer näst orange eller...Jag fastnade däremot direkt för Vampire Academy, älskar Rose!!

  SvaraRadera
 2. jag håller med!! house of night känns blek, men VA har verkligen gjort mig bessat sens första boken
  älskar Rose och Dimitri

  SvaraRadera
 3. Vampire Academy är sååå mycket bättre än House of Night och Twilight tillsammans till och med!
  VA kommer ju snart också ut som film!
  Fullkomligt längtar!!

  SvaraRadera