måndag 8 april 2013

Var är Alaska?


Med risk för att låta som om jag varit avskild från världen de senaste åtta åren och inte fått läsa en enda nyutgiven bok så kan jag avslöja att detta är det första jag läser av John Green. Jag vet inte hur länge boken stått och dammat i bokhyllan, men det var först nu under lovet som jag hittade tiden till att läsa hans debutroman, Var är Alaska?

I centrum står Miles som precis börjat på internatskolan Culver Creek i Alabama. Han hoppas på en förändring från det trista och ensamma liv han tidigare levt i high school. Han uttrycker det som att han ska söka ett "Stort Kanske" i sitt nya liv på college. För Miles samlar på personers sista ord och ett av hans favoritcitat var Francios Rabelassistas "Jag går att söka ett Stort Kanske". Framme på Culver Creek blir han snabbt kompis med sin rumskamrat Översten och dennes kompis Alaska. Alaska är en person som snabbt gör intryck på Miles. Tillsammans med Alaska och Översten lever de ett härligt collegeliv där de hittar på stora hyss mot skolans ledning och rika snobbelever. Allt är som en typisk mysig collegefilm tills det plötsligt inträffar något fruktansvärt som förändrar hela Miles tillvaro.

Det finns så mycket som jag gillar med den här boken. Först och främst är den uppbyggt på ett dramaturgiskt smart sätt. Boken är indelad i ett före och ett efter där kapitlen först räknar ner till det som ska hända och sedan räknar bort från det som har hänt. Den stora händelsen som kommer i mitten gör att berättelsen tar en helt ny riktning, den överraskar och inte bara berättelsen utvecklas, det gör också karaktärerna. De blir djupare, deras personligheter växer fram och man förstår att de har många olika lager. Även språket imponerar på grund av att det är så lätt men samtidigt så fångande. Var är Alaska är definitivt inte det sista jag läst av John Green.

/Hanna

5 kommentarer:

 1. Då har du flera fina läsupplevelser framför dig. Jag har läst alla hans böcker (tror jag...) och tycker bäst om Var är Alaska. Men de andra är också bra och speciella.

  SvaraRadera
 2. Du borde läsa "The Fault in Our Stars" av honom, den är så otroligt bra! Den är enligt min mening ännu bättre än "Var är Alaska?". Augustus Waters är en av de bästa karaktärerna i böckernas värld!

  SvaraRadera
 3. Jag läste ut den idag. Den är så otroligt tänkvärd! /Anouck

  SvaraRadera
 4. Många säger att den ska vara bra, har hört flera. Ska kanske ge den en chans! :)
  http://www.emmaboken.blogspot.se/

  SvaraRadera
 5. LÄÄS!! Riktigt bra bok!

  SvaraRadera