fredag 27 juli 2012

En Parisresa

Paris 2010
När ni läser det här sitter jag troligtvis på ett flygplan påväg mot Paris. Pappas kompis lånar ut sin lägenhet som ligger precis vid Louvren och Champs-Élysées, precis i mittmitten av Paris. Gratis! Sådana chanser får man inte ofta och det ska bli otroligt kul att åka. Förra gången jag var i Paris (hösten 2010) blev jag supersjuk och hann mest uppleva hotellrummets fyra väggar, men i år ska jag hålla mig frisk!

För att komma lite i Paris-känsla tar jag med mig tre böcker, var av två utspelar sig i Paris: Drömbokhandeln och Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans.


Drömbokhandeln - Den före detta vagabonden Ivan och den italienska arvtagerskan Francesca öppnar en minst sagt ovanlig bokhandel, där deras litterära drömmar kan få fritt spelrum. De gör uppror mot bästsäljarhysterin genom att bara erbjuda bra romaner: ett stort antal litterära mästerverk har valts ut av en topphemlig kommitté bestående av likasinnade litteraturkännare. Till Ivans och Francescas förvåning visar sig drömbokhandeln bli en succé. Men då börjar också problemen. De utsätts för anonyma hot och giftiga kommentarer om bokhandeln på internet, men när tre av de åtta medlemmarna i den hemliga urvalskommittén blir attackerade, bestämmer de sig för att kontakta polisen. En efter en faller de olycksbådande pusselbitarna på plats och det blir alltmer tydligt att Ivans och Francescas drömmar kommer att bemötas med småaktighet, avundsjuka och våld.

Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans - Här möter vi den Paris-chica, hypermedvetna kvinnan som stolt avspisar en flirt för en snegling på mobildisplayen under en romantisk middag på kvarterskrogen. Ynglingen av fin familj, som övertalad av sin vän bondsonen lånar pappas lyxbil; råkar köra på ett vildsvin, lastar svinliket i bilen och överraskas av att det fortfarande lever. Vi får också uppleva den kvinnliga veterinärens raffinerade - och handgripliga - hämnd på manssamhället...5 kommentarer:

 1. Trevlig resa och hoppas du håller dig kry den här gången.

  SvaraRadera
 2. Åh, när du är i Paris så måste du besöka Shakespeare and Co.! Det är verkligen världens bästa och mysigaste bokhandel, den är riktigt gammal med små gångar, knarrande trappor och böcker verkligen överallt. Den ligger mitt emot Notre Dame. Missa den inte och ha en underbar resa! :)

  SvaraRadera
 3. paris-tips! Ida Pyks bok Paris, chérie: så där folk säger alltså. :)

  SvaraRadera
 4. Underbart! Jag var där i juni och älskade det. Om du inte varit där förut så måste du gå till Shakespeare & Co, det ligger bara en liten bit från Notre Dame de Paris :) Jag är helt såld på den affären, skulle helst flytta in och bo där...

  SvaraRadera
 5. Ett måste-besök för bokälskare i Paris är bokhandeln Shakespeare and Company. :)

  SvaraRadera