onsdag 3 april 2013

Great Expectations

I mars fick jag chansen att läsa Charles Dickens klassiker Great Expectations (Lysande utsikter på Svenska). Det är berättelsen om föräldralöse Mr Pip och är en sorts uppväxtroman. Under bokens gång hinner Pip växa upp och gå från fattig smed till rik "gentleman." Samtidigt följs berättelsen av spännande intriger, svek och kärlek. Det är en bok jag inte kan annat än att älska.

Förra veckan hade filmen Great Expectations premiär. Om ni inte har något för er nu på lovet borde ni helt klart ta och se den! Av alla filmatiseringar som gjorts av boken är detta helt klart den bästa. Helena Bonham Carter gör rollen som Miss Havingham helt briljant. Karaktären en kvinna som blev övergiven på sin bröllopsdag och sedan dess haft på sig sin brudklänning och svurit att krossa hjärtat på varje ung man. Jag förstår inte hur Dickens kunde skapa en sådan karaktär utan att tänka på Helena Bonham Carter!

Jag passade också på att se BBC:s miniserie av boken. Den höll inte alls samma kvalité som filmen, även om den innehöll mycket mer detaljer från boken. Skådespelerskan som spelade Miss Havingham var otroligt dålig i jämförelse och vissa partier var alldeles för utdragna. För er som verkligen älskar boken finns det också en filmatisering från 1998, men det tar vi en annan gång!


1 kommentar:

  1. Helena Bonham Carter som miss Havisham låter verkligen smått fantastiskt.

    SvaraRadera