måndag 18 juni 2012

Melina Marchetta fortsätter att imponera

Jag har nu läst min andra bok av Melina Marchetta och är så himla imponerad. Det är något med hennes ungdomsböcker som får en att kastas in i en värld som man absolut inte vill lämna. Saving Francesca kanske inte är lika bra som Jellicoe Road, men den får mig ändå att skratta och le och lida tillsammans med karaktärerna ända fram till sista sidan.

Boken handlar om Francesca som befinner sig i en tid då allt stormar. Hon är sexton år och allt är jobbigt redan som det är i den åldern med kompisar och skolan, men när hennes mamma en dag vägrar gå upp ur sängen försvinner Francescas enda fasta punkt i livet.

Precis som i Jellicoe Road så spelar mamma-karaktären en viktig roll i berättelsen. Mamman är speciell och bär på något som hon bara kan hålla för sig själv. I detta fall en depression Francesca inte kan förstå och i Jellicoe Road hemligheter som Taylor inte får veta om sin uppväxt. Men Melina Marchetta lyckas med att inte få allt att bli så eländigt. Tvärtom så blir jag glad av att läsa hennes böcker. Dialogerna är roliga och alltid med en tvist som får det sorgliga och jobbiga att blandas ut med vänskap, glädje och kärlek. Sedan är det omöjligt att inte älska hennes karaktärer som är så levande och alltid har starka personligheter som man i vanliga fall skulle stört sig på, men nu bara vill ha mer och mer av.

Hon skriver så himla fina böcker helt enkelt och jag ser fram att läsa hennes andra böcker The Piper's Son och Looking for Alibrandi. The Piper's Son ska dessutom vara en fortsättning på Saving Francesca!

1 kommentar:

  1. Nu blir jag riktigt sugen på att läsa den. Får bli nästa bok!

    SvaraRadera