onsdag 15 februari 2012

Sex, sprit & ätstörningar

Det finns massor av böcker om tonåringar och deras problem och hur man som förälder ska reagera och ta hand om sin tonåring. Men de böckerna är nästan nästan alltid skrivna av vuxna som baserar boken på erfarenheter de och deras vänner upplevt när de var unga. Visst kämpar vi unga idag med flera av de problem våra föräldrar och tillochmed deras föräldrar gjorde; Vi är oroliga för att vi inte räcker till, ser ut på ett visst sätt, äter för mycket, har fel kläder och är efter med att ha pojkvän eller flickvän. Men vad vi ungdomar idag kämpar med som inte våra föräldrar gjorde är allt det internet och tv gett och utsatt oss för. Numera stöter vi t.ex. på reklam vart vi än tittar om hur vi ska se ut och leva. Vi kan också bli utsatta för internetmobbning och trakasserier på internetsidor. Samtidigt finns också stressen om att vi måste vara sociala och berätta om vårt liv på bloggar, twitter och instagram, och vi oroar oss för en sådan töntig sak som att vår profilbild på facebook ska få fler likes.
Det här tänkte Fridah Jönsson på, och hon skrev den här boken ”Sex, sprit och ätstörningar” för att uppdatera litteraturen om hur vi unga har det idag. Hon själv är 19 år och alla texterna i boken är skrivna av ungdomar mellan 16 och 22 år. Det här är tonåringarnas handbok till föräldrarna.
Efter att ha läst den tycker jag att det definitivt är en bok som föräldrar ska läsa. Den ger en bra och varierad bild av hur det är att vara tonåring idag. Men samtidigt blir jag skrämd av boken. Redan finns det saker och uttryck som börjar kännas omoderna i det ungdomarna berättar. Hur snabbt ska utvecklingen egentligen gå nu? Kommer det behövas en sådan här bok varje år för att kunna skildra hur vi unga lever och tänker?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar