måndag 26 november 2012

Frankenstein


Det positiva med att läsa böcker i skolan är att man ofta tvingas till böcker man annars kanske skulle hoppat över. Frankenstein är en stor klassiker från Romantiken och jag har väl alltid tänkt att den säkert är väldigt svår, långsam, och inte speciellt läskig eftersom den är 200 år gammal. Men där hade jag helt fel och jag är väldigt glad över att ha läst den.

Frankenstein handlar om vetenskapsmannen Victor Frankenstein som lämnar sin familj och trygga framtid för att ägna sig åt naturvetenskapen och sin största dröm - att kunna skapa något som ingen annan tidigare gjort. Efter arbete dag som natt under flera månader lyckas han tillslut skapa en levande varelse, ett monster. Victor som styrts av sina känslor och hoppet om skapelsen har inte tänkt på konsekvenserna av den, och när monstret visar sig vara enormt, fult, snabbt, och klara extrema förhållanden sjunker hans mod. Detta monster är kapabelt till allt, och det visas snabbt när personer i Victors närhet drabbas. Samtidigt får man även följa monstret och dess önskan att passa in i den mänskliga världen och förtvivlan och ilskan när det visar sig vara omöjligt.
 
Victor Frankenstein är en sådan otroligt sorglig karaktär. Efter att han skapat monstret är hans liv för alltid förstört och den ångest och förtvivlan han känner inför allt i livet beskrivs så otroligt bra. Historien blir obehaglig, och samtidigt som man anklagar Victor för vad han gjort så lider man också med honom. Jag tycker aldrig boken blir tråkig, den är spännande och historien förs hela tiden framåt. Mary Shelley byter i mitten av boken berättarperspektiv till monstrets synvinkel och detta byte höjer berättelsen jättemycket.

Så tveka inte eftersom berättelsen är 200 år gammal, läs den!
 

1 kommentar:

  1. Har också alltid undvikt att läsa den, eftersom den kändes gammal och svår. Men nu blev jag definitivt lite intresserad av att börja läsa den! ;)

    SvaraRadera