onsdag 21 november 2012

Förtjänar den total sågning?

För ett tag sedan tillkännagavs Augustprisnomineringarna 2012, och i kategorin "Årets svenska barn- och ungdomsbok" blev bland annat Only väg is up av Emmy Abrahamson nominerad. Det är en bok som jag läst en hel del postivt om runt på olika bloggar. Många säger att det är en härlig chicklit-bok som ger en bra bild av hur det är att komma som ung till London för att bo och studera. Därför blev jag otroligt förvånad när jag läste DN Kultur igår och såg att journalisten Pia Huss totalt sågade boken.

Hon säger bland annat att boken associeras med Fifty Shades of Grey, Camilla Läckbergs deckare och Merri Wiiks flickböcker. Hon skriver: "Här har vi en ömsom troskyldig, ömsom kaxig ung tjej som dyrkar Danny, en looser till musiker – jämför Anastasia Steeles begapelse av mr Grey.  Så har vi hyss och glada tilltag som hos Lotta. Allt lättglidande som majonnäs på räkmacka – som hos Läckberg."  Hon skriver även att historien är väldigt långt ifrån trovärdig. Att det går för bra för huvudpersonen Filippa i att hitta vänner, jobb, killar och komma in på scenskolan. Hon avslutar sedan recensionen med att säga att hon helt tappat tilltron till Augustprisets jury efter denna nominering.

Jag undrar då, stämmer det som Pia Huss skriver? Ni som läst den, förtjänar boken denna totala sågning i Sveriges största dagstidning? 

13 kommentarer:

 1. Jag tyckte boken var bra, men kan inte se några liknelser med Camilla läckbergs deckare eller Fifty shades böckerna!
  Den handlar ju om att försöka följa sina drömmar och att man får vara med om motgångar för att ta sig dit man vill i livet! :)

  SvaraRadera
 2. Nja. Jag är över huvud taget inte för den typen av sågning, när man nästan gör narr av böcker som vissa recensioner kan göra. Däremot tyckte jag inte att den var speciellt bra. Den är bra skriven, men jag stör mig på Filippa väldigt mycket och tycker hon är alldeles för naiv.

  SvaraRadera
 3. Oj, vad jag blev inspirerad att läsa boken! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, men det är ju bra att en sådan här recension faktiskt kan få motsatt effekt!

   Radera
 4. Jag tycker att det är en riktigt rolig och dråplig bok och gav den högsta betyg. Men jag är nog egentligen också lite förvånad att den är med bland de Augustpris-nominerade, med tanke på att den är så "feel-good".

  SvaraRadera
 5. Jag läser den nu och gillar än så länge. Inte så himla nyskapande kanske, men rätt kul. Återkommer!

  SvaraRadera
 6. Va? Jag tyckte att boken var helt underbar och så himla rolig. Jag ser väldigt mycket fram emot andra delen. Tycker inte alls att den förtjänar sågningen. Detta var en fullpottare för mig. Men ja, smaken är väl som baken och den är delad i två.

  SvaraRadera
 7. Jag har inte läst den än, men vad jag har hört från andra så har dom tyckt att den var jättebra!

  SvaraRadera
 8. Den var inte jättebra,alldeles för naiv. Helt okej bok som man snabbt glömmer bort, för mig iallafall. Filippa känns inte som en inspirerande person, som Jonna sa här ovanför alldeles för blåögd, man stör sig på henne! Känns inte som att det förtjänar ett August-pris men ändå inte den totalsågningen :)

  SvaraRadera
 9. Utifrån mina egna värderingar, så skulle jag nog säga att boken ligger på en medelsiffra - och med detta menar jag inte att såga den, boken hade verkligen sina stunder, men bitvis blev den lite för tjatig. Helt enkelt inte en bok i den genre jag brukar läsa, men en perfekt bok att koppla av med mellan en tung bok, och jag förstår varför andra gillar den! :)

  SvaraRadera
 10. Håller med både Jonna och Lovisa om att huvudkaraktären, Filippa, är såååååå naiv att man håller på att bli vansinning på henne, men det tycker jag inte bara behöver vara ett minus (att man stör sig på henne alltså). Jag tänker mig att den Filippa vi kommer få möta i tredje (sista) delen kommer vara helt annorlunda från den här blåögda Filippa. Eller i alal fall så hoppas jag det. Och visst, det är en lättsam historia (som majonnäs på räkmacka)men jag är så förudnerligt glad att även sådana böcker kan nomineras till ett så stort pris som Augustpriset, så att vi slipper någon slags Nobelpriswannabehets där det knappt är någon som ens hört talas om författarna innan! Så nej, inte värd sågningen men väl värd nomineringen!

  SvaraRadera
 11. Den var inte bra, helt enkelt. Förutsägbar och substanslös. Varför den blev nominerad är ett enda stort frågetecken.

  SvaraRadera
 12. Jag tycker den var helt ok men inte mer änn ok

  SvaraRadera