söndag 24 juni 2012

Pocketfynd

Tänkte göra en liten uppföljning på detta inlägget som jag skrev förra sommaren. Pocket är ju klart bäst att ha med sig på sommaren, därför kommer här tips på lite äldre pocketböcker.

Som min egen skugga - Chatrine MacPhail 
"Fay tycker först bara att det är konstigt när kompisar och lärare börjar påstå att de har sett henne vid tillfällen när hon vet att hon varit någon helt annanstans. Men så börjar andra obehagliga saker hända: hon känner sig förföljd och iakttagen, hör dämpade fotsteg bakom sig och ser i ögonvrån hur någon med likadant blont hår som hon själv svänger runt hörnet eller försvinner in i en port. Eller är det bara som hon inbillar sig?"


Pumans dotter - Monica Zak 

"Pumans dotter är indianflickan Aschlop från den lilla byn Yalambojoch i Guatemala. Hon blir vittne till en massaker på indianerna i grannbyn och ser hur hennes bror blir bortförd av militären. Tillsammmans med hundratusentals andra indianer flyr hon till Mexiko.
När boken börjar bestämmer sig Aschlop för att ta sig tillbaka in i Guatemala för att leta efter sin försvunne bror.
Hon har inga pengar, inga identitetshandlingar, och hon gör det som ingen av de andra flyktingarna vågar. Hon beger sig tillbaka …"


Ett hål om dagen - Louis Sachar 
"Stanley Yelnats var ingen dålig kille. Men hans familj var drabbad av otur. De befann sig alltid på fel plats vid fel tillfälle. Som den dagen Stanley blev arresterad för ett brott han inte begått. Han hamnar på Camp Green Lake som ligger på en torr öde slätt, där det blir minst 40 grader varmt på sommaren. Här finns egentligen bara en enda regel »Gör inte Chefen upprörd«. Chefen som tvingar killarna att gräva ett hål om dagen …"För bra för att dö - Christina Waldén 
Stella lever sitt liv om nätterna, i skydd av mörkret. Hon tror att hon väger mer än tre siffror, men hon vill inte ställa sig på vågen för att få veta.
I skolan härskar Drottning Alva och hennes hov. De har smulat sönder Stella under lång tid, sakta malt ner henne. Men så händer något avgörande precis innan påsklovet. Stella bestämmer sig för att göra allvar av det som hon har tänkt på en längre tid. Ta bort sig själv. Försvinna. Ta livet av sig.
På nätet träffar hon Joel, som också vill dö men av helt andra skäl. De två bildar en självmordspakt. Vi får följa deras väg inåt mörkret tills något oväntat händer.De försvunna - Cecilia Rees 

"Det hade alltid funnits ramsor och spökhistorier. Barnen hade berättat dem för varandra i generationer. De handlade om underjordiska gångar, pestgravar, hemliga steg och försvunna barn . Cassie, Frasier och Jake börjar att skriva om alla övernaturliga händelser i skoltidningen och på skoj låtsas de att det finns en anknytning till verkligheten. Men så anmäls ännu ett barn saknat och de börjar göra efterforskningar på allvar. Kanske är det inte bara ramsor och spökhistorier ändå. När Jakes lillasyster Amy försvinner måste de söka sanningen i gångarna under staden, och det är bråttom om inte Amy också ska bli en av de försvunna" 


6 kommentarer:

 1. Som min egen skugga läste jag för några år sedan - och gillade! Riktigt spännande, faktiskt :)

  SvaraRadera
 2. Ett hål om dagen är riktigt bra! Vi läste den på svenskan och jag har gått i en pojkklass med 15 st killar och ALLA läste boken, har aldrig hänt innan!

  De försvunna vågar jag faktiskt inte läsa för det har ett så läskigt omslag tycker jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har hört att Ett hål om dagen ska vara en sån bok som alla läser - Måste verkligen ta och läsa den. Håller med dig om de försvunna, bara omslaget får det att krypa i mig

   Radera
 3. Ett hål om dagen <3 Minns dock att jag läste Som min egen skugga för väldigt många år sedan och gillade den! Kul och personligen älskar jag de här inläggen - mer bortglömda pärlor åt folket! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade inlägget! Vi ska försöka uppmärksamma fler bortglömda böcker, för det finns så många bra som försvinner bland allt nytt!!

   Radera
 4. Jag läste De försvunna på biblioteket för något år sedan, då jag väntade på bussen. Minns att jag inte tyckte att den var så väldans spännande men det kan å andra sidan ha haft med min stress inför att passa bussen att göra ;)

  SvaraRadera