måndag 1 juli 2013

Fyra tips för regniga sommardagar i juli

Idag börjar sommarens månad, juli. Oftast är juli fylld av sol, bad, och roliga händelser. Men vissa dagar kan alla vara bortresta och regnet ösa ner utanför huset. Då kan det vara skönt att krypa upp i soffan framför en bra film, skriva lite eller lyssna på en bra podd. Här är fyra tips för regniga sommardagar i juli.

Håkan Hellström-filmen
Sommarens stora filmhändelse som vi längtat så länge efter är biopremiären av Känn ingen sorg, en film som delvis bygger Håkan Hellströms liv och är full av hans musik. Filmen har premiär den 19e juli och efter att ha sett trailern kan man inte annat än längta och lyssna på Håkans låtar!

Novelltävlingen- Stockholm Story
B. Wahlströms Bokförlag presenterade nyligen novelltävlingen Stockholm Story där ungdomar mellan 13 och 19 år får delta. Tävlingen går ut på att man ska skriva en novell som på ett eller annat sätt har en koppling till Stockholm som stad och plats. Utformningen av novellen är helt fri förutom att den max får vara 5000 tecken lång. Bidraget skickas sedan till novell@ungdomar.se senast den 30 juli. Första pris är novellen blir publicerad i både bokform och på ungdomar.se, 2:a-10:e pris är fina bokpaket samt publicering på ungdomar.se. Läs mer om tävlingen här!


Gosskören/Les Choristes (2004)
Efter att jag (flera år efter alla andra) börjat ta del av streamingtjänster av filmer har jag sett så otroligt mycket bra film som jag annars aldrig skulle kommit över. För någon vecka sedan tipsade jag om både The Virgin Suicides och Dead Poets Society, två helt fantastiska filmer. Gosskören (eller Les Choristes som den heter på franska) är en film som går i samma stuk som Dead Poets Society. Gosskören utspelar sig också på en internatskola för pojkar under slutet av 50-talet, men i Frankrike. Dessa pojkar är olydiga och har hamnat på skolan för att de på olika sätt misskött sig eller visat tecken på efterblivenhet. Lärarna och rektorn på internatet är stränga och sätter disciplin och ordning framför allt. Detta gör bara att pojkarna blir ännu mer olydiga. Men en dag börjar en ny lärare, som precis som i Dead Poets Society, använder andra metoder för att närma sig pojkarna. Han gör det genom körsång. Filmen är så otroligt bra och fin att jag bara vill se om den på direkten.

Peter Wolodarskis sommarprat
Peter Wolodarskis sommarprat är det bästa hittills i år. Han är känd som chefredaktör för Dagens Nyheter och syns oftast i tv-rutan i något analyserande debattprogram. Men sommarpratet visar en helt ny sida av honom och han blir en privatperson som det visar sig gilla Hasse och Tage och roliga historier. Han berättar om sitt liv från knattereporter som 12-åring till hur han fick journaliststipendium och åkte till USA för några år sedan. Även hans judiska bakgrund tas upp, hur han blivit utsatt för rasism och hur hans mormor flydde från Förintelsen på 40-talet. Det är intressant och omöjligt att sluta lyssna. Ni laddar lätt ner sommarpratet på Podcast-appen eller SR-appen om ni har en smartphone eller lyssnar direkt på P1s hemsida.

1 kommentar:

  1. Les choristes är verkligen så sjukt bra! Såg den på franskan och hela klassen bara älskade den haha, :)

    SvaraRadera