Alva får chansen att åka till Paris och arbeta som modell. Under sommaren byter hon ut Stockholm, skilda föräldrar och en alkoholiserad pappa mot Seine floden, klubbar och det till synes glamourösa modellivet. I början av boken är allt för romantiskt och perfekt för att kännas trovärdigt. Alva träffar nämligen den unga fotografen Sébastien som tar med henne till romantiska platser i Paris. Men det visar sig att verkligheten kanske inte är fullt så perfekt, snart upptäcker hon att även modellivet och kärleken har en baksida.
Paris, Chérie är vad jag tänker mig en typisk sommarroman. Lagom mycket feel-good och lagom mycket allvar. Det är romantiskt, roligt och tänkvärt utan att bli genomskinligt. Tråkigt nog blev jag inte berörd av historien. De fina formuleringarna höll mig som läsare på ett avstånd och jag lyckades aldrig känna mig som något mer än en avlägsen betraktare. Det är ändå en fin historia som i pocketutgåva är perfekt att ta med sig i väskan. Ingen bok har tidigare fått mig att längta så mycket till Frankrike som Paris, Chérie.
onsdag 31 juli 2013
tisdag 30 juli 2013
Månadens novell:
Detta är en liten novell full av kontraster och det är det som gör den så bra och intressant. Historien utspelar sig mitt under den sprudlande sommaren då blommorna stor i full blom, solen ligger på och insekterna flyger runt. Men för den lilla flickan Sandra är sommaren inte en lika lycklig tid som den borde vara för barn i hennes ålder. Sandras pappa dricker mycket och behandlar henne och hennes storasyster Anneli på olika sätt beroende på dagshimöret. Ena stunden skriker han på dem, nästa vill han vara snäll och hjälpsam. Anneli är dessutom inne i en fas i tonårstiden då hon inte står ut med varken sin pappa eller lillasyster. Sandra blir helt enkelt ensam. En annan intressant aspekt med novellen är att den till viss del är skriven utifrån Sandras synvinkel. Man får alltså se världen ur ett litet barns perspektiv och det är fascinerande trovärdigt.
Elin har läst: The Curious Case of Benjamin Button av F.Scott Fitzgerald
Tyvärr läste jag aldrig Novellix fina utgåva av novellen utan en gratisversion från iBooks. Men tillskillnad från allt jag tidigare försökt läsa i mobilen var jag helt fast. Berättelsen om Benjamin Button är en otroligt lustig och sorglig novell. Benjamin föds som en sjuttioåring och istället för att åldras blir han yngre. Tillskillnad från filmatiseringen är det ingen storslagen historia, Buttons liv skildras på bara ett fåtal sidor. Trots humorn och den besynnerliga handlingen finns det en negativ underton. Det tragiska i berättelsen är inte Buttons föryngrande, utan hur han bemöts av sin omgivning. I slutändan lämnas jag med en klump i magen och tusen frågor. Om ni vill ha en bra novell: Läs denna! söndag 28 juli 2013
Verionica Mars, Filmen!
I våras hände något helt otroligt. Serien Veronica Mars som lades ner efter tre säsonger kunde äntligen bli till film. Detta tack vare fansen som sammanlagt fick ihop över fem miljoner dollar. Nu har första You Tube-klippet släppts och som ni kan se är inspelningen i full gång. Filmen har premiär redan i början av 2014.
Har ni ingen aning om vad jag pratar om? Då tycker jag att ni ska börja titta på Veronica Mars på direkten, eller läsa det jag tidigare skrivit om serien här.
fredag 26 juli 2013
Fem dagar kvar tills den femte vågen!
Den senaste tiden har jag blivit mätt på dystopier. Nu i våras gav jag upp både Krossad och Rädda mig inte, två böcker jag längtat efter men helt enkelt inte klarade av att läsa ut. Det blev för mycket, för mycket uppföljare, för mycket samma av allt.
Men även om jag tröttnat så är en del av mig fortfarande svag för dystopiska historier. När jag hör talas om den nya boken Den femte vågen som släpps den 30 juli kan jag inte låta bli att bli nyfiken. Den handlar om aliens som tar över jorden. Handlingen låter som en mix mellan Hungerspelen och Världarnas krig, en blandning som jag helt enkelt inte kan stå emot.
Läs mer om boken här och börja peppa!
onsdag 24 juli 2013
Boklistan: Kvinnliga förebilder i litteraturen
Kan man ha påhittade förebilder? Såklart! Många av våra största inspirationskällor är inte vanliga människor utan personer i böcker, filmer och låttexter. Det finns inget bättre (och mer frustrerande) än att hitta en karaktär som man beundrar och vill efterlikna. Denna månaden blir det därför fokus på våra kvinnliga förebilder i litteraturen.
Hermione från Harry Potter
Trots att Hogwarts kryllar av passande förebilder är Hermione den vi håller närmast
hjärtat. Hon vågar alltid ta ställning och säga vad hon tycker i alla situationer. Precis som Harry eftersträvar hon att alltid försöka göra det rätta, trots att hon ogärna bryter mot regler. Dessutom får hon en alltid motiverad till att vilja prestera bra i skolan.
Mia Thermopolis från En prinsessas dagbok
Mia skulle kunna vara en förebild för att hon vill skänka alla sina prinsesspengar till de utsatta valarna. Men det går onekligen inte att förbise hennes extremt coola nördighet. Mia får en alltid att vilja bli lite nördigare, skaffa lite nördigare kompisar och ha lite fler Star Wars-maraton. Mia visar att man inte måste vara perfekt, det finns en charm även i att vara klantig och osmidig.
Saga i Oppositionspartiet
Saga kanske inte är helt igenom snäll, men man måste ändå beundra henne och hennes vänner. Deras grupp, det så kallade Oppositionspartiet, vågar stå emot den grå majoriteten. Trots att Saga högpresterar i skolan gör hon inte allt som förväntas av henne. Tillsammans med sina vänner försöker hon gå sin egen väg och hitta sin egen plats i världen.
Olivia i Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag
Vem vill inte ringa och säga "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag"? Olivia är lite av ett vrak i början av boken, inte mycket att beundra. Men hon lär sig stå emot fördomar och andras förväntningar på henne. Hon inser att det är okej att göra precis som hon själv vill och får oss läsare att vilja göra detsamma.
Populära boklistor: Resor, Böcker om böcker, Generationsromaner
tisdag 23 juli 2013
Mot Prag!
Nu åker jag till Prag och stannar där i nästan en vecka. Ett stadsbesök tillåter sällan mycket lästid eftersom det hela tiden finns så mycket annat att göra. Men förutom gratistidningen People och mina Pragböcker får faktiskt två romaner följa med ner i resväskan. Det är dels Klas Östergrens "Fantomerna" som jag börjat läsa och gillar mycket, men också David Levithans "Ibland bara måste man". Jag började läsa Levithans bok för några år sedan men fastnade aldrig riktigt. Men efter att ha läst så mycket bra av honom under året måste jag ge den en ny chans.
måndag 22 juli 2013
Härlig läsning från Sekwa
Nathalie - en delikat historia är egentligen inget speciellt och lämnar mig ganska oberörd. Jag börjar inte riktigt känna för någon av karaktärerna även om författaren David Foenkinos arbetar med att hela tiden belysa flera karaktärers tankar (det blir som att man hoppar snyggt mellan olika huvuden och tar del av deras världar). Trots detta gillar jag boken väldigt mycket. Den var underhållande och smårolig och perfekt att läsa lite då och då ur på stranden. Förutom det humoristiska språket kryddades texten också av ironiska fotnoter och vissa kapitel som bara var en liten ironisk förklaring av vad som hände i det tidigare kapitlet. Sedan är det förstås extra intressant att se hur en fransk författare väljer att beskriva och porträttera svenskar.
söndag 21 juli 2013
Alltings början
Nu har jag tillslut läst den omtalade boken om Saga i 90-talets Stockholm. Alltings början är en riktigt bra bok som väcker många tankar och belyser en tidsperiod som tidigare varit helt främmande för mig. I maj skrev Hanna en recension på boken som jag tycker ni ska gå in och läsa!
lördag 20 juli 2013
Panic i vår
Lauren Olivers nya bok Panic verkar vara något att längta efter. Den handlar om en tävling, två huvudpersoner, massa kärlek och massa action. Äkta hungerspelsanda alltså. Den beräknas komma ut i mars nästa år men redan nu läser Lauren Oliver de första tre kapitlerna på You Tube. Hypen kan börja!
fredag 19 juli 2013
En berättelse om bortglömda böcker
Under det hittills gångna året har jag endast läst böcker av antingen svenska, amerikanska eller engelska författare, vilket troligtvis beror på att det är de böckerna som är populärast och om marknadsförs i störst utsträckning. Även om de flesta romanerna under året varit riktigt bra känns det lite trist att inte variera min läsning. Därför var det extra kul att slå upp Vindens skugga av den spanska (!) författaren Carlos Ruiz Zafón, en bok som jag länge velat läsa och som personer runt omkring mig rekommenderat och läst sedan den gavs ut på svenska år 2005.
Boken inleds med att Daniel på sin tioårsdag får följa med sin pappa till en mycket speciell och hemlig pats som kallas "De bortglömda böckernas gravkammare". Det är ett stort bibliotek gömt någonstans bland Barcelonas små slingrande gränder fyllt av gamla okända böcker. Traditionen säger att varje förstabesökare får välja en bok att ta med sig - att "adoptera". Efter mycket letande hittar Daniel Vindens skugga av författaren Julián Carax. Det blir en bok som fängslar Daniel efter första meningen och han sträckläser den första natten. Boken får honom även att intresseras av den hemlige författaren och sökandet efter Julián Carax resulterar i att Daniel dras in i ett mysterium där han träffar både nya vänner och får nya fiender.
Vindens skugga är en mustig roman som rymmer flera parallellhistorier och många karaktärer. Mycket pågår samtidigt och det tar ett tag att förstå hur alla livsöden och personer hänger ihop. Men när man väl gjort det blir det tydligt vilken fantastisk bok det är. Beskrivningarna av både miljöer, personer och tankar är vackra och annorlunda. Det känns som att man själv går runt på Barcelonas dimmiga gator under 50-talet och försöker lösa Daniels mysterium.
Boken inleds med att Daniel på sin tioårsdag får följa med sin pappa till en mycket speciell och hemlig pats som kallas "De bortglömda böckernas gravkammare". Det är ett stort bibliotek gömt någonstans bland Barcelonas små slingrande gränder fyllt av gamla okända böcker. Traditionen säger att varje förstabesökare får välja en bok att ta med sig - att "adoptera". Efter mycket letande hittar Daniel Vindens skugga av författaren Julián Carax. Det blir en bok som fängslar Daniel efter första meningen och han sträckläser den första natten. Boken får honom även att intresseras av den hemlige författaren och sökandet efter Julián Carax resulterar i att Daniel dras in i ett mysterium där han träffar både nya vänner och får nya fiender.
Vindens skugga är en mustig roman som rymmer flera parallellhistorier och många karaktärer. Mycket pågår samtidigt och det tar ett tag att förstå hur alla livsöden och personer hänger ihop. Men när man väl gjort det blir det tydligt vilken fantastisk bok det är. Beskrivningarna av både miljöer, personer och tankar är vackra och annorlunda. Det känns som att man själv går runt på Barcelonas dimmiga gator under 50-talet och försöker lösa Daniels mysterium.
tisdag 16 juli 2013
Så bär det av igen
Nu sätter jag mig på planet och blir borta resten av juli. När jag skulle packa ner lite böcker insåg jag att jag hade alldeles för få ungdomspocket. Skyndade mig till Bokia och köpte Paris Chérie och Kapitulera omedelbart eller dö. Helt klart den ultimata sommarläsningen!
måndag 15 juli 2013
JK Rowlings hemliga pseudonym
Igår spred sig nyheten om JK Rowlings hemliga pseudonym som en löpeld över internet. Hon är nämligen den riktiga författaren bakom deckarromanen The Cuckoo's Calling. När boken i våras gavs ut av "Robert Galbraith" fick den ett helt annat bemötande än boken hon i höstas släppte i sitt eget namn, The Casual Vacancy.
Sa hon enligt The Sunday Times som avslöjade pseudonymen. Jag har många gånger undrat om hon gett ut något under pseudonym eftersom hon tidigare pratat om det i intervjuer. Därför blev jag nästan lika glad över nyheten som när jag hörde att The Casual Vacancy skulle komma ut. Det är omöjligt att inte bli nyfiken nu när man vet att JK Rowling står bakom boken. Hon är och kommer alltid vara min stora favoritförfattare.
söndag 14 juli 2013
Höstböcker
De senaste dagarna har jag stött på väldigt många intressanta titlar som ges ut i höst. Elin skrev om Gilla Böckers höstutgivning för ett par veckor sedan och jag kan bara hålla med om att den är helt otrolig. Men förutom de böckerna finns det faktiskt en hel del annat att se fram emot.
Xpublishing ger ut två spännande böcker under hösten. Dels Thrillerliv (4 september) av debutanten Jessica Johansson, en bok som verkar väldigt annorlunda. Den handlar om Anna Viktorialia som snart ska dö i svininfluensan, vilket hon inte vet än. Hon drömmer istället om USA. I boken får man också följa amerikanen Louella som drömmer om Europa. Det känns som att det skulle kunna bli en riktigt bra bok om hur två personers vägar korsas. Den andra boken ur höstutgivningen är Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt som utspelar sig i slutet av 80-talet i New York. Boken handlar om June som förlorar den enda personen i världen som förstår henne i aids, hennes morbror, och hur livet ändå kan fortsätta.
Alfabeta bokförlag ger ut boken 17 timmar härifrån (2 september) av Cilla Naumann. Boken handlar om Tom som för första gången kommer i kontakt med Sydamerika. Cilla Naumann har tidigare skrivit böckerna Kulor i hjärtat och 62 dagar. Förhoppningsvis blir denna bok lika uppskattad.
I höst kommer äntligen boken vi alla längtat efter - sista delen i Sara Bergmark Elfgrens och Mats Strandbergs Engelsforstriologi - Nyckeln. Det är nu alla trådar ska knytas ihop och de utvalda ska utkämpa den stor striden. Det kan inte bli annat än en stor läsupplevelse fylld av spänning, skräck och magi.
Det senaste året har jag läst flera böcker från bokförlaget Sekwa som specialiserar sig på Fransk Litteratur. De största läsupplevelserna hittills har varit Drömbokhandeln och Igelkottens elegans. Det som de båda böckerna har gemensamt är de fantastiskt noggrant utarbetade karaktärerna och de mustiga historierna som rymmer så mycket. Under hösten kommer mycket att ges ut på Sekwa, men den bok jag kanske mest ser fram emot är Och sen Paulette (november) av Barbara Constantine. Boken handlar om hur ett udda kollektiv bildas med många olika människor i olika åldrar. Det känns som en mysig bok med förhoppningsvis lika härliga karaktärer.
Vilka böcker ser ni fram emot i höst?
Xpublishing ger ut två spännande böcker under hösten. Dels Thrillerliv (4 september) av debutanten Jessica Johansson, en bok som verkar väldigt annorlunda. Den handlar om Anna Viktorialia som snart ska dö i svininfluensan, vilket hon inte vet än. Hon drömmer istället om USA. I boken får man också följa amerikanen Louella som drömmer om Europa. Det känns som att det skulle kunna bli en riktigt bra bok om hur två personers vägar korsas. Den andra boken ur höstutgivningen är Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt som utspelar sig i slutet av 80-talet i New York. Boken handlar om June som förlorar den enda personen i världen som förstår henne i aids, hennes morbror, och hur livet ändå kan fortsätta.
Alfabeta bokförlag ger ut boken 17 timmar härifrån (2 september) av Cilla Naumann. Boken handlar om Tom som för första gången kommer i kontakt med Sydamerika. Cilla Naumann har tidigare skrivit böckerna Kulor i hjärtat och 62 dagar. Förhoppningsvis blir denna bok lika uppskattad.
I höst kommer äntligen boken vi alla längtat efter - sista delen i Sara Bergmark Elfgrens och Mats Strandbergs Engelsforstriologi - Nyckeln. Det är nu alla trådar ska knytas ihop och de utvalda ska utkämpa den stor striden. Det kan inte bli annat än en stor läsupplevelse fylld av spänning, skräck och magi.
Det senaste året har jag läst flera böcker från bokförlaget Sekwa som specialiserar sig på Fransk Litteratur. De största läsupplevelserna hittills har varit Drömbokhandeln och Igelkottens elegans. Det som de båda böckerna har gemensamt är de fantastiskt noggrant utarbetade karaktärerna och de mustiga historierna som rymmer så mycket. Under hösten kommer mycket att ges ut på Sekwa, men den bok jag kanske mest ser fram emot är Och sen Paulette (november) av Barbara Constantine. Boken handlar om hur ett udda kollektiv bildas med många olika människor i olika åldrar. Det känns som en mysig bok med förhoppningsvis lika härliga karaktärer.
Vilka böcker ser ni fram emot i höst?
fredag 12 juli 2013
San Franciscos bokhandlar
The Booksmith
Köpt här: ”Every You and every me” och ”Imaginary girls”
Kanske en av mina största favoriter i San Francisco. Ligger på hippiegatan Haight Street nära Golden Gate park. En mysig bokhandel, fint inrett med roligt sortiment. Mycket personliga rekommendationer. De säljer också fina tygkassar med boktryck
Books inc
Köpt här: ”Francesca” av Melina Marchetta
En bra bokhandelskedja som finns i flera delar av San Francisco. Mycket bra YA sortiment!
City Lights Booksellers
En rolig och väldigt annorlunda bokhandel. Udda blandning av klassiker från hela världen, men även nya böcker och bokhandelns egenutgivna böcker (det är ett förlag också). Runt om i butiken finns små skyltar med olika budskap. Det är inte i alla amerikanska bokhandlar man hittar en översatt Stig Dagerman bok.
Barnes & Noble
Köpt här: ”Jellicoe Road” av Melina Marchetta
Om du är ute efter en speciell bok ska du gå till Waterstones. En av USAs största bokhandelskedjor. Alla butiker jag varit inne i har varit gigantiska. Chansen är stor att man hittar precis det man är ute efter och det allra nyaste böckerna. Däremot är de inte lika personliga som de mindre bokhandlarna.
Detta var bara ett fåtal av alla San Franciscos bokhandlar. Kolla gärna upp flera via olika reseguidesidor eller bloggar. Förhoppningsvis kommer jag få chans att upptäcka ännu fler i framtiden!
Om du är ute efter en speciell bok ska du gå till Waterstones. En av USAs största bokhandelskedjor. Alla butiker jag varit inne i har varit gigantiska. Chansen är stor att man hittar precis det man är ute efter och det allra nyaste böckerna. Däremot är de inte lika personliga som de mindre bokhandlarna.
Detta var bara ett fåtal av alla San Franciscos bokhandlar. Kolla gärna upp flera via olika reseguidesidor eller bloggar. Förhoppningsvis kommer jag få chans att upptäcka ännu fler i framtiden!
onsdag 10 juli 2013
Sjutton skäl för barnboken
Svenska Barnboksakademin har sammanställt en lista med sjutton argument för varför barnlitteraturen är så viktig. Jag tycker att många av argumenten stämmer in på all form av skönlitteratur, framförallt ungdomsböcker. Förhoppningsvis kan den här listan påminna människor i alla åldrar varför det är så viktigt att läsa. Läs, fundera och sprid vidare!
1. Boken ger oss underhållning och spänning. Den kan få oss att skratta och gråta. Den kan trösta och visa oss nya möjligheter.
2. Boken hjälper oss att utveckla vårt språk och vårt ordförråd.
3. Boken stimulerar fantasin och övar oss i att skapa inre bilder.
4. En bra barnbok håller för att läsas högt så att både barn och vuxna har glädje av den. Den blir en brygga mellan generationerna.
5. Boken kan väcka nya frågor som engagerar och ger oss något att tänka vidare på.
6. Boken ger oss nya idéer, den vidgar vårt medvetande om vår värld.
7. Boken ger oss kunskap om andra länder och andra sätt att leva, om natur, teknik, historia och allt mellan himmel och jord som vi kan vilja veta mer om.
8. Boken tränar vår förmåga till medkänsla. Den ger oss möjlighet att sätta oss in i andras situation och känsloliv.
9. Boken får oss att fundera över vad som är rätt eller fel, gott eller ont.
10. Boken kan förklara verkligheten och hjälpa oss att förstå sammanhang.
11. Boken kan visa att det inte alltid finns bara ett svar på en fråga, att det mesta kan ses från olika håll.
12. Boken hjälper oss att förstå oss själva. Det stärker vår självkänsla att upptäcka att det finns andra som tänker och känner likadant som vi.
13. Boken hjälper oss att förstå att vi också är olika. Att läsa böcker av författare från olika tider och kulturer ökar toleransen och hjälper till att motverka fördomar.
14. Boken ger sällskap när vi är ensamma. Den är lätt att ta med och den kan läsas var som helst, Man kan låna den gratis på biblioteket.
15. Boken är en del av kulturarvet. Den ger oss gemensamma läsupplevelser och gemensamma referensramar.
16. Barnboken ger arbete åt en massa människor; författare, tecknare, redaktörer, tryckare, formgivare, korrekturläsare, fotografer, förläggare, bibliotekarier, bokhandlare m.fl. Den bidrar till ett rikt kulturliv och är en viktig kulturell exportvara som gör vårt land känt utomlands.
17. Barnboken är det första mötet med litteraturen - en oändlig värld som räcker livet ut.
2. Boken hjälper oss att utveckla vårt språk och vårt ordförråd.
3. Boken stimulerar fantasin och övar oss i att skapa inre bilder.
4. En bra barnbok håller för att läsas högt så att både barn och vuxna har glädje av den. Den blir en brygga mellan generationerna.
5. Boken kan väcka nya frågor som engagerar och ger oss något att tänka vidare på.
6. Boken ger oss nya idéer, den vidgar vårt medvetande om vår värld.
7. Boken ger oss kunskap om andra länder och andra sätt att leva, om natur, teknik, historia och allt mellan himmel och jord som vi kan vilja veta mer om.
8. Boken tränar vår förmåga till medkänsla. Den ger oss möjlighet att sätta oss in i andras situation och känsloliv.
9. Boken får oss att fundera över vad som är rätt eller fel, gott eller ont.
10. Boken kan förklara verkligheten och hjälpa oss att förstå sammanhang.
11. Boken kan visa att det inte alltid finns bara ett svar på en fråga, att det mesta kan ses från olika håll.
12. Boken hjälper oss att förstå oss själva. Det stärker vår självkänsla att upptäcka att det finns andra som tänker och känner likadant som vi.
13. Boken hjälper oss att förstå att vi också är olika. Att läsa böcker av författare från olika tider och kulturer ökar toleransen och hjälper till att motverka fördomar.
14. Boken ger sällskap när vi är ensamma. Den är lätt att ta med och den kan läsas var som helst, Man kan låna den gratis på biblioteket.
15. Boken är en del av kulturarvet. Den ger oss gemensamma läsupplevelser och gemensamma referensramar.
16. Barnboken ger arbete åt en massa människor; författare, tecknare, redaktörer, tryckare, formgivare, korrekturläsare, fotografer, förläggare, bibliotekarier, bokhandlare m.fl. Den bidrar till ett rikt kulturliv och är en viktig kulturell exportvara som gör vårt land känt utomlands.
17. Barnboken är det första mötet med litteraturen - en oändlig värld som räcker livet ut.
tisdag 9 juli 2013
Tonårsboken på Bokmässan
Med lite mer än två månader till Bokmässan kan vi nu berätta att det hittills bestämts att vi leda en intervju med den svenska ungdomsförfattaren Katarina von Bredow. Hon har bland annat skrivit de härligt romantiska böckerna Expert på att rodna, Hur kär får man bli och Syskonkärlek. Intervjun kommer äga rum på fredagen kl 11.00-11.30 och vi leder intervjun tillsammans med Tova från bokbloggen Bokugglan. Så här står det i mässprogrammet:
"11.00-11.30 Värsta boken - inspirerande läsning för unga
Bloggarna Tonårsboken och Bokugglan intervjuar författaren Katarina von Bredow och så blir det boksläpp - gratis pocketböcker till unga mellan 13-25!
Medverkande : Hanna Törnquist , Elin Schönfelder, Tova Larsson
Arr: Värsta Boken i samarbete med Kultur i Väst"
Årets Bokmässa äger rum 26e-29e september och temat är Rumänsk litteratur. Vi har skrivit om årets mässa tidigare här och även länkat till en tävling där man även kan vinna ett seminariepass.
Hoppas vi ses där!
måndag 8 juli 2013
The Moon and More
Så var jag tillbaka i staden Colby och Sarah Dessens underbara värld. Den här gången handlar det om Emalines sista sommar innan college. En sommar hon tänkt spendera tillsammans med pojkvännen Luke, sina vänner och på sitt jobb på familjens firma. Men sommaren visar sig bli helt annorlunda. Ett filmteam kommer till staden för att spela in en dokumentärfilm. Där träffar hon Theo, en rolig och smart New York kille. Hennes biologiska pappa kommer också, efter flera månaders tystnad, tillbaka in i hennes liv.
Detta måste vara en av de tjockaste Sarah Dessen romanerna jag läst, runt 430 sidor. I början älskade jag det, att få vara tillbaka i Colby, vara med Emaline på arbetet och följa alla andra karaktärer var så mysigt att jag inte brydde mig mycket om själva händelseförloppet. Efter ett tag började dock handlingen stå stilla och det kändes som att boken kunde ha varit några hundra sidor kortare. Det kanske inte heller är rätt bok om man är sugen på en bra kärlekshistoria, men familjerelationerna kompenserar upp det och gör även denna Dessen till en perfekt sommar bok.
Detta måste vara en av de tjockaste Sarah Dessen romanerna jag läst, runt 430 sidor. I början älskade jag det, att få vara tillbaka i Colby, vara med Emaline på arbetet och följa alla andra karaktärer var så mysigt att jag inte brydde mig mycket om själva händelseförloppet. Efter ett tag började dock handlingen stå stilla och det kändes som att boken kunde ha varit några hundra sidor kortare. Det kanske inte heller är rätt bok om man är sugen på en bra kärlekshistoria, men familjerelationerna kompenserar upp det och gör även denna Dessen till en perfekt sommar bok.
lördag 6 juli 2013
Starka kvinnor i nya omslag
Albert Bonnier Klassiker lyckas alltid få mig att köpa mer klassiker än vad jag hinner läsa. Mest på grund av de fruktansvärt snygga omslagen, att de är billiga i pocketformatet och ger mig en anledning att få gå in i Pocketshop. Nu i september ges fyra nya titlar ut.
Glaskupan av Sylvia Plath
Under det rosa täcket av Nina Björk
Madame Bovary av Gustave Flaubert
Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall
I denna spännande blandning, med böcker skrivna ur helt olika epoker, är det kvinnornas villkor som står i fokus. Eftersom böckerna ges ut lagom till bokmässan i september vet jag vilken monter jag tänker besöka. Förhoppningsvis hinner jag lästa åtminstone en klassiker om kvinnor som går sin egen väg i höst.
Glaskupan av Sylvia Plath
Under det rosa täcket av Nina Björk
Madame Bovary av Gustave Flaubert
Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall
I denna spännande blandning, med böcker skrivna ur helt olika epoker, är det kvinnornas villkor som står i fokus. Eftersom böckerna ges ut lagom till bokmässan i september vet jag vilken monter jag tänker besöka. Förhoppningsvis hinner jag lästa åtminstone en klassiker om kvinnor som går sin egen väg i höst.
fredag 5 juli 2013
Grattis till...
Du har vunnit ett exemplar av Johanna Schreibers sommarbok Carlstensveckan!
Detta var sommarens andra tävling. Fortsätt att hålla utkik efter fler i framtiden!
torsdag 4 juli 2013
Smaugs ödemark!
Om ett halvår väntar ett äventyr utan dess like! Kan knappt vänta tills jag får sätta mig i biostolen med 3D glasögonen och ännu en gång träda in i Tolkien och Peter Jacksons episka värld. I trailen ser vi även att en gammal välbekant figur kommer tillbaka, det fick i alla fall mig att lite väl tidigt börja längta tills den 11 december.
tisdag 2 juli 2013
Imaginary girls
Imaginary Girls är en berättelse om systrarna Ruby och Chloe. Ruby är storasystern som alla älskar och som Chloe alltid sett upp till. En natt nere vid reservoaren hittar Chloe sin vän, London, död i en båt. Efter händelsen lämnar hon staden och sin syster bakom sig. När hon kommer tillbaka är allt som vanligt igen, precis som det var innan. London lever och ingen har någonsin märkt att hon varit död. Hur har hon lyckats återuppstå från de döda? Chloe förstår snart att hennes syster haft ett finger med i spelet och att Ruby har mer hemligheter än hon någonsin kunnat ana.
Det här är minst sagt en magisk berättelse. Ett starkt systerskap, en magisk reservoar och en stad där allting kan hända. Det är vackert skrivet men oerhört frustrerande. Jag ville ha svar men istället fick jag gissa mig till stora delar av historien. Jag hade också svårt för huvudpersonen Chloe, som var så passiv, inte sökte efter svar och hela tiden skulle beskriva hur fantastisk hennes syster var. Ändå kan jag inte förneka att det är en spännande bok. Magiskt, surrealistiskt och nästan omöjlig att sluta läsa. .
Det här är minst sagt en magisk berättelse. Ett starkt systerskap, en magisk reservoar och en stad där allting kan hända. Det är vackert skrivet men oerhört frustrerande. Jag ville ha svar men istället fick jag gissa mig till stora delar av historien. Jag hade också svårt för huvudpersonen Chloe, som var så passiv, inte sökte efter svar och hela tiden skulle beskriva hur fantastisk hennes syster var. Ändå kan jag inte förneka att det är en spännande bok. Magiskt, surrealistiskt och nästan omöjlig att sluta läsa. .
måndag 1 juli 2013
Fyra tips för regniga sommardagar i juli
Idag börjar sommarens månad, juli. Oftast är juli fylld av sol, bad, och roliga händelser. Men vissa dagar kan alla vara bortresta och regnet ösa ner utanför huset. Då kan det vara skönt att krypa upp i soffan framför en bra film, skriva lite eller lyssna på en bra podd. Här är fyra tips för regniga sommardagar i juli.
Håkan Hellström-filmen
Sommarens stora filmhändelse som vi längtat så länge efter är biopremiären av Känn ingen sorg, en film som delvis bygger Håkan Hellströms liv och är full av hans musik. Filmen har premiär den 19e juli och efter att ha sett trailern kan man inte annat än längta och lyssna på Håkans låtar!
Novelltävlingen- Stockholm Story
B. Wahlströms Bokförlag presenterade nyligen novelltävlingen Stockholm Story där ungdomar mellan 13 och 19 år får delta. Tävlingen går ut på att man ska skriva en novell som på ett eller annat sätt har en koppling till Stockholm som stad och plats. Utformningen av novellen är helt fri förutom att den max får vara 5000 tecken lång. Bidraget skickas sedan till novell@ungdomar.se senast den 30 juli. Första pris är novellen blir publicerad i både bokform och på ungdomar.se, 2:a-10:e pris är fina bokpaket samt publicering på ungdomar.se. Läs mer om tävlingen här!
Gosskören/Les Choristes (2004)
Efter att jag (flera år efter alla andra) börjat ta del av streamingtjänster av filmer har jag sett så otroligt mycket bra film som jag annars aldrig skulle kommit över. För någon vecka sedan tipsade jag om både The Virgin Suicides och Dead Poets Society, två helt fantastiska filmer. Gosskören (eller Les Choristes som den heter på franska) är en film som går i samma stuk som Dead Poets Society. Gosskören utspelar sig också på en internatskola för pojkar under slutet av 50-talet, men i Frankrike. Dessa pojkar är olydiga och har hamnat på skolan för att de på olika sätt misskött sig eller visat tecken på efterblivenhet. Lärarna och rektorn på internatet är stränga och sätter disciplin och ordning framför allt. Detta gör bara att pojkarna blir ännu mer olydiga. Men en dag börjar en ny lärare, som precis som i Dead Poets Society, använder andra metoder för att närma sig pojkarna. Han gör det genom körsång. Filmen är så otroligt bra och fin att jag bara vill se om den på direkten.
Peter Wolodarskis sommarprat
Peter Wolodarskis sommarprat är det bästa hittills i år. Han är känd som chefredaktör för Dagens Nyheter och syns oftast i tv-rutan i något analyserande debattprogram. Men sommarpratet visar en helt ny sida av honom och han blir en privatperson som det visar sig gilla Hasse och Tage och roliga historier. Han berättar om sitt liv från knattereporter som 12-åring till hur han fick journaliststipendium och åkte till USA för några år sedan. Även hans judiska bakgrund tas upp, hur han blivit utsatt för rasism och hur hans mormor flydde från Förintelsen på 40-talet. Det är intressant och omöjligt att sluta lyssna. Ni laddar lätt ner sommarpratet på Podcast-appen eller SR-appen om ni har en smartphone eller lyssnar direkt på P1s hemsida.
Håkan Hellström-filmen
Sommarens stora filmhändelse som vi längtat så länge efter är biopremiären av Känn ingen sorg, en film som delvis bygger Håkan Hellströms liv och är full av hans musik. Filmen har premiär den 19e juli och efter att ha sett trailern kan man inte annat än längta och lyssna på Håkans låtar!
Novelltävlingen- Stockholm Story
B. Wahlströms Bokförlag presenterade nyligen novelltävlingen Stockholm Story där ungdomar mellan 13 och 19 år får delta. Tävlingen går ut på att man ska skriva en novell som på ett eller annat sätt har en koppling till Stockholm som stad och plats. Utformningen av novellen är helt fri förutom att den max får vara 5000 tecken lång. Bidraget skickas sedan till novell@ungdomar.se senast den 30 juli. Första pris är novellen blir publicerad i både bokform och på ungdomar.se, 2:a-10:e pris är fina bokpaket samt publicering på ungdomar.se. Läs mer om tävlingen här!
Gosskören/Les Choristes (2004)
Efter att jag (flera år efter alla andra) börjat ta del av streamingtjänster av filmer har jag sett så otroligt mycket bra film som jag annars aldrig skulle kommit över. För någon vecka sedan tipsade jag om både The Virgin Suicides och Dead Poets Society, två helt fantastiska filmer. Gosskören (eller Les Choristes som den heter på franska) är en film som går i samma stuk som Dead Poets Society. Gosskören utspelar sig också på en internatskola för pojkar under slutet av 50-talet, men i Frankrike. Dessa pojkar är olydiga och har hamnat på skolan för att de på olika sätt misskött sig eller visat tecken på efterblivenhet. Lärarna och rektorn på internatet är stränga och sätter disciplin och ordning framför allt. Detta gör bara att pojkarna blir ännu mer olydiga. Men en dag börjar en ny lärare, som precis som i Dead Poets Society, använder andra metoder för att närma sig pojkarna. Han gör det genom körsång. Filmen är så otroligt bra och fin att jag bara vill se om den på direkten.
Peter Wolodarskis sommarprat
Peter Wolodarskis sommarprat är det bästa hittills i år. Han är känd som chefredaktör för Dagens Nyheter och syns oftast i tv-rutan i något analyserande debattprogram. Men sommarpratet visar en helt ny sida av honom och han blir en privatperson som det visar sig gilla Hasse och Tage och roliga historier. Han berättar om sitt liv från knattereporter som 12-åring till hur han fick journaliststipendium och åkte till USA för några år sedan. Även hans judiska bakgrund tas upp, hur han blivit utsatt för rasism och hur hans mormor flydde från Förintelsen på 40-talet. Det är intressant och omöjligt att sluta lyssna. Ni laddar lätt ner sommarpratet på Podcast-appen eller SR-appen om ni har en smartphone eller lyssnar direkt på P1s hemsida.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)