måndag 17 maj 2010

Praodag 1

Vår första prao dag på Bonnier Carlsen började med en liten rundvandring i Bonnier huset. Därefter fick vi läsa ett manus, en ny bok av Neil Gaiman och skissa på texten till baksidan. Det var en väldigt bra bok, men som kanske mer riktar sig för barn (9-11). Den handlade om vikingen Odd som lärde känna Tor, Oden och Loke i djurskepnad. De fyra skulle sedan tillsammans bekämpa jättarna som intagit Asgård. Som jag sa, väldigt spännande, det kommer en recension på den om ett tag.

Senare på dagen fick vi veta lite vad en redaktör arbetade med. Hur de arbetar med redigeringen av texter, kontakten med författaren och översättaren, hur de måste tänka när de redigerar osv. De tre sätten manus kommer in på, först spontanmanus som folk skickar in med posten. Sedan utländska böcker agenter skickar till förlagen och till sist böcker förlaget "beställer". När de känner att de borde ge ut en bok om t ex traktorer och så letar de upp författare och illustratörer som skulle kunna tänka sig att göra en sådan bok. Vi fick också veta vad ett förlag letar efter när de läser ett manus. Det ska vara ett bra språk, en drivkraft eller något som får en att vilja fortsätta läsa, ifall andra skulle kunna tänka sig att läsa boken och en hel del annat.

Det skulle ta för lång tid att skriva allt vi lärt oss idag, jag tror inte ens att jag kan räkna upp det själv, därför skriver jag bara en bit av det som kanske ni också är intresserade av. Vi fick även låna Magnus Nordins skuggvarelser och Sonya Sones det mina vänner inte vet som vi tänkt läsa nu under veckan och sedan recensera. Nog med bloggande i dag, nu ska vi ut och läsa i solen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar