måndag 20 januari 2014

Boklistan: Sträckläsare

Denna månaden listar vi mirakelböckerna. De som kan väcka läslusten och göra precis vem som helst till en bokslukare. Riktiga sträckläsare helt enkelt. 

Var är Alaska. Känns läslusten som bortblåst är det bästa botemedlet att läsa vad som helst av författaren John Green. Det är alltid spännande, sorgligt, vackert och roligt. En favorit är Var är Alaska som sticker ut eftersom den är uppbyggd på ett sådant dramaturgiskt smart sätt. Berättelsen är indelad i ett före och ett efter och däremellan tar berättelsen en enorm vändning.

Tell the Wolves I'm Home. Den sista romanen X-publishing gav ut innan de la ner förra året var Carol Rifka Brunts roman som de översatte till Låt vargarna komma. Det är en fantastisk berättelse om en flickas saknad efter sin döde morbror och hur hon efter hans död lär känna en helt ny sida av honom och upptäcker att det finns många obesvarade frågor kring hans liv. Språket flyter så lätt att man blir förvånad över hur den kunde ta slut så snabbt.

En dag. Två personer möts på studentnatten den 15 juli 1988 och sedan får man följa deras kärlek och vänskap under denna dag i tjugo år framåt. Varje kapitel är ett år av deras historia och uppbyggnaden gör det svårt att lägga ifrån sig boken. De går från att vara unga och dumma till att växa upp och hitta sig själva och denna resa gör En dag till en väldigt vacker kärlekshistoria.

Divergent har blivit den nya Hungerspelen, och nog finns det en anledning. Precis som en sträckläsare ska vara flyter språket och spänningskurvan ligger hela tiden på topp.

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. En kuslig ö, ett läskigt mysterium, ett oemotståndligt bokomslag. Om man inte sträckläser den för att den är spännande så gör man det för nyfikenhetens skull. Inte för att det behövs. Det spelar ingen roll om du gillar fantasy eller mer realism, boken sträcker sig bortom genrerna och har något för alla.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar