måndag 9 maj 2011

Tretton skäl varför hon tog sitt liv

I Calys skola har en tjej tagit självmord. Några dagar senare får han hem ett stort paket innehållande flera kassettband. När han sätter på första bandet blir han förvånad över att höra Hannah, den döda tjejens röst. På tretton band berättar hon sin historia, en historia bara tretton personer kommer få höra, de personer som skadat henne mest av alla. 

Min tanke när jag läste boken: Vad kan en så fin och schyst kille som Clay ha gjort mot Hannah?  Det är just det som är grejen med den här boken, budskapet. Hur små saker, handlingar som inte verkar särskilt allvarliga, kan skada någon. För Hannah var det en lång lista av småsaker som tillsammans resulterade i något så stort och jobbig tatt hon inte längre orkade leva.

Viktig bok, minst sagt. Men också himla fin och (som ni säkert förstått) sorglig. Hannahs berättelse och hur alla rykten påverkade henne var som att se under ytan på ett high school. Tips till lärare, byt ut "Fråga Alice" och alla dessa uttjatade böcker till "Tretton skäl varför". Det finns inte bara mycket att diskutera, den är också lagom lättläst och ämnet aktuellt för skolungdomar.

By the way älskar jag idén med kassettbanden!

Följ vår blogg med bloglovin
Följ vår blogg med bloglovin

7 kommentarer:

 1. Veldig fin recension(jeg håper det var riktig, på norsk bruker vi ordet anmeldelse eller bokanmeldelse). Jeg har boken stående i bokhyllen men har ikke lest den enda.

  Utrolig kult cover på boken forresten, det norske er helt likt det amerikanske. Det virker som om svenske forlag er flinke til å designe egne cover mens i Norge bruker de som regel det amerikansket.

  SvaraRadera
 2. + att den var hemskt snygg! Blir väldigt sugen på att läsa den. Eller på att ha den hemma och bara titta på den då och då...

  SvaraRadera
 3. Mm... den här boken är otroligt bra och samtidigt realistisk, hur små små saker som ingen tror är något kan göra så fruktansvärt ont... :(

  SvaraRadera
 4. ja snälla, alla skolor i landet, byt ut Fråga Alice! jisses. den boken kommer jag nog aldrig läsa om.

  SvaraRadera
 5. Lady Bug: Tycker väldigt mycket om detta omslaget! Ofta är de Amerikanska omslagen väldigt fina, men jag tycker ändå det är väldigt kul när förlagen gör ett nytt. Man får en känsla av att boken är mer genomarbetad då!

  Vanja: Visst är den! Mycket snyggare än det inbundna tycker jag.

  Anonym: Absolut! Gillar att det realistiska kommer fram genom bandet och Clays tankar.

  Evelinamaria: Tycker fråga Alice är helt OK men det känns tröttsamt att nästan alla lärare har med den i sin undervisning. De skrämmer ju bara bort ungdomar från litteraturen genom att använda böcker som propaganda...

  SvaraRadera
 6. Jag har den här i högen med böcker som väntar på att bli lästa, och är riktigt sugen nu!

  (Och som svensklärare, dock inte i Sverige, blir jag alldeles paff - ni menar inte att det finns lärare som på allvar uppmanar någon att läsa Fråga Alice?! Jag tycker det är okej om nån verkligen VILL läsa boken, bara den är medveten om hur den har kommit till, men att kräva att nån läser den? Öh, nej, liksom ...)

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera