tisdag 31 december 2013

Årssummering del 2


Årssummering del 2

Årets bästa bok på svenska 
Elin:  Det kanske beror på att jag har boken i så färskt minne men Lex Bok av Sara Kadefors känns så otroligt klockren. Svensk ungdomslitteratur när den är som bäst! 
Hanna: Upptäcker nu hur få böcker jag läst av svenska författare under 2013. Men en stor favorit har varit  Alltings början av Karolina Ramqvist. Rekommenderas till alla!

Årets bästa översatta bok 
Elin: Jag läste om Francesca av Melina Matchetta på svenska och den visade sig vara minst lika bra som originalet! 
Hanna: The Perks of Being a Wallflower fick en väldigt fin svensk översättning av Xpublishing där det kändes
som att de verkligen lyckades bevara Charlies röst och fick allt att låta lika trovärdigt som i den engelska versionen. 

Årets bästa debut 
Elin: Ge mig Arsenik av Klara Krantz är helt klart årets bästa debut. En berättelse som är oerhört vackert berättad och förvånansvärt underhållande.
Hanna: Elizabeth Weins Kodnamn Verity , som jag tror var hennes debut, är en jättebra bok om hur det var för kvinnorna som stred under andra världskriget. 

Årets bästa bok på engelska 
Elin: Sarah Dessens nya roman The Moon and More skiljde sig kanske från hennes tidigare böcker. Men det är fortfarande lika mycket en Dessen roman, mysig, intressant och perfekt sommarläsning. Förgyllde helt klart min sommar! 
Hanna: Precis som alla andra blev jag otroligt berörd av The Fault in Our Stars. Även om den inte gavs ut 2013, läste jag den i år och när jag tänker tillbaka på läsåret är det en av böckerna som varit svårast att lägga ifrån sig. 

 Årets bästa tv-serie
Elin: Har inte tittat på någon ny serie i år. Istället har jag spenderat alldeles för många timmar framför Twin Peaks.
Hanna: Jag kan verkligen inte säga något annat än Mad Men säsong 6 som jag sett klart på bara ett par dagar nu under jullovet. Det finns ingen bättre serie än den. Men en annan serie som kom 2013 som var överraskande bra var Orange Is the New Black, en Netflixproduktion som utspelar sig i ett fängelse för kvinnliga brottslingar. 

Årets bästa film 
Elin: Cloud Atlas är storfilmen som tilltalade en liten målgrupp. När det inte bara handlar om ett livsöde utan mer än sex stycken som alla binds samman över årtusenden kan jag helt enkelt inte hålla mig borta. Jag älskade den och såg om den lite för många gånger, storslaget! 
Hanna: Monica Zetterlund-filmen var fantastisk och hade allt en bra film ska ha; fin estetik, vackra miljöer, bra skådespeleri, och passande musik. 

måndag 30 december 2013

Årssummering del 1

Årssummering del 1
Nu är det dags att summera året som gått. Så här tycker vi om 2013: 

Årets bästa bokköp
Elin: Jag ångrar inte att jag köpte Cloud Atlas av David Mitchell. Det var kul att kunna jämföra boken med filmen och få lära sig mer om alla karaktärer och världar. Älskade boken nästan lika mycket som filmen. 

Hanna: I början av januari köpte jag Jag, en av David Levithan och jag måste nog säga att det är årets bästa bokköp. En underbar och nyskapande bok som jag aldrig kommer glömma.


Årets bästa bokminne
Elin: När vi intervjuade Melina Matchetta. Framförallt för att hon visade sig vara en så otroligt fascinerande och intressant person. 

Hanna: Håller definitivt med Elin om att intervjun var det bästa bokminnet 2013. Jag har aldrig varit så upprymd efter en författarintervju som då.

Årets bästa litterära händelse
Elin: Bokmässan såklart! 

Hanna: Förutom Bokmässan var författarpratet med David Levithan på PunktMedis väldigt roligt och intressant.

Årets bästa karaktär
Elin: Snusmumriken från Tove Janssons Mumiböcker blev min idol vid första ögonkastet, så cool och bra inställning på livet.

Hanna: Fermin Romero de Torres från Vindens Skugga av Carlos Ruiz Zafón. Huvudkaraktären Daniel har Fermin vid sin sida i sökande efter svar på vem författaren Julían Carax var. Fermin är allt en vän och kollega bör vara; lojal, optimistisk, och väldigt väldigt underhållande. 

Årets bästa novell
Elin: Det får nog bli Brinnande livet av Alice Munro. För att den var intressant, skickligt skriven och samtidigt spännande. 

Hanna: För mig var årets bästa novell Fakturan, en av novellerna ur Spelreglernaen novellsamling av Jonas Karlsson. Den var helt galen och orealistisk men samtidigt kunde man inte låta bli att känna att det skulle kunna hända i verkligheten. Det älskar jag! 

lördag 28 december 2013

Lex Bok

Med en Augustprisnominering och ändlöst med hyllningar under hösten visste jag att Lex bok skulle vara bra. Men det jag möttes av i boken hade jag aldrig kunnat gissa mig till i förväg. Berättelsen om Lex är så mycket mer än en tjej som startar en blogg. Lex är en smart tjej som går sista året på gymnasiet. Hon är en outsider som bojkottar systemet med betygshets och allt vad det innebär. Istället för att få bra betyg använder hon sin intelligens till att fantisera ihop dåliga actionhistorier och spela ut sin mammas nya kille. 

Den nya killen heter Bruno, är en misslyckad ungdomsförfattare som nästan flyttar in direkt hos Lex och hennes mamma. Lex plan för att få sin mamma att dumpa honom är så smart, listig och elak som man läser med en skadeglad förtjusning. Jag har nästan aldrig mött en karaktär som Lex, som är så rolig, kvicktänkt och smart. Precis som titeln säger är Lex boken, den saknar helt tråkiga partier, för allt som händer blir så fruktansvärt roligt utifrån hennes perspektiv. En sträckläsare rakt igenom. 

torsdag 26 december 2013

Best of 2013

På hemsidan Goodreads har de bästa böckerna 2013 röstats fram. Inom Young Adult kategorin blev Elenor och Park etta, följt av Fangirl, Dare you to och United we spy. Jag har inte läst någon av dessa utan bara Sarah Dessens The Moon and More som hamnade på femte plats.

Så här såg det ut i andra genrer:
Young Adult Fantasy and Science fiction: Allegiant - Veronica Roth
Fiction. And the Mountains Echoed av Khaled Hosseini.
Fantasy. The Ocean at the End of the Lane av Neil Gaiman
Paranormal Fantasy. Cold Days av Jim Butcher
Graphic Novels and Comics. Beautiful Creatures: The Manga av Kami Garcia, Margaret Stohl och Cassandra Jean

Här hittar ni alla kategorier! 



tisdag 24 december 2013

måndag 23 december 2013

Jullovläsning

Nu har vi äntligen fått jullov! Vi hoppas hinna läsa så mycket det bara går under julhelgen, här kommer en lista på vad vi ska försöka hinna med innan skolan sätter igång igen: 
Elin: 

                                              Hanna:

torsdag 19 december 2013

Min första Murakami





































Höstens stora läsprojekt har varit att läsa min första roman av Haruki Murakami och nu är Kafka på stranden äntligen utläst. Ibland blir det bara så att det tar många månader att läsa en bok trots att man gillar den väldigt mycket. För mig gäller det ofta böcker som har en ganska komplicerad eller annorlunda handling eftersom det är mycket att smälta hela tiden under läsningen. Detta betyder inte att boken inte kan vara spännande på samma gång. Kafka på stranden var otroligt spännande och det var omöjligt att förutse vilken vändning historien skulle ta.

Berättelsen består till en början av tre parallellhistorier som alla utspelar sig i Japan. Vi får vi möta den annorlunda gamla mannen Nakata som kan tala med katter, den 15-årige Kafka som rymmer hemifrån men också ta del av gamla dokument och intervjuer som beskriver en händelse när massa barn utan anledning bara svimmade i skogen i slutet av andra världskriget. Ju mer man läser desto mer förstår man att alla tre historier på olika sätt hänger samman. I slutet knyts det mesta ihop och läsaren lämnas bara med ett par spännande olösta gåtor.

Jag började läsa i tron att Haruki Murakami skulle skriva väldigt svårt och överdrivet poetiskt. Men språket flyter lätt fram och det visade sig att en bok kan vara väldigt enkel och poetisk på samma gång. Karaktärerna var otroligt varierade; allt från helt galna och surrealistiska till gråa och vardagliga, vilket gav ett otroligt djup till berättelsen. Det är omöjligt att inte känna lust efter att läsa en till Murakami så snart som möjligt efter denna läsupplevelse. Vilka av hans böcker skulle ni rekommendera att läsa förutom Kafka på stranden?

tisdag 17 december 2013

Novelltävling på Opal!

"Daniel och Ville rånar folk i centrum. Abdi vill inte hänga med längre utan satsar på musiken. Rakel och Jamila pluggar hårt och vill komma in på ett bra gymnasium om bara Jamila får för sin pappa. Nalin är kär i Ville och märker att känslorna är besvarade. Sex ungdomar med olika bakgrund, i samma förort och samma skola, med sina vardagliga problem - och mitt i allt händer det otänkbara."

På bokförlaget Opal pågår det just nu en novelltävling. Genom att fortsätta på berättelsen om en av karaktärerna i boken Onsdag kväll strax efter sju har du chansen att vinna 500kr och få novellen publicerad på Opals hemsida.

Alla som går i högstadiet får vara med och tävlingen pågår fram tills den 30 mars. Här kan ni läsa mer om tävlingen.

söndag 15 december 2013

Boklistan: Julmystik



Den genre som vi förknippar mest med julen är magi och mystik. I månadens boklista presenterar vi, enligt oss, de perfekta jullovläsningsböckerna!

Ögat över månskäran. Tänk er magi, mystik, fantasy och kärlek på en internatskola på 1800-talet. Det är vad Libba Bray har skrivit om i Ögat över månskäran. Boken är också smart, spännande och briljant, en sträckläsare rakt igenom. Skulle helt klart vilja kalla den en brittisk version av Cirkeln. 

Narnia. De sju böckerna om den fiktiva världen Narnia är ett läsmåste under jullovet. Speciellt Häxan och Lejonet (andra boken i serien) får läsaren att fyllas av julstämning och magi när den lilla flickan Lucy kommer, genom en garderob, till ett snöklätt Narnia. Den Vita Häxan har lagt en förbannelse över landet så det alltid är vinter men aldrig jul och det blir Lucy och hennes syskons uppdrag att bryta förbannelsen.

Glasblåsarens barn. Är det sent på kvällen och det stormar utomhus? Då är det dags att leta fram Glasblåsarens barn av Maria Gripe, kanske en av de mest obehagliga barnböcker som skrivits i Sverige. Kort sammanfattat handlar den om två barn som blir bortrövade och hamnar hos Härskaren och Härskarinnan. Ruggigt men obeskrivligt spännande med typisk Maria-Gripe-mystik.

Bläckhjärta. Det är få böcker som lyckas skapa en helt egen stämning av magi och mystik, men Bläckhjärta är en sådan roman. Från första sidan dras man in i den vackra och spännande berättelsen där gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut. Även om detta var en favoritbok när vi var i 10-års åldern kan vi fortfarande läsa den och beröras lika mycket.


lördag 14 december 2013

Bokbloggarnas litteraturpris 2013

Har du en bokblogg? Då kan du nominera böcker som är utgivna i år till Bokbloggarnas litteraturpris. Priset instiftades av bloggen Breakfast Bookclub och vinnare av tidigare år är bland annat Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren och Torga aldrig tårar av Jonas Gardell.

Skicka ett mejl med din nominering och länk till din bokblogg senast den 31 december. Vinnaren kommer sedan röstas fram av en jury som utgörs av bokbloggare.

Här kan ni läsa mer om Bokbloggarnas litteraturpris!

torsdag 12 december 2013

Fototävling!



B Whalströms anordnar nu fototävlingen "STHLM i bilder" för alla mellan 13 och 19 år. Bidra med din bästa bild som på ett eller annat sätt har med Stockholm att göra och tagga bilden med med #STHLMbilder på antingen Instagram eller Facebook. Det går även att maila in bilden till jenny.larsson@formabooks.se. De bästa bidragen kommer bli publicerade i boken Stockholm Story som Forma Books ger ut i maj nästa år.

Skicka in eller tagga ditt bidrag senast måndagen den 20e januari. Mer om tävlingen kan du läsa här!

tisdag 10 december 2013

Nytt i bokhyllan!

Efter födelsedagsfirande och användande av presentkort har jag massor av nya böcker jag vill visa er!

Tell the Wolves I'm Home av Carol Rifka Brunt var den sista romanen Xpublishing översatte innan de la ner. Eftersom alla böcker jag hittills läst av förlaget varit fantastiska har jag stora förväntningar på denna.

Will Grayson, Will Grayson av favoritförfattarna John Green och David Levithan har jag ännu inte läst. Många av de bästa böckerna jag läst i år är skrivna av någon av dem och det ska bli spännande nu att se hur det går när de skriver tillsammans.

Rookie Yearbook 2 behöver väl knappast någon introduktion efter alla de hundratals gångerna vi nämnt den här på bloggen. Nu har jag den äntligen och ska börja läsa på direkten!

Den andra lilla boken heter The Prophet och är skriven av Kahlil Gibran. Det är en gammal klassiker från 20-talet som jag inte vet så mycket om, men bara att titta på bokens omslag får en att bli sugen på att läsa den.



Tigrar i rött väder av Liza Klaussmann är en av höstens mest omtalade romaner. Den utspelar sig i USA på 40- till 60-talet och är lite av en deckare eftersom den amerikanska idyllen bryts av med ett oväntat mord.

The Magicans av Lev Grossman var kanske förra årets hype och jag är som vanligt lite efter alla andra. Men jag ser mycket fram emot denna läsupplevelse som beskrivits som en Harry Potter för vuxna.


måndag 9 december 2013

Tv-serier

Här är tre favorit-serier som jag helt ha glömt att tipsa om! 
Twin Peaks. Förmodligen den bästa serien jag sett och någonsin kommer att se. Historien, manuset, karaktärerna, allt är hundra procent perfektion. Handlingen utspelar sig i det lilla samhället Twin Peaks dit FBI agenten Dale Cooper kommer för att utreda mordet på Laura. 
Torchwood är en spinoff serie till Doctor Who. Jack Hartness och hans gäng utgör Torchwood, en organisation i Cardiff som skyddar världen mot ailiens och hot från övernaturliga varelser. Helt underbar och man behöver verkligen inte ha sett Doctor Who för att gilla Torchwood. 
Skins (det brittiska versionen) handlar om ett tonårsgäng. Varje avsnitt handlar om en av personerna i gänget. Galen, så otroligt spårad och rolig på samma gång. Se direkt om ni har missat! 

lördag 7 december 2013

Vampire academy

När den första Vampire Academy trailen kom började jag nästan gråta för att den var så dålig. Nu när jag har sett den senaste trailen känns det som att jag kanske vågar se filmen trots allt. Det känns fortfarande inte helt lovande, men inte längre helt katastrofalt. Den 13 juni har den premiär i Sverige!

fredag 6 december 2013

Julklappstips!

Julklappar kan vara bland det svåraste som finns att köpa och när julen kommer närmare och närmare blir det lätt stressigt att komma på idéer. Vi vill därför tipsa om lite julklappar som passar de flesta, men främst den bokintresserade!

- Rookie Yearbook 2 är årets allra finaste bok. Boken är sprängfylld av krönikor, intervjuer, foton, spellistor, illustrationer, roliga tips och vardagliga tankar. Det är en sammanställning av allt det bästa som publicerats på deras internettidning från september 2012- maj 2013. Perfekta julklappen för alla!

- Netflix är en streamingtjänst som erbjuder ett brett utbud av filmer och tv-serier. Ett presentkort därifrån kan förgylla mörka vinterkvällar och underhålla hela familjen. Stort tips till alla!

- Om du älskar The Fault in Our Stars lika mycket som vi gör kan vi rekommendera denna hemsida. Där finns massor med t-shirts med underbara citat från boken som du enkelt kan klicka hem. Det finns även otroligt många fina affischer och mobilskal. Allt kan ni hitta i vänstermarginalen.

- På hemsidan Society6 har tusentals olika designers och illustratörer lagt upp sina mönster och bilder. Dessa kan man enkelt beställa hem i form av bland annat iPhoneskal, t-shirt, tygkasse, affisch eller porslin. Sök på din absoluta favoritbok uppe i högra hörnet och du kommer förhoppningsvis hitta flera fina saker. Dessa två hittar ni om ni söker på "Harry Potter".

- Nu har det kommit ut en bok om regissören Wes Anderssons filmer (Moonrise Kingdom, Fantastic Mr Fox, Rushmore m.m). Oavsett om man är ett fan eller inte så är boken ett stort tips, framförallt till alla som är kreativa, älskar film eller skapande. Här hittar ni boktrailen!

onsdag 4 december 2013

Boktips från Johanna Lindbäck och Petter!

Förra veckan var läsambassadören Johanna Lindbäck och rappartisten Petter med i SVTs Go'kväll. De pratade om den minskade läsningen bland unga och vad de kan bero på, men även om den egna relationen till böcker och några av de böcker som de läst och gillat den senaste tiden.  Petter berättar dessutom om sin nya roman 16 sidor. Otroligt intressant och fullt av bra boktips. Spola fram till 06:30 och titta fram till 20:30. Programmet hittar ni här!


tisdag 3 december 2013

Barn & Ungdomsdag på SF-bokhandeln


Om jag bodde i Stockholm skulle jag ha gått till Science fiction bokhandeln på lördag, de har nämligen barn och ungdomsdag med författarprat, tipspromenad och julfika. Författarna som kommer vara på plats är Jo Salmosson, Kristoffer Leandoer och Maths Claesson. Här kan ni lyckliga, som har möjlighet att gå, läsa mer om eventet!

söndag 1 december 2013

Att se fram emot i December


Hobbiten: Smaugs ödemark. Nu räknar vi ner dagarna tills andra delen i The Hobbit har premiär. Vi förväntar oss inget annat än ett äventyr så storslaget att vi under några timmar befinner oss i Midgård och inte i en biostol. Ungefär som förra gången alltså.

Sherlock säsong 3. Eftersom den första januari nästan är i december och för att vi vill förvarna er i god tid får Sherlockpremiären komma med på listan. I flera år har fansen väntat  och undrat vad som egentligen hände i sista avsnittet. Den nya säsongen går under hashtagen #SherlockLives, det säger rätt mycket om vad vi kan förvänta oss!


Julkalendern. Idag börjar årets julkalender som kommer sändas varje dag i december fram till julafton. Årets julkalender heter "Barna Hedenhös uppfinner julen" och vi får följa en stenåldersfamiljs kulturkrock när de kommer till Stockholm i nutid. Även om det känns som att man kanske vuxit ifrån julkalendern för länge sedan kan det faktiskt vara riktigt mysigt att sätta sig och kolla på den för att komma i rätt julstämning.

Vårens böcker. Den 6e december kan man äntligen beställa hem katalogen med alla vårens kommande titlar 2014.






lördag 30 november 2013

Månadens novell:


Hanna har läst: Förvandlingen av Franz Kafka
Gregor Samsa, en handelsresande man, vaknar en morgon
och upptäcker att han under natten förvandlats till en insekt. Mannens tankegångar förblir mänskliga samtidigt som hans utseende, rörelseförmåga och aptit anpassar sig till hans nya kropp. Förvandlingen förändrar inte bara hela Gregors liv, utan även familjen måste vänja sig vid att sonen plötsligt blivit en insekt. Detta är det första jag läst av Franz Kafka och alla åsikter jag hört om att Kafkas historier är absurda och surrealistiska kan jag bara hålla med om. Det mest uppseendeväckande med berättelsen är det faktum att Gregor inte verkar förvånad över att han blivit en insekt, utan att han ser det som något fullkomligt normalt. Med ett snyggt och smart språk är detta utan tvekan en av mina absoluta favoritnoveller.

 

 
Elin har läst: Johnny Panic och drömbibeln av Sylvia Plath 
Det här är minst sagt en annorlunda novell och jag vågar inte säga att jag fastnade för den. Berättelsens "jag" arbetar på ett sjukhus, dess verkliga arbetsgivare är Johnny Panic och för honom skapar karaktären en drömbibel. "Jaget" samlar och tar till sig och skriver om patienternas drömmar. Besattheten i andras drömmar driver karaktären allt längre och snart börjar jag ifrågasätta vad som är verkligt och overkligt eller vem som i verkligheten är sinnessjuk. Sylvia Plaths minst sagt förvirrade mig. Till och från kunde den vara spännande, med jagets besatthet i drömmar och "Johnny Panic" som framställdes som en sorts gud. Det är en mörk och surrealistisk novell som är både intressant och överraskande. Tyvärr lämnade novellen mig med alldeles för många frågor.

fredag 29 november 2013

Safirblå blir film!

Nu ska andra delen i Ädelstens-trilogin bli film. Första filmen Rubinröd, eller Rubinrot som den heter på originalspråk, var faktiskt bättre än jag hade förväntat mig (även om jag såg den med dubbad engelska). Jag är ändå förvånad över att det kommer en fortsättning men tror att det kan bli hur bra som helst. Saphírblau har premiär i Augusti nästa år!

torsdag 28 november 2013

X Publishing lägger ner

Ett av våra favoritförlag, xPublishing, lägger ner. Vi tycker att det är otroligt sorgligt men vill samtidigt tacka för alla fantastiska läsupplevelser och oemotståndliga bokomslag!

Läs mer på deras hemsida. 


onsdag 27 november 2013

GRATTIS!

Årets bokblogg: Markusbiblioteket 
Årets nischade bokblogg: Sista timmen 
Årets recension: Bokunge

Det har varit en ny och rolig upplevelse att få sitta med i juryn, och framförallt att få läsa så många bokbloggar och recensioner! Ett stort grattis till alla fantastiska vinnare!

måndag 25 november 2013

AUGUSTPRISET: VINNARNA!

Foto: Sören Olsson
Och vinnarna av årets Augustpris blev inga mindre än: 

söndag 24 november 2013

Boklistan: Augustfavoriter















Imorgon kl 17.30 tillkännages årets vinnare av Augustpriset. I väntan på beskedet passar vi på att uppmärksamma gamla favoritvinnare!


Skriv om och om igen. Inga andra vinnare kan likna sig med Skriv om och om igen. Den är helt annorlunda från de andra men ändå en så otroligt värdig vinnare. Det är ett mysterium hur författarna Katarina Kuick och Ylva Karlsson har lyckats fylla så få sidor med så oändligt mycket inspiration.

Här ligger jag och blöder. Jenny Jägerfeldts succéroman var helt klart något nytt inom den svenska ungdomsgenren. Det är en bok som är helt igenom briljant och klockren.

Jag saknar dig, jag saknar dig. En fantastisk historia om en syskonrelation som plötsligt förändras helt. Peter Pohl och Kinna Gieth lyckas få det att kännas äkta och det är omöjligt att inte bli berörd.


Pojkarna. Efter priset för två årsedan har succén för Pojkarna ännu inte lagt sig. Den håller på att bli allt från teater till film och har nominerats till flera olika priser. Det säger rätt mycket tycker vi som själva inte kan sluta tänka på Jessica Schiefauers fina bok.

Svenne. Per Nilssons ungdomsromaner är svåra att inte tycka om, men den som kanske gjort störst avtryck är Svenne. På ett intressant och spännande sätt tas främlingsfrihet i den svenska politiken upp och boken känns annorlunda och fortfarande väldigt aktuell.

Min syster är en ängel. Detta är en av de allra finaste barnböckerna som skrivits. Ulf Stark behandlar ämnet döden på ett sätt som får både barn och vuxna att gripas. Men det blir aldrig för mörkt, på ett fint sätt beskrivs tankarna kring den döda systern.

/Elin och Hanna

lördag 23 november 2013

Bokiga tygpåsar!

Ett alldeles för tidigt julklappstips är tygkassarna som XPublishing säljer i sin Butik X. Trycken är hämtade från deras egen utgivning så har du en favoritbok eller bara älskar uttrycket "Readheads ar wilder" tycker jag verkligen att ni ska slå till.

Här är ett gammalt inlägg om mina tygpåsar med boktryck.

fredag 22 november 2013

Vi måste sluta ses på det här sättet

Vi måste sluta ses på det här sättet av Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo var en bok jag hade skyhöga förväntningar på. När två av ens favoriter bland svenska ungdomsboksförfattare går ihop kan det inte bli annat än fel.

Hanna och Jens träffar varandra en kväll ute på en klubb och börjar prata. De båda befinner sig i väldigt olika faser i livet: Hanna går sista året på gymnasiet och drömmer om livet efter studenten som hon vill tillbringa i Paris och Jens är precis frånskild och bor varannan vecka med sin lilla dotter Rut. Trots det slutar det med att Hanna spenderar en natt hos Jens. När de skiljs åt glömmer Hanna att ta hans nummer och hon tänker att de kanske aldrig kommer ses igen. Detta visar sig dock inte vara fallet. När Hanna kommer tillbaka till skolan efter jullovet visar det sig att Jens är ny hjälplärare till en kille i Hannas klass och de förstår att de kommer träffas varje dag nu fram till att Hannas klass tar studenten.


Vartannat kapitel är berättat ur Hannas perspektiv och vartannat ur Jens. Denna skiftning ger boken ett bra tempo och det är intressant att följa händelseförlopper ur två synvinklar, speciellt deras båda velande och tankar om vad den andra egentligen tycker om deras relation. Språket är lätt, rappt och speglar verkligen dagens typ av språk bland unga vuxna. Det är något med bokens upplägg; korta kapitel, lättförståeliga karaktärer och framåtgående handling som gör det svårt att sluta läsa. I den aspekten lever boken upp till mina förväntningar. Det som jag dock tycker boken saknar är lite mer djup. Jag vill se fler sidor av karaktärerna och det skulle även vara intressant med en mer överraskande händelseutveckling i boken.  Trots detta är det en av de bästa svenska ungdomsböckerna som givits ut i år och jag ser fram emot fler romaner av denna författarduo!