torsdag 3 januari 2013

Böcker som får en att själv vilja skriva

För kanske fem år sedan var jag helt säker på att jag ville bli författare. Men den drömmen har de senaste åren försvunnit. Det känns som att jag läst så mycket att jag inte vet om jag kan komma med något som inte redan har berättats. Jag har ingen speciell historia inom mig som jag vill att alla ska höra.

Även om jag inte känner någon dragelse till författaryrket längre så finns det böcker som verkligen lyckas förmedla hur kul det är att skriva och hur mycket man kan leka med ord. Den första boken jag tänker på är augustprisvinnaren sedan några år tillbaka, Skriv om och om igen, en otroligt fin bok med skrivstips, lästips, skrivuppgifter och små intervjuer. Nu i mellandagarna har jag läst den moderna klassikern Om konsten att läsa och skriva av Olof Lagercrantz. I små essätexter berättar han på olika sätt om läsning och skrivning och hur viktigt det är för människan att kunna använda dessa medel för att uttrycka sig och lära sig. Han menar också att skrivande är som vilken kunskap som helst - övning ger färdighet. Det är just det i boken som får en att uppmuntras och själv bli sugen på att skriva. Det fanns några få essäer om poeter som inte var så intressanta men resten får en att vilja sätta sig ner och skriva och läsa på direkten.

Vad har ni läst för böcker som gjort att ni själva skulle vilja skriva något någon gång?

4 kommentarer:

 1. "Att skriva" av Stephen King är en bok som alltid inspirerar mig till skrivande. "Konsten att skriva en bästsäljare" är också riktigt bra.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst någon bok som faktiskt handlar om att skriva, men jag vill läsa "Skriv om och om igen" ;)

  SvaraRadera
 3. Jag har "Skriv om och om igen", och det finns många bra tips i den.

  SvaraRadera
 4. Jag har faktiskt köpt Skriv om och om igen efter att jag läste ett inlägg här på bloggen i somras eftersom det verkade som en så bra bok. Jag ska definitivt ta och kolla upp den andra boken som du tipsar om.

  SvaraRadera