tisdag 28 maj 2013

Nu har även jag läst den!

Såhär ett år efter att alla andra läst John Greens The Fault in Our Stars kan jag meddela att även jag tagit mig igenom den. Precis som så många andra läsare håller jag med om att det var det en bok som berörde på djupet genom den oväntade och skickliga värvningen mellan humor och djupaste allvar och sorg. Boken fick mig faktiskt att både skratta högt och gråta, något som väldigt sällan händer när jag läser. Eftersom ni säkert läst hundratals recensioner av boken redan (ni hittar bland annat Elins här!) så tänkte jag skriva om den på ett litet annorlunda vis.

Plus med att läsa boken på engelska
Jag blev verkligen förvånad över det lätta engelska språket! Att läsa The Fault in Our Stars på sitt orginalspråk gör att alla skämt och Hazels och Augustus sätt att prata med varandra blir väldigt trovärdigt. När man översätter vissa skämt som endast fungerar på engelska (t.ex. ordvitsar), slang och ungdomliga uttryck kan översättningen misslyckas. Därför kan jag rekommendera den engelska versionen!

Bästa karaktären
Detta är nog ingen överraskning, men jag måste såklart säga Augustus! Att en människa kan vara så charmig, intressant, omtänksam, rolig och underbar på samma gång är något som jag blir helt fascinerad av. T.ex. detta han säger till Hazel: “Oh, I wouldn't mind, Hazel Grace. It would be a privilege to have my heart broken by you.”

Ska bli roligast att se i filmen
Förutom hur Augustus kommer se ut och allt som handlar om honom ser jag verkligen fram emot  Hazels och Augustus möte med författaren Peter van Houten i Amsterdam. Van Houten är en sådan otroligt vidrig karaktär och jag undrar hur de kommer välja att framställa honom och den ilskna konversationen mellan honom och Hazel.

Finast detalj i boken
En av de sakerna jag gillar allra mest är den fiktiva boken An Imperial Affliction som är en bok Hazel och Augustus läser och älskar. Den verkar så fin och sorglig och jag önskar verkligen att boken fanns på riktigt. Något säger mig i och för sig att boken, på grund av The Fault in Our Stars otroliga popularitet, kommer skrivas av något fan där ute som vill bringa liv i historien om Anna.

Bästa citatet
“Sometimes, you read a book and it fills you with this weird evangelical zeal, and you become convinced that the shattered world will never be put back together unless and until all living humans read the book.” 

Vem du kan låna ut boken till
The Fault in Our Stars är precis en sådan bok som citatet ovan beskriver. Alla kan och bör läsa denna bok. Den tar upp allmänmänskliga teman som aldrig kommer bli omoderna och som berör alla människor; som till exempel sjukdom, kärlek och att växa upp. Ge den till din granne, syster, farfar, bästa vän, tränare, ja vem som helst alla kan älska den!


/Hanna

3 kommentarer:

 1. världens bästa bok!

  SvaraRadera
 2. Världens sorgligaste bok! Om det finns någon sorgligare vill jag inte läsa den. Blir inte glad när du säger att man ska läsa den på engelska. måste jag läsa den igen!? Fast det gör jag mer än gärna, men det var så jobbigt att läsa genom alla tårar, eller så är det kanske jag som är extra blödig?
  Blödig är ett så fult ord, blödig liksom haha

  SvaraRadera
 3. What a material of un-ambiguity and preserveness
  of valuable experience about unpredicted feelings.


  Here is my blog: voyance par telephone

  SvaraRadera