onsdag 24 juli 2013

Boklistan: Kvinnliga förebilder i litteraturen

Kan man ha påhittade förebilder? Såklart! Många av våra största inspirationskällor är inte vanliga människor utan personer i böcker, filmer och låttexter. Det finns inget bättre (och mer frustrerande) än att hitta en karaktär som man beundrar och vill efterlikna. Denna månaden blir det därför fokus på våra kvinnliga förebilder i litteraturen. 

Hermione från Harry Potter
Trots att Hogwarts kryllar av passande förebilder är Hermione den vi håller närmast
hjärtat. Hon vågar alltid ta ställning och säga vad hon tycker i alla situationer. Precis som Harry eftersträvar hon att alltid försöka göra det rätta, trots att hon ogärna bryter mot regler. Dessutom får hon en alltid motiverad till att vilja prestera bra i skolan.

Mia Thermopolis från En prinsessas dagbok
Mia skulle kunna vara en förebild för att hon vill skänka alla sina prinsesspengar till de utsatta valarna. Men det går onekligen inte att förbise hennes extremt coola nördighet. Mia får en alltid att vilja bli lite nördigare, skaffa lite nördigare kompisar och ha lite fler Star Wars-maraton. Mia visar att man inte måste vara perfekt, det finns en charm även i att vara klantig och osmidig.

Saga i Oppositionspartiet 
Saga kanske inte är helt igenom snäll, men man måste ändå beundra henne och hennes vänner. Deras grupp, det så kallade Oppositionspartiet, vågar stå emot den grå majoriteten. Trots att Saga högpresterar i skolan gör hon inte allt som förväntas av henne. Tillsammans med sina vänner försöker hon gå sin egen väg och hitta sin egen plats i världen.

Olivia i Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag 
Vem vill inte ringa och säga "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag"? Olivia är lite av ett vrak i början av boken, inte mycket att beundra. Men hon lär sig stå emot fördomar och andras förväntningar på henne. Hon inser att det är okej att göra precis som hon själv vill och får oss läsare att vilja göra detsamma.

Populära boklistor: Resor, Böcker om böcker, Generationsromaner 

1 kommentar: