söndag 15 december 2013

Boklistan: JulmystikDen genre som vi förknippar mest med julen är magi och mystik. I månadens boklista presenterar vi, enligt oss, de perfekta jullovläsningsböckerna!

Ögat över månskäran. Tänk er magi, mystik, fantasy och kärlek på en internatskola på 1800-talet. Det är vad Libba Bray har skrivit om i Ögat över månskäran. Boken är också smart, spännande och briljant, en sträckläsare rakt igenom. Skulle helt klart vilja kalla den en brittisk version av Cirkeln. 

Narnia. De sju böckerna om den fiktiva världen Narnia är ett läsmåste under jullovet. Speciellt Häxan och Lejonet (andra boken i serien) får läsaren att fyllas av julstämning och magi när den lilla flickan Lucy kommer, genom en garderob, till ett snöklätt Narnia. Den Vita Häxan har lagt en förbannelse över landet så det alltid är vinter men aldrig jul och det blir Lucy och hennes syskons uppdrag att bryta förbannelsen.

Glasblåsarens barn. Är det sent på kvällen och det stormar utomhus? Då är det dags att leta fram Glasblåsarens barn av Maria Gripe, kanske en av de mest obehagliga barnböcker som skrivits i Sverige. Kort sammanfattat handlar den om två barn som blir bortrövade och hamnar hos Härskaren och Härskarinnan. Ruggigt men obeskrivligt spännande med typisk Maria-Gripe-mystik.

Bläckhjärta. Det är få böcker som lyckas skapa en helt egen stämning av magi och mystik, men Bläckhjärta är en sådan roman. Från första sidan dras man in i den vackra och spännande berättelsen där gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut. Även om detta var en favoritbok när vi var i 10-års åldern kan vi fortfarande läsa den och beröras lika mycket.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar