torsdag 19 december 2013

Min första Murakami

Höstens stora läsprojekt har varit att läsa min första roman av Haruki Murakami och nu är Kafka på stranden äntligen utläst. Ibland blir det bara så att det tar många månader att läsa en bok trots att man gillar den väldigt mycket. För mig gäller det ofta böcker som har en ganska komplicerad eller annorlunda handling eftersom det är mycket att smälta hela tiden under läsningen. Detta betyder inte att boken inte kan vara spännande på samma gång. Kafka på stranden var otroligt spännande och det var omöjligt att förutse vilken vändning historien skulle ta.

Berättelsen består till en början av tre parallellhistorier som alla utspelar sig i Japan. Vi får vi möta den annorlunda gamla mannen Nakata som kan tala med katter, den 15-årige Kafka som rymmer hemifrån men också ta del av gamla dokument och intervjuer som beskriver en händelse när massa barn utan anledning bara svimmade i skogen i slutet av andra världskriget. Ju mer man läser desto mer förstår man att alla tre historier på olika sätt hänger samman. I slutet knyts det mesta ihop och läsaren lämnas bara med ett par spännande olösta gåtor.

Jag började läsa i tron att Haruki Murakami skulle skriva väldigt svårt och överdrivet poetiskt. Men språket flyter lätt fram och det visade sig att en bok kan vara väldigt enkel och poetisk på samma gång. Karaktärerna var otroligt varierade; allt från helt galna och surrealistiska till gråa och vardagliga, vilket gav ett otroligt djup till berättelsen. Det är omöjligt att inte känna lust efter att läsa en till Murakami så snart som möjligt efter denna läsupplevelse. Vilka av hans böcker skulle ni rekommendera att läsa förutom Kafka på stranden?

5 kommentarer:

 1. Jag har läst Sputnikälskling och Norwegian Wood och båda två är otroligt bra! Det är bara han som kan skriva sådana böcker :)

  SvaraRadera
 2. Hej, jag kollade lite på er blogg och undrar om ni är intresserade av att recensera min bok - Ambassadören? Jag har redan fått en del feed-back från läsare och två vanliga kommentarer är, ”Jag gillar inte science fiction men den här var verkligen bra!” och ”Det är inga små ämnen som avhandlas!” Visserligen finns det några typiska scifi-attribut i boken men fokus ligger på en helt annan och mer existentiell fråga: Har människan en moralisk rätt att leva på Jorden med tanke på rovdriften av naturresurser och oförmågan att hålla fred. Gå gärna in på hemsidan och läs vad andra tyckt. Där finns också mer information om boken. http://www.amby.se/sagtom/sagtom.htm Ambassadören finns tillgänglig både som e-bok och pappersbok. Hör gärna av er/Med vänlig hälsning Björn

  SvaraRadera
 3. Fågeln som vrider upp världen! Det är hans allra bästa bok.

  Kajsa

  SvaraRadera
 4. Jag har själv bara läst Kafka på stranden, men av vänner och bekanta har jag hört att både "Norwegian Wood" och "Efter mörkrets inbrott" ska vara väldigt bra. Även novellsamlingen "Elefanten som gick upp i rök" ska hålla måttet!

  SvaraRadera
 5. norweigan wood är en bra andra bok tycker jag! och sen fortsätta med fågeln vrider upp världen eller sputnikälskling.

  SvaraRadera