tisdag 17 april 2012

Oksa Pollock

Oksa Pollock är en fransk fantasybok som gjort succé i hemlandet. Man pratar om "Pollockmania" som sprider sig världen över och boken beräknas även bli en Hollywoodfilm. Jag hade aldrig hört talas om boken tidigare och att förlaget hypade den så extremt gjorde mig lite skeptisk. Jag och Oksa Pollock fick alltså ingen jättebra start.

Boken handlar om Oksa Pollock som flyttar till London med sin familj. När hon börjar på sin nya skola upptäcker hon ett konstigt märke på sin mage, samtidigt får hon plötsligt en massa magiska krafter. När hennes familj får reda på detta berättar de en hemlighet. Familjen härstammar från det hemliga landet Edefia som finns gömt någonstans här på jorden. Hennes familj fick fly till den verkliga världen för många årsedan då det togs över av onda makter. Men det är inte allt. Oksa är dessutom den utvalda, det är hennes uppgift att befria Edefia från all ondska.

Kanske jämförde jag alldeles för mycket med andra fantasyböcker men jag har svårt att förstå varför just den här boken blivit så otroligt hypad. Jag tyckte inte att det var något med historien som stack ut eller som fascinerade mig. Historien var utdragen vilket jag tyckte förstörde spänningen och jag hade väldigt svårt för att förstå mig på huvudkaraktärerna. Kanske gör den sig bättre som film, jag hoppas det, men när det gäller boken förstörde hypen väldigt mycket för mig. Boken hade sina bra stunder, men i en femhundrasidors bok räcker inte det. Det här var helt enkelt inget för mig.

7 kommentarer:

 1. Men du läste ut boken? Jag har börjat bli väldigt kritisk nu, och hoppar ofta av det som gör mig uttråkad eller besviken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja jag läste ut boken trots allt. Tänkte att den kanske skulle bli bättre i slutet så jag fortsatte. Språket tyckte jag var väldigt lättläst så det var inga problem. Jag slutar sällan läsa böcker mitt i men det är mest av vana.

   Radera
 2. Jag är ungefär mitt i den här boken, och jag kommer ingenstans! Jag tycker attd en är rätt invecklad, men samtidigt tråkig. Kanske är det språket, jag vet inte. Vet inte om jag kommer att läsa klart. Blir den bättre mot slutet?

  SvaraRadera
 3. Ja den blir lite långrandig ibland men blir bättre och andra delen är ändå bättre..
  Läste precis ut andra boken.

  SvaraRadera
 4. Jag har läst boken och den var super bra . Andra boken är också super bra. Men det är synd att 3 4 och 5 boken inte finns på svenska skulle jätte gröna ha läst fortsätningen.

  SvaraRadera
 5. Jag har läst 1a och 2a boken, och tycker de är jättebra! Visst, ibland kunde de faktiskt vara lite långtråkiga men fortsätt bara läs, för det blir bättre ju längre man kommer. :)
  Väntar på 3an och resten av de andra böckerna, kan inte vänta!! :D

  SvaraRadera
 6. jag läste 1a boken på svenska och 1a på ett annat språk, var betydliga skillnader! Jag tyckte att den svenska blev långtråkig medan den andre blev mycket spännande!

  SvaraRadera