torsdag 13 december 2012

Igelkottens elegans


Boken handlar om portvakten Renée Michel som arbetar i en överklassfastighet i Paris. Människorna i huset ser henne som en typisk portvakt som ska vattna blommorna, ta hand om gäster och se till att allt är rent och snyggt. Hon ska även vara obildad, spendera en stor del av sitt liv framför tv:n, ha en tjock katt och inte ha läst en enda bok. Renée är mycket noggrann med att hela tiden försöka visa upp den bilden av sig själv, men i sin ensamhet är hon motsatsen ; en otroligt intellektuell kvinna som älskar konst, litteratur och filosofi. I fastigheten bor även tolvåriga Paloma som i motsats till sin familj är väldigt smart och intresserad av litteratur. Deras vägar korsas först en dag då filmskaparen Kakuro Ozu flyttar in i fastigheten och lyckas föra dem alla samman.

Det var länge sedan jag läste en bok som verkligen fick mig att se fram emot lässtunderna och hade de där riktigt levande karaktärerna. Det känns som jag har mött personerna i boken och verkligen känner dem. Mycket beror det nog på berättarstilen - både Paloma och Renée berättar dagboksliknande om sina iakttagelser och liv. Boken är rolig, men samtidigt sorglig, filosofisk, men blir aldrig för invecklad, mångsidig, men aldrig för tråkig eller långsam. Den är helt enkelt riktigt riktigt bra!

9 kommentarer:

 1. Jag lade ner den eftersom jag irriterade mig på att 12-åringen skulle vara så "intelligent" att hon bestämt sig att ta livet av sig. Dumt koncept. Men det kanske inte bara går ut på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den tar en väldigt intressant vändning när Kakuro flyttar in i fastigheten. Paloma får liksom en ny syn på livet.

   Radera
 2. Helt ovanligt tyckte jag bättre om filmen än boken.

  SvaraRadera
 3. Jag älskar franska böcker som denna! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Jag kan verkligen rekommendera "Drömbokhandeln" då, samma förlag (Sekwa), också i Paris-miljö.

   Radera
 4. du vet väl att det finns en bok också? Jag såg den och bara satt och grät och grät och grät. Gud vad bra den va! har inte läst boken än, men vill vill vill!

  SvaraRadera
 5. Jag tyckte också att den här boken var riktigt bra! och jag håller också för en gångs skull med om att filmen är riktigt bra. Den kompletterar boken på ett bra sätt och fick mig att tycka om boken ännu mer!

  SvaraRadera