måndag 22 juli 2013

Härlig läsning från Sekwa

Efter flera underbara läsupplevelser från förlaget Sekwa som specialiserar sig på fransk litteratur kände jag mig tvungen att läsa denna roman som både filmatiserats och pratats gott om. 

Den franska gåtfulla och vackra kvinnan Nathalie förlorar en dag sin man i en bilolycka och efter det stänger hon in sig i sig själv och tappar tron på livet. Hon lever som i en egen bubbla i Paris och allt hon gör under dagen sker mekaniskt. Detta tills hon en dag på impuls kysser sin svenske kollega Markus. En oväntad och opassande kärlek börjar växa och utvecklar sig till något varken Markus eller Nathalie väntat sig.

Nathalie - en delikat historia är egentligen inget speciellt och lämnar mig ganska oberörd. Jag börjar inte riktigt känna för någon av karaktärerna även om författaren David Foenkinos arbetar med att hela tiden belysa flera karaktärers tankar (det blir som att man hoppar snyggt mellan olika huvuden och tar del av deras världar). Trots detta gillar jag boken väldigt mycket. Den var underhållande och smårolig och perfekt att läsa lite då och då ur på stranden. Förutom det humoristiska språket kryddades texten också av ironiska fotnoter och vissa kapitel som bara var en liten ironisk förklaring av vad som hände i det tidigare kapitlet. Sedan är det förstås extra intressant att se hur en fransk författare väljer att beskriva och porträttera svenskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar