lördag 17 april 2010

Värd att vänta på

Det är roligt att äntligen få skriva recensionen om Sonya Hartnetts nya bok Fjäril. Jag har längtat efter boken i evigheter och nu när jag skulle läsa den var jag nervös, tänk om den inte alls var så bra som jag trodde? Men jag oroade mig i onödan, fjäril var till och med bättre än jag trodde och det är inte varje dag man stöter på en bok som överstiger ens förväntningar. 
Snart fjortonåriga Plum är en osäker och svag person. Hennes vänner består av ett kompisgäng som retar henne, men hon umgås hellre med dem än blir helt ensam. När Plums vuxna granne Maureen erbjuder sig att bli Plums vän tänds ett hopp i Plum. Maureen är vacker, klok och vuxen. Men vad som gömmer sig bakom Maurens plötsliga vänlighet kan Plum aldrig ana.
Jag har tyckt väldigt mycket om Sonya Hartnetts tidigare böcker. Men Fjäril var absolut den bästa. Den är gången har hon inte bara lyckats skiva en ruskigt bra bok utan också en bok som når fram till sin målgrupp, något hon inte har lyckats med på samma sätt tidigare. Jag älskade hela boken, historien och språket var vackert, på gränsen till obehagligt och jag fick ont i magen av att läsa om Plum. Det var verkligen värt att längta så efter Fjäril och den ska få en riktigt fin plats i min bokhylla. 

4 kommentarer:

 1. Hej,
  jag har tänkt läsa den men efter att jag läste en recension i DN så ändrade jag mig. De sa att Plum hade det så jobbigt att man som läsare mådde fysiskt dåligt. Men jag litar ju mer på dig, tycker du att den var nästan för jobbig ibland?
  /Hanna

  SvaraRadera
 2. Så fint du Elin skriver om FJÄRIL. Jag tycker också att den sorgliga berättesen (men faktiskt ett lyckligt slut!)
  är en av Sonya Hartnetts allra bästa böcker.
  Läs också gärna vad Matiilda tycker om "Fjäril" -
  i bloggen Matildas läshörna.

  Lena

  SvaraRadera
 3. Jovisst mådde jag nästan fysiskt dåligt. Men jag skulle inte säga att den är överdrivet jobbig. Det finns både fina och jobbiga stunder men det är underbart att man blir så betagen av berättelsen och att den lyckas beröra en. Dessutom är den väldigt realistisk. Det är absolut ingen må dåligt bok. Otroligt läsvärd!

  SvaraRadera
 4. Något konstigt har hänt (tycker jag).
  Du Elin, bloggaren Matilda och flera tonåringar som jag diskuterar böcker med anser att FJÄRIL är en betagande berättelse som "lyckas beröra".
  Ändå har BTJ (det är de som föreslår om en skönlitterär bok på biblioteken ska klassificeras som barnbok, ungdomsbok eller vuxenbok)
  INTE klassat FJÄRIL som ungdomsbok. Utan som vuxenbok.
  Vilket kan medföra att på de bibliotek, där bibliotekarien själv inte läser så mycket,försvinner FJÄRIL i mängden av alla nya romaner för vuxna...
  Jag hoppas självklart att FJÄRIL också ska läsas av vuxna, men jag blir ledsen om den inte kommer att nå fram till de ungdomar som skulle älska den.
  Jag citerar dig Elin:
  "Otroligt läsvärd".

  lena kjersén edman

  SvaraRadera