fredag 30 november 2012

Novembernovellen!

Årets sista höstmånad lider mot sitt slut och vi har noveller att recensera!

Elin har läst: Han tänkte på dem som färger av Johanna Thydell
När jag läser denna lilla pärla av Johanna Thydell blir jag påmind om hur otroligt duktig hon är! Hennes novell från novellix handlar om en man som tänker på kvinnorna har träffar som färger. Historien utspelar sig samtidigt som hans mamma dör och många känslor virvlar omkring inom honom.
Thydells språk passar i det lilla formatet, det är så otroligt vackert skrivet om kärlek, relationer och sorg. Jag vill bara ha mer av Johanna Thydell, en ny ungdomsroman, kanske en vuxenroman eller en hel novellsamling. Jag vet bara att jag inte kan få nog.


Hanna har läst: Ett dockhem av August Strindberg
Det här är den första novellen jag har läst av August Strindberg och den förvånar mig på olika sätt. Först och främst de konservativa könsrollerna om att en kvinna ska gifta sig  även om hon inte älskar mannen, bara mannen älskar henne. Och också de engelska uttrycken som är inslängda här och var. Bland annat förekommer "Alright" och "and so on" flera gånger. Novellen handlar om förhållandet mellan en man och en kvinna där mannen befinner sig på resor på havet största delen av året och om hur kvinnans liv fortsätter i hemmet. Det var en väldigt intressant novell som visar på de svenska idealen under slutet av 1800-talet och jag ska definitivt läsa mer av Strindberg!

Oktobernovellen hittar ni här!

2 kommentarer:

  1. Borde läsa nåt av Strindberg och har faktiskt kollat in den novellen av Johanna,verkar grym? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. om du vill läsa något av Strindberg är det väldigt bra att börja med en novell! Och novellen av Johanna borde du absolut läsa, den var riktigt riktigt bra!!!

      Radera