söndag 15 april 2012

Bokyrke: Författare

Som ni vet så har vi ett litet mini-tema nu i april då vi intervjuar olika personer som arbetar med böcker på olika sätt. Förra veckan intervjuades Jennie, ungdomsbibliotikarie på Västra Frölunda bibliotek. Den här söndagen kan vi stolt presentera Lisa Bjärbo, författare till de två (superduperbra) ungdomsböckerna Det är så logiskt alla fattar utom du och Allt jag säger är sant.



Hur blev du författare? Studerade du något speciellt? 
Jag tyckte det verkade väldigt svårt och diffust att "bli författare", fast jag helst av allt ville det. Jag fattade inte hur man skulle göra. Eller hur man skulle lyckas. Så jag läste till journalist efter gymnasiet istället, på journalisthögskolan. Det var ju också ett skrivande yrke, tänkte jag. Och det var väldigt kul! Men jag släppte aldrig tanken på att jag ville skriva böcker också. Så efter några år började jag skriva på min ungdomsbok "Det är så logiskt alla fattar utom du", lite i smyg, för att se om det gick. Och faktiskt, det funkade ju! Men jag har fortfarande lite svårt att kalla mig själv för författare när någon frågar vad jag jobbar med. Det känns lite skrytigt på något sätt. Fast det blir lite lättare för varje bok jag släpper. Snart, kanske!


Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Jag gör ganska många olika saker på dagarna - skriver böcker, besöker skolor, föreläser om läsning eller skriver frilansartiklar om annat. Så det är rätt olika hur dagarna ser ut. Men en "bokskrivardag" går jag upp, går iväg till mitt kontor, och sätter mig vid datorn. Sedan läser jag igenom det jag skrev när jag skrev på boken sist och försöker komma igång och skriva mer. Det är rätt svårt. Jag är väldigt sällan inne i ett "flow" där texten bara flödar ur mig. För mig handlar det mycket om att ha disciplin och "tvinga" mig själv att få ur mig orden. (Och inte börja surfa runt på internet istället, till exempel.) Det låter tråkigt, och det händer att jag sliter mitt hår och svär för att det är svårt. Men trots det gillar jag det väldigt mycket! Jag tror det är kicken jag får när jag känner att jag får till det som gör att det blir värt det. Och känslan när boken är klar och jag håller den i min hand och det står mitt namn på framsidan av den. Då är jag så sjukt stolt och glad! Jag skriver rätt långsamt, tror jag. Om jag har fått till fem sidor när dagen är slut är jag jättenöjd. Då går jag hem och är helt uppspelt.


Hur går skrivarprocessen till för dig? 
Jag planerar nog ganska mycket innan jag börjar skriva, men långt ifrån allt. För mig börjar det nästan alltid med en karaktär, att jag kommer på VEM jag vill skriva om. Jag tänker mycket på hur han eller hon är, ser ut, pratar, tänker, och tycker. Sedan kommer jag på själva handlingen i efterhand. Jag får nya idéer under tiden jag skriver, men jag håller mig på ett ungefär till det jag har bestämt på förhand.

Vad är fördelarna respektive nakdelarna med ditt jobb?
Fördelarna är att jag får skriva. Jag ÄLSKAR att skriva! Och så älskar jag böcker mer än själva livet, nästan. Jag får nästan nypa mig själv i armen för att fatta att det är sant, att jag får jobba med mina två favoritgrejer i livet: böcker och skrivande. Lyx! Nackdelarna är att det är ensamt ibland (man har ju inga kollegor), och att det är svårt att försörja sig på att vara författare.


Vad är ditt tips till alla med författardrömmar?
Skriv mycket, läs mycket, och sno saker med stil. Jag menar så klart inte att du ska sno hela textstycken som du läst och stoppa in dem i din egna bok (Det ska du inte göra! Det är olagligt!). Men tänk på när du läser en bra bok eller ser på bra film VAD det är du gillar med just den boken/filmen. Personerna? Dialogen? Stämningen? Försök sedan sno det och göra din egna version av det i din text.

1 kommentar: