fredag 28 december 2012

Torka aldrig tårar utan handskar : Kärleken


Efter att ha sett den fantastiska tv-serien i höstas var boken ett måste nu under jullovet. Torka aldrig tårar utan handskar: Kärleken är första delen i en romanserie bestående av tre böcker av Jonas Gardell. Tv-serien bygger på alla tre romaner som handlar om när aids kom till Stockholm och Sverige på 80-talet,  hur homosexuella smittades och hur människor såg på dem - hur de inte accepterades.

I första delen Kärleken får man möta Rasmus och Benjamin för första gången. Redan i inledningen visas det att det här är en bok som inte kommer sluta lyckligt. Aidsen tog mångas liv och de som lämnades kvar brustna och förtvivlade hade mycket svårt att ta sig vidare i livet. Men samtidigt får man följa Benjamin och Rasumus i både barndomsminnen och nutid. Rasmus har precis tagit studenten och väljer att lämna den lilla byn Koppom i Värmland där han vuxit upp och aldrig blivit accepterad. Han flyttar istället till Stockholm där han för första gången möter människor som han känner sig trygg och normal med. Benjamin har vuxit upp som ett Jehovas vittne och lever ett väldigt strikt liv tills den dag då han möter Paul, den härligaste och mest sprudlande människan man kan tänka sig. Han visar sig vara lite av "bögarnas pappa" i Stockholm och efter detta möte förändras Benjamins liv på en dag. Hans och Rasmus vägar korsas.

Första delen beskriver hur Rasmus och Benjamins liv närmar sig varandra och den slutar med att de träffas för första gången. Det är skickligt berättat och de många tidshoppen vävs snyggt in i historien. Ibland bryts det skönlitterära med fakta om homosexualitet, om hur man långsamt upptäckte aidsen och hur den bemöttes i medier. Faktan berättas även här på ett smart sätt som inte gör boken till en faktabok om aids, den vävs istället in i karaktärernas liv. Det är  helt klart en av årets bästa böcker och jag ber alla att läsa den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar