lördag 26 april 2014

Tack för allt!

I december 2008 startades Tonårsboken som en av de första bokbloggarna om ungdomsböcker som även drevs av ungdomar. Sedan dess har bloggen varit en central del av våra liv; en plats där vi kunnat avlasta åsikter och tankar om böcker, men även en plats där vi mött andra likasinnade och inspirerat varandra. Genom bloggen har vi fått göra fantastiska saker under åren som till exempel att åka på bokmässan, ta emot priser, träffa och intervjua våra favoritförfattare, få recensionsexemplar hemskickade titt som tätt, och möta andra bloggare som vi kunnat diskutera och utbyta åsikter om böcker, bloggande och skrivande med. Det har varit en härlig tid.

Efter drygt 6 år känner vi dock att det är dags att gå vidare. Även om vi fortfarande älskar ungdomsböcker och litteratur känner vi att vi behöver hitta nya utmaningar. Bokbloggsvärlden är inte densamma som när vi började blogga 2008, den är bättre, roligare och mer kreativ än någonsin. Listan på Svenska ungdomsbokbloggar har blivit längre än vad vi kunnat drömma om. Vi tror inte att vi kommer lämna ett tomrum efter oss, utan tvärt om lämna plats åt andra duktiga och engagerade bloggare.

Ni kommer fortfarande kunna följa oss på andra sociala medier.
Elin hittar ni på twitter, hennes andra blogg och Instagram
Hanna hittar ni på Tumblr, Pinterest, Instagram

Om ni vill komma i kontakt med oss kan ni alltid mejla tonarsboken@gmail.com.

Tack för denna tid!




lördag 1 mars 2014

Vinnare!


Ett stort grattis till Christina och Filippa!

Ni har vunnit varsitt exemplar av Markus Zusaks Boktjuven! Håll utkik i brevlådan så kommer boken snart till er.



måndag 24 februari 2014

Boklistan:



Vårböcker 
När snön nu helt smält bort och vi plötsligt får fler än 10 soltimmar i månaden är det svårt att inte få starka vårkänslor på direkten. I februaris boklista vill vi därför uppmärksamma böcker som kan förstärka de här känslorna och kanske hålla dem kvar trots oväntade snöväder som troligtvis kan komma veckorna framöver.

Det är jag som är Caroline. Få böcker lyckas innehålla så mycket allvar, humor och girl-power på samma gång som Peter Barlachs bok Det är jag som är Caroline. Följ med Caroline när hon bestämmer sig för att hoppa av gymnasiet och klara sig på egen hand. En otroligt rolig och fin bok om att hitta sig själv och våga stå på egna ben.

En såndär vidrig bok där mamman dör. Boken är långt ifrån så vidrig som titeln antyder. Ruby tvingas flytta in hos sin kända skådespelarpappa efter sin mammas död. Sonya Sones skriver fint och tänkvärt om hur det är att komma till en ny familj och skola. Förutom mycket skratt är det omöjligt att hålla vårvibbarna borta när boken utspelar sig mitt i varma Los Angeles.

Himlen börjar här. Vill du gråta är det här boken för dig. Vill du skratta är det här ännu mera boken för dig. Vill du ha en kärlekshistoria du sent kommer glömma är boken redan som din. Det är vackert, stämningsfullt och i många stunder dramatiskt när Lennie tvingas gå vidare i sitt liv efter sin systers död. Dessutom kan vi nog alla komma överens om att den har världens vårigaste och mest oemotståndliga omslag.

En liten kärlekssång. Sjuttonåriga Rose och hennes syster tvingas av säkerhetsskäl att fly till den engelska landsbygden under andra världskriget. De hamnar i den lilla idylliska kustbyn Salumat där de möter en helt annan livsstil än vad de tidigare omgivits av. Allt är lugnare och de lär snabbt känna byns invånare. Det är en otroligt fin historia som sprudlar av lyckliga vårkänslor.

/Elin och Hanna

måndag 17 februari 2014

Maleficent


Älskar att den nya törnrosa filmen främst kretsar kring den elaka gudmodern Maleficent. Både Elle Fanning och Angelina Jolie verkar passa perfekt för sina roller. Ska verkligen bli kul att se filmen när den har premiär i maj!

onsdag 12 februari 2014

Bokrean 2014!

Om två veckor börjar bokrean 2014. Utbudet bland bokhandlarna ser nästan likadant ut men dessa reatips kommer från Akademibokhandeln, Bokus och Adlibris. Bland alla hundratals titlar är detta några av de böcker som vi tycker att ni ska leta lite extra efter i reahyllorna.













Nathalie - en delikat historia, Alltings början, Ru, Jag ringer mina bröder
















Nattens Cirkus, Magikerna, Divergent, Stad av skuggor


Mr Ripley, Jellicoe Road, Miss Peregrines hem för besynnerliga barn, Jag, en 

torsdag 6 februari 2014

Neil Gaimanböcker blir film!

Idag passar vi på att uppmärksamma fantasyförfattaren Neil Gaiman lite extra. Hans två böcker Amerikanska gudar och Anansi Boys ska nämligen bli tv-serier!

 Jag har flera gånger börjat på Amerikanska gudar men aldrig fått tillfälle att läsa ut den, boken handlar om brottslingen Shadow som i
samband med att han lämnar fängelset upptäcker att hans fru omkommit i en olycka. Därefter börjar han arbeta för en mystisk Mr Wednesday och hamnar mitt i ett spel mellan gudar. En otroligt spännande bok som jag måste läsa ut nu och som absolut skulle passa som film!

Flera av hans romaner har tidigare filmatiserats, så som Stardust och Coraline, och hans Sandman-serie håller just nu på att filmatiseras i samarbete Joseph Gordon Levitt. Dessutom kommer hans roman Osceanen vid vägens slut ut på svenska i maj. Romanen hamnade högst upp på Goodreads lista över bästa böcker 2013 i kategorin fantasy. Det blir alltså mycket Neil Gaiman framöver, håll utkik!

onsdag 5 februari 2014

TÄVLING: Boktjuven!

Den 28 februari har filmatiseringen av Boktjuven äntligen premiär! Nu lottar vi ut två exemplar av boken inför premiären!

För att vara med och tävla vill vi att du berättar om boken du läser just nu och en kort beskrivning om vad du tycker. Skriv svaret i kommentarsfältet och ange e-mailadress. Tävlingen avslutas den 28:e!

OBS! Vi kommer inte att göra kommentarerna synliga för övriga läsare här på bloggen. Även om din kommentar inte syns så har vi fått den och du är anmäld till utlottningen!

tisdag 4 februari 2014

Nya pocketutgåvor!

I november 2013 meddelade ett av våra favoritförlag X Publishing att de lägger ner sin verksamhet. Det var såklart otroligt tråkigt att höra, men som tur var tog Gilla Böcker över en stor del av X-publishings utgivning. På grund av detta ger nu Gilla Böcker ut tre av X Publishings böcker i ny pocketutgåva. Det är David Levithans Jag, En och Francesca och Jellicoe Road av Melina Marchetta. Vi kan verkligen rekommendera alla tre, de är helt fantastiska och tillhör våra favoritböcker.


måndag 3 februari 2014

En halvgul sol!

Idag tar Göteborgs filmfestival slut för i år. Under den senaste veckan har jag sett flera bra filmer och en av dem är En halvgul sol som baseras på boken med samma namn. Filmen kretsar kring två systrar under inbördeskriget i Nigeria i slutet på 60-talet. Rekommenderas starkt till alla!


lördag 1 februari 2014

Att se fram emot i februari!




Utvald. Tredje delen i serien som började med boken Matchad kommer nu ut på svenska! Där fortsätter Cassias och Kys kamp mot Samfundet, spännande spännande!

I, Frankenstein. I den nya filmen som har premiär den 28 förvandlas Mary Shelleys klassiska monster till en high-tech superhjälte. Det verkar bli en storfilm med specialeffekter utan dess like.

Unite me. Älskar ni Tahereh Mafis serie Rör mig inte får ni inte missa Unite me. Det är en samling på två längre noveller, den ena ur Warners perspektiv och den andra ur Adams.

Boktjuven. Den 28e februari har en av våra absoluta favoritböcker biopremiär. Boktjuven utspelar sig under andra världskriget i Tyskland, men det som skiljer den från många andra böcker och filmer om samma ämne är bland annat att det är Döden som berättar.

fredag 31 januari 2014

Månadens novell



Elin har läst: Spår i Snön av Jonas Karlsson
Passande för årstiden börjar Jonas Karlssons novell med några spår i snön. Berättaren kan se att spåren tillhör en far och hans son. När vi följer spåren får vi också följa familjens berättelse, hur det svartklädda paret Markus och Barbro flyttade till den lilla byn i Norrland. Trots bybornas misstänksamhet kommer Markus snabbt in i gemenskapen medan Barbro väljer att isolera sig från omvärlden. Historien är skickligt berättad med ett intressant språk som passar novellformatet. Det är spännande, tragiskt och nästan skrämmande verkligt.




Hanna har läst: The Prophet av Kahlil Gibran
The Prophet (Profeten) av Kahlil Gibran är egentligen ingen novell, men det är en kort poetisk berättelse som är det mest novelliknande jag läst i januari. I 26 essäer betraktas livet från olika perspektiv. De olika betraktelserna beskriver synen på allt från kärlek och frihet till tid och smärta. Det är väldigt vackert, men framför allt lärorikt. Även om boken gavs ut på 20-talet och många värderingar är ganska gammalmodiga så tycker jag att man lär sig otroligt mycket, får insikt och en helt ny syn på de ämnen som tas upp. 

torsdag 30 januari 2014

Äntligen äntligen!

Har ni sett något finare?


onsdag 29 januari 2014

Just one day!

Just one day trodde jag från början handlade om just en dag, men historien sträckte sig mycket längre än så. Allyson ska snart hem till USA igen. När hon bara har några dagar kvar i Europa träffar hon skådespelaren Willhelm. Han tillhör ett litet teatersällskap i Stratford upon avon, i England och tillsammans bestämmer de sig för att åka till Paris över dagen. Men att lära känna Paris gator och varandra på en dag, visar sig vara mycket svårare än de kunnat tänka sig. 

Just den här dagen som boken byggde kring, var den som jag själv tyckte var mest ointressant. Boken tog fart på riktigt när dagen var över och historien fortsatte på en helt annan kontinent. Till min förvåning var det alltid spännande att läsa eftersom det var omöjligt att gissa vad som skulle hända. Det som jag först tyckte var negativt med boken, blev sedan det som jag tyckte var mest positivt. Att historien fortsatte gav mig chansen att lära känna karaktärerna och följa deras utveckling. Samtidigt var det frustrerande att lämnas med så många frågor, vilket också blev en anledning till att jag läste vidare. Trots frustation, frågor och förvirring blev det i slutändan en mysig, underhållande och fin läsupplevelse. Gayle Forman har alltid lyckats överaska mig och jag hoppas att det fortsätter  så i uppföljaren Just one year. 

måndag 27 januari 2014

Enkät: Hanna


SENASTE...


Boken du läste ut:   Kallocain av Karin Boye. En dystopisk framtidsklassiker som var väldigt tänkvärd men lite för lik andra böcker om samma ämne jag läst tidigare för att jag skulle bli fascinerad, till exempel 1984 av George Orwell.

Boken du påbörjade: Började precis på Tigrar i rött väder och har inte riktigt fått någon uppfattning av den än. Men bara det att den utspelar sig på 60-talet gör ju att man blir sugen på att läsa vidare.

Bokbeställningen:  Will grayson, Will grayson. Som vanligt lite efter alla andra, men ska bli kul att läsa något av två favoritförfattare!

Bibliotekslånet: Litteraturhistorieböcker till skolarbeten.

Serien du blev nyfiken på: Finns så himla många serier som jag blivit nyfiken på under den senaste tiden. Men nya säsongen av Sherlock ser jag väldigt mycket fram emot att se.

Filmen du såg:  För någon vecka sedan såg jag en helt fantastisk film som heter Before Sunrise som är den första filmen av tre. Det som gör den så speciell är att det är väldigt långa scener med massor av dialog, och sen är det en underbart fin kärlekshistoria också.


Filmen du blev nyfiken på: Det mesta av Wes Anderson efter att jag råkat gå förbi tv:n när The Royal Tenenbaums gick förra veckan.

Boken du dreglade efter: Eftersom vi läser så mycket i skolan har jag mest längtat efter alla olästa böcker som väntar i bokhyllan. Bland annat fler böcker av Haruki Murakami.



söndag 26 januari 2014

Fem måsten i vår







Av vårens utgivning finns det fem böcker som jag absolut inte vill missa. Fyra av dem är på svenska och den femte är Jenny Hans senaste roman. Vill ha februari, mars, april nu direkt!

Det handlar om dig av Sandra Beijer
Ellinor & Park av Rainbow Rowell
Skuggan av Anna av Rebecca James
Inte vem som helst av Nina LaCour
To all the boys I've loved before av Jenny Han

fredag 24 januari 2014

Enkät: Senaste

Idag passar det bra med en enkät, denna är från bloggen Dark Places


SENASTE...

Boken du läste ut:
Nordiska väsen, blev direkt en favorit.

Boken du påbörjade: Just One Day av Gayle Forman. Parallelläser den tillsammans med Nyckeln, 1984 och Stolthet och fördom (de två sista läser jag om för skolarbete). 

Bokbeställningen: Kan det ha varit Brick Lane? Det var länge sedan i alla fall. 

Bibliotekslånet: Böcker till skolarbeten

Serien du blev nyfiken på: Alla tjatar om Breaking Bad, är den sevärd?

Filmen du såg: 12 years of slave, otroligt bra, se!

Filmen du blev nyfiken på: Inside Llewyn Davis som jag ska se på filmfestivalen i veckan, hade inte hört talas om den innan.

Boken du dreglade efter: Den nyutkomna boken The Visitors av Rebecca Mascull. Verkar riktigt bra! 

onsdag 22 januari 2014

Sherlock, lyckad fortsättning!


Ni har väl inte missat de tre senaste avsnitten av Sherlock? Fortsättningen på andra säsongens dramatiska slut blev otroligt lyckad och enligt mig har serien blivit bättre än någonsin. Så se det för guds skull!

Serien är en modern version av Sherlock Holmes böckerna av Sir Arthur Conan Doyle. Här kommer det allra första miniavsnittet av säsongen, självklart fullproppat av spoilers.

måndag 20 januari 2014

Boklistan: Sträckläsare

Denna månaden listar vi mirakelböckerna. De som kan väcka läslusten och göra precis vem som helst till en bokslukare. Riktiga sträckläsare helt enkelt. 

Var är Alaska. Känns läslusten som bortblåst är det bästa botemedlet att läsa vad som helst av författaren John Green. Det är alltid spännande, sorgligt, vackert och roligt. En favorit är Var är Alaska som sticker ut eftersom den är uppbyggd på ett sådant dramaturgiskt smart sätt. Berättelsen är indelad i ett före och ett efter och däremellan tar berättelsen en enorm vändning.

Tell the Wolves I'm Home. Den sista romanen X-publishing gav ut innan de la ner förra året var Carol Rifka Brunts roman som de översatte till Låt vargarna komma. Det är en fantastisk berättelse om en flickas saknad efter sin döde morbror och hur hon efter hans död lär känna en helt ny sida av honom och upptäcker att det finns många obesvarade frågor kring hans liv. Språket flyter så lätt att man blir förvånad över hur den kunde ta slut så snabbt.

En dag. Två personer möts på studentnatten den 15 juli 1988 och sedan får man följa deras kärlek och vänskap under denna dag i tjugo år framåt. Varje kapitel är ett år av deras historia och uppbyggnaden gör det svårt att lägga ifrån sig boken. De går från att vara unga och dumma till att växa upp och hitta sig själva och denna resa gör En dag till en väldigt vacker kärlekshistoria.

Divergent har blivit den nya Hungerspelen, och nog finns det en anledning. Precis som en sträckläsare ska vara flyter språket och spänningskurvan ligger hela tiden på topp.

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. En kuslig ö, ett läskigt mysterium, ett oemotståndligt bokomslag. Om man inte sträckläser den för att den är spännande så gör man det för nyfikenhetens skull. Inte för att det behövs. Det spelar ingen roll om du gillar fantasy eller mer realism, boken sträcker sig bortom genrerna och har något för alla.




fredag 17 januari 2014

Skrivartävling!

Under några dagar i april pågår litteraturfestivalen Litteralund i Lund. Nu anordnar de en tävling för alla i åldrarna 15-18. Berättelsen ska vara inspirerad av bilden här nedanför, tecknad av Lisa Sjöblom och i vinstpotten finns en läsplatta!

Vinnaren presenteras på festivalen i april, här kan ni läsa mer om tävlingen!

onsdag 15 januari 2014

Jenny Jägerfeld om senaste romanen


En av böckerna som ligger längst upp på att-läsa-listan just nu är Jenny Jägerfelds Jag är ju så jävla easy going. I detta intressanta klipp från förra veckans avsnitt av UR:s program En bok, en författare kan ni höra när Jägerfeld intervjuas av Tara Moshizi. Jag kan även rekommendera att kolla upp de andra avsnitten, till exempel det avsnittet om Julia Skotts omdebatterade bok Kroppspanik.

måndag 13 januari 2014

Aliens och dystopier i vår!

Sugen på att följa en ny serie? I vår kommer det många nya serier med teman som dystopi, rymden och aliens. I februari kommer bland annat serien Star-Crossed som verkar vara en Twilight historia i alien-verison. I mars kommer också Resurrection och The 100 som båda baseras på böcker!

lördag 11 januari 2014

Pocketnyheter i vår!

Våren är fylld av pocketnyheter. Här är några att se fram emot:


Två ungdomsböcker jag länge velat läsa kommer som pocket i vår. En sekund i taget av Sofia Nordin är en dystopisk framtidsroman som utspelar sig i Sverige och Inte på riktigt inte på låtsas av Maja-Maria Henriksson är en fristående fortsättning på hennes fantastiska och gripande roman Jag finns.


Historien om Bridget Jones är välkänd och jag har sett filmerna ett antal gånger. I vår kommer böckerna bakom filmerna i snygg nyutgåva.


I februari kommer Gul Utanpå av Patrik Lundberg på pocket. Det är en historia om författarens egen uppväxt, hur han adopterades vid 9 månaders ålder och flyttade från Korea till Sverige och om utanförskapet han hela tiden kände. En annan bok att se fram emot är Moni Nilssons första bok om Semlan och Gordon. Jag älskade den när jag var yngre och det är en perfekt bok för nostalgisk läsning.

fredag 10 januari 2014

Bokbloggarnas litteraturpris: De nominerade!

Bokbloggarnas litteraturpris är enligt mig det bästa priset man kan få. Nu har de nominerade titlarna, som går till nästa omröstning, valts ut. Bland dem finns ungdomsböcker som Förr eller senare exploderar jag, Nyckeln och Låt vargarna komma. Vinnaren röstas fram av en jury av cirka 55 bokbloggare och presenteras i början av februari! 


De nominerade titlarna: 
Jessica Kolterjahn – Den bästa dagen är en dag av törst (Forum)
Sara Lövestam – Hjärta av jazz (Piratförlaget)
Mikael Fant – Vattnet i mars (Piratförlaget)
John Green – Förr eller senare exploderar jag (Bonnier Carlsen)
Jonas Gardell – Torka aldrig tårar utan handskar: 3. Döden (Norstedts)
Jonas Gardell – Torka aldrig tårar utan handskar: 2. Sjukdomen (Norstedts)
Lena Andersson – Egenmäktigt förfarande (Natur & kultur)
Carol Rifka Brunt – Låt vargarna komma (X Publishing)
Sara Bergmark Elfgren & Mats Strandberg – Nyckeln (Rabén & Sjögren)
Therese Söderlind – Vägen mot Bålberget (Wahlström & Widstrand)

onsdag 8 januari 2014

Nordiska väsen

Bokhyllan fick en egen julklapp i år i form av Nordiska väsen av Johan Egerkrans. Men boken visade sig inte bara vara vacker på utsidan utan också innehålla helt underbar läsning. Vuxen, tonåring, barn eller någonstans däremellan, detta är en bok som kommer ta er alla med storm. Förutom vackra illustrationer beskrivs varje väsen, ett efter ett, på ett levande sätt. Varken för komplicerat och ingående eller för enkelt och barnsligt. Precis lagom för att vilja läsa vidare om nästa väsen.

Boken innehöll välkända väsen som älvor, vättar och troll men även helt andra mytologiska väsen som jag aldrig hört talas om. Nordiska väsen trollband mig från första sidan och lämnar efter sig samma känsla som en efter en älvdans. Om det är en känsla du inte är välbekant med har du ännu en anledning till att läsa boken.

måndag 6 januari 2014

Meg Rosoffs senaste!

Den fantastiska författaren Meg Rosoff (The Bride's Farewell, Justin Case, Så har jag det nu) kom ut med den nya boken Picture me gone i höstas. Den står nästan högst upp på listan över böcker jag vill läsa i år. Jag kan aldrig tipsa tillräckligt om denna författare, allt hon skriver är värt att läsa och detsamma verkar gälla Picture me gone: 

"Mila has an exceptional talent for reading a room—sensing hidden facts and unspoken emotions from clues that others overlook. So when her father’s best friend, Matthew, goes missing from his upstate New York home, Mila and her beloved father travel from London to find him. She collects information about Matthew from his belongings, from his wife and baby, from the dog he left behind and from the ghosts of his past—slowly piecing together the story everyone else has missed. But just when she’s closest to solving the mystery, a shocking betrayal calls into question her trust in the one person she thought she could read best."

lördag 4 januari 2014

Veronica Mars Trailen


Är det bara jag som inte kan vänta tills mars?

torsdag 2 januari 2014

Att se fram emot i Januari

Pappersstäder. Att bara några få av John Greens böcker blivit översatta är ett mysterium. Boken Paper Towns släpptes år 2008, det är allts på tiden att den kommer ut på svenska! Boken som tillhör våra främsta favoriter finns i butik den 29 januari.

Klassiker. Albert Bonnier Pocket släpper tre nya böcker med temat Amerikanska Klassiker. I serien ingår författarna John Irving, John Steinbeck och Toni Morrisson. Alla böckerna har dessutom megasnygga "tatuerings"omslag.

Boktjuven. Filmer har premiär nästa månad, men redan nu i januari går det att köpa boken med det fina filmomslaget.

Fröken Frimans krig är en dramaserie i tre delar om klass- och kvinnokampen i Sverige under 1900-talets början. Serien visades på SVT under julhelgen, om ni inte han se den då finns den tillgänglig på svtplay under hela januari!

Hollow city. Låter titeln obekant kanske det ringer en klocka om vi säger Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Det stämmer, andra delen släpps den fjortonde januari. Vi ser helt klart fram emot att få reda på vad som hände med Jacob och hans besynnerliga vänner!