lördag 11 september 2010

Sms från Soppero


En dag får 13 åriga Agnes ett mystiskt SMS på samiska. Avsändaren visar sig vara 14 åriga Henrik uppe i Soppero som fått höra om Agnes av hennes kusin. Agnes som är halvsamisk kan lite samiska och de börjar smsa. När Agnes några veckor senare ska upp till Soppero med sin mamma för att hälsa på släkten (och Henrik) har hon planerat en överraskning, men ingenting blir som hon tänkt sig.

Ann-Helén Laestadius vann 2007 tävlingen "Att vara ung same idag" med Sms från Soppero. Men det var inte därför jag bestämde mig för att läsa den, utan för att det kommit ut en fristående fortsättning, "Hej vacker" som jag jätte gärna vill läsa. Och ettan fick mig inte att tappa suget.

Sms från Soppero är en fin kärlekshistoria, men den tar också upp frågan om identitet. Jag tror inte bara det gäller samer som Agnes, utan var man hör hemma i huvud taget när man har föräldrar av två olika folk som talar olika språk. Boken var kort och enkelt berättad. Jag kunde både gilla och irritera mig på det enkla språket. Irritera mig för att budskapet kom fram väl tydligt och berättelsen kändes mer som en längre novell än en roman. Hade velat ha mera helt enkelt! Nu finn ju Hej vacker inom räckhåll och jag tror att det kan vara en riktig toppen bok. Här har författaren också fått längre tid på sig, Sms från Soppero skrev hon på bara en månad.

3 kommentarer:

 1. Oj, jag hade inte en aning om att den här boken bara skrevs på en månad! Men jag måste säga, efter att ha läst Hej vacker alldeles nyligen, att längre tid att skriva inte alltid behöver vara till det bättre... Tyckte så himla mycket mer om SMS från Soppero att det nästan kändes som att böckerna kom från helt olika ställen! Det ska bli spännande att se vad du tycker! Jag gillar verkligen er blogg, keep it up!

  /Jennie

  SvaraRadera
 2. Gjordes någonsin filmen som skulle baseras på boken?

  SvaraRadera
 3. Gjordes någonsin filmen som skulle baseras på denna bok? Skulle gärna vilja veta eftersom jag inte hittar den någonstans. Men man kan aldrig vara säker så jag är väldigt tacksam för svar av nån.

  SvaraRadera