söndag 31 mars 2013

Månadens novell


Hanna har läst: Spökhanden av Selma Lagerlöf
Det här är faktiskt det första jag läser av Selma Lagerlöf, och definitivt inte det sista. Den lilla novellen handlar om Ellen som bor hos sina fastrar. Fastrarna begränsar Ellens liv, hon får inte arbeta och knappt lämna huset. Dessutom är huset hemsökt av en spökhand. När familjens doktor, som Ellen egentligen ogillar, friar till henne ser hon det som den enda utvägen att komma ut ur huset. Även om novellen är skriven 1898 känns språket modernt. Något som dock inte känns modernt är kvinnosynen som boken porträtterar. Doktorn beklagar sig över att han friat till en kvinna som är rädd för spöken, han vill ju inte ha en hysterisk kvinna som hustru.



Elin har läst:Mammalia av Ulrika Kärnborg
Mammalia är en novell om vänskapen mellan en berättelsens jag, en journalist och en konstnär. Mina tankar om berättelsen var lika svajiga som de två kvinnornas vänskap. I vissa stunder älskade jag den, och enskilda stycken ville jag rama i
n för att de var så bra. Stunden efter kunde jag återigen bli irriterad på alla personer i berättelsen. Berättarjaget kändes hela tiden frånvarande och konstnären Mona målades upp som en så jobbig och intensiv person. Som helhet blir min inställning till novellen kluven. Jag förstår vad novellen förmedlade men jag kunde ändå inte ta åt mig budskapet.

lördag 30 mars 2013

Nytt podcastavsnitt!




Nu finns ett nytt avsnitt av min och Hildas podcast uppe på Soundcloud! Denna gång är det ett musikavsnitt där vi spelar låtar som påverkat oss på olika sätt i livet. Förutom musik pratar vi också om fotbollshuliganer och viljan att komma bort från Sverige. Lyssna gärna här! Och hör av er om vad som är bra och vad som kan förbättras, antingen här eller som en kommentar på Soundcloud!

fredag 29 mars 2013

3 saker jag gillar med Wallflower

The Perks of Being a Wallflower har fått över fem inlägg för sig själv på bloggen och jag tycker att den förtjänar ännu fler. Nu när jag läste om Sephen Chboskys fantastiska bok på svenska upptäckte jag att jag aldrig skrivit en recension på boken. Hanna skrev en fin recension här, så mitt inlägg idag tänkte jag skriva lite om tre saker jag älskar med boken. OBS kan finnas spoilers!

1. Böckerna Charlie läser 
Charlie får massa bra böcker från sin svenskalärare Bill som han läser och berättar om. Någon gång tänker jag läsa alla böckerna på listan, i sträck, och sedan diskutera dem med en låtsas Charlie.
  • Dödssynden - Harper Lee
  • En glimt av paradiset - F. Scott Fitzgerald
  • Peter Pan - J.M. Barrie
  • Den store Gatsby - F. Scott Fitzgerald
  • A seperate peace - John Knowles
  • Räddaren i nöden - J.D. Salinger
  • Skogsliv vid Walden - Henry david Thoureau
  • På Drift - Jack Kerouac
  • Den nakna lunchen - William S. Burroughs
  • Hamlet - William Shakespeare
  • Främlingen - Albert Camus
  • Urkällan - Ayn Rand

2. Alla fantastiska citat 
3. Brevformatet 
Det är som att Charlie skriver till mig. Att jag varje dag får ett brev på posten från en Charlie, som med en kuslig insikt skriver om sitt liv, och så är det inget mer med det. För varje kapitel är det som om jag öppnar ett nytt brev och jag vill aldrig att det ska ta slut!

torsdag 28 mars 2013

Träffa oss på Täby bibliotek!


Bor du i Stockholmsområdet och älskar att läsa? Kom och diskutera böcker med oss på Täby bibliotek den 8e april kl 16.00! Vi kommer att tipsa om massa bra ungdomsböcker och prata om hur det är att bokblogga och allt annat fantastiskt som har med böcker att göra.

Det kommer inte bara bjudas på bra boktips utan också fika med frukt, te och kakor.

Hoppas vi ses där!

/Elin och Hanna

onsdag 27 mars 2013

Årets Alma-pristagare!



Igår delades Alma-priset ut, som är ett årligt litteraturpris till Astrid Lindgrens minne. Vinnaren 2013 är Isol som är en argentinsk bilderbokskonstnär, serietecknare, grafiker, författare, sångerska och kompositör. Hon har gett ut tio barnböcker som hon både skrivit och illustrerat själv, men hon har även varit illustratör åt många andra författares verk.

Juryns motivering:
Isol skapar bilderböcker i barnets ögonhöjd. Hennes bilder vibrerar av energi och explosiva känslor. Med en återhållen palett och ständigt nya bildlösningar tänjer hon på invanda perspektiv och flyttar bilderboksmediets gränser. Hon utgår från barns klara blick på världen och ger deras frågor drastiska uttryck och öppna svar. Med befriande humor och lätthet behandlar hon även tillvarons mörkare sidor.


Även om jag inte har läst något av henne än så blir jag otroligt imponerad av att bara titta på hennes bilder. Ni kan läsa mycket mer om Isol som person och se fler bilder på hennes blogg: Isolisol

tisdag 26 mars 2013

The 30 Best Places To Be If You Love Books

Källa: imgday.com

Källa: Bustler.com
Barnens Bokklubbs blogg tipsade om en väldigt bra lista! Det är hemsidan Buzzfeed som listar de 30 bästa platserna för bokälskare. Det är helt magnifika bilder på bokhyllor och bibliotek från hela världen. Jag har redan bestämt mig för att besöka så många av dessa trettio platser som möjligt innan jag dör. De privata biblioteken blir kanske svåra, men biblioteken och universiteten tänker jag inte missa. Vem vet, kanske skaffar jag mig en bokhylla i liknande storlek någon gång?

måndag 25 mars 2013

Raskolnikovs febervandringar i St Petersburg

Den senaste månaden har jag befunnit mig inne i Raskolnikovs sjuka och galna huvud. Hans febervandringar och sinnessjuka handlingar i St Petersburg har både fascinerat mig och väckt ångest. Jag har läst Brott och Straff, en av världens mest kända klassiker.

I centrum står Rodion Rodja Romanovitj Raskolnikov, en före detta student som lever ett fattigt liv på St Petersburgs gator under 1860-talet. I bokens början genomför han ett brutalt mord på en snål pantlånerska och dennes syster för att komma över lite pengar, men också för att befria samhället från en struktur som enligt Raskolnikov radikalt måste förändras. Efter brottet insjuknar han snabbt och hans ånger och dåliga samvete börjar äta upp honom inifrån. Han  blir livrädd för att anklagas som mördare och försöker desperat att isolera sig från vänner och familj. Men hans psykiska och fysiska tillstånd gör att han inte kan kontrollera sina handlingar och han blir helt enkelt fullständigt galen. Boken inleds alltså med brottet och först i epilogen pratar man om straffet. Alla 600 sidor däremellan handlar om den psykiska påfrestningen ett mord kan föra med sig och hur det kan förstöra en hel människa.

I flera år har jag hört människor beskriva denna bok som det bästa de någonsin har läst, men mina skyhöga förväntningar blev inte uppfyllda. Bokens längd, karaktärernas komplicerade namn (omöjligt att inte blanda ihop dem), och de bitvis riktigt långsamma partierna gör att det mer känns som en bedrift att jag tagit mig igenom boken än att jag faktiskt har upplevt en intressant läsning.

Men något som verkligen fascinerade mig med boken var Raskolnikovs tro på sig själv som en övermänniska. Han tror att han står över alla andra, att han kan bryta mot lagen och handla och bete sig hur som helst bara det är för samhällets bästa. Genom mordet på de snåla pantlånerskan menar han att han gör samhället en tjänst. Dessa galna tankar gör honom till en av de intressantaste karaktärerna jag någonsin läst om.

söndag 24 mars 2013

Boklistan: Cancer

Cancer, denna sjukdom som tar så många liv och förstör så många andras. Det kan också vara något av det svåraste att skildra i böcker. Utan att romantisera, träffa en öm punkt eller uppröra. Denna månaden listar vi böcker som på ett äkta sätt tar upp detta svåra ämne. 

Vad är så skört att det bryts när du säger dess namn - Björn Sortland 
Björn Sortland skriver så fint! Det här är berättelsen om Markus som blir kär i cancersjuka Ingrid. Med ett avskalat språk lyckas han formulera meningar så laddade med känslor. Samtidigt som den är vacker är den också fruktansvärt sorgligt.

Förr eller senare exploderar jag - John Green 
Inte mycket behövs sägas. Mer än att John Green har skapat en berättelse så hejdlöst rolig och härlig men samtidigt så obeskrivligt sorglig. Jag förstår inte hur John Green har gjort det, jag kan bara säga att han skildrar sjukdomen och sorgen på ett så fantastiskt sätt.

Ett litet hål i mörkret - Ingrid Olsson 
Det här är en berättelse om att ha en sjuk mormor. Huvudpersonen Calle bär hela tiden på rädslan att hon ska dö. Boken blev augustprisnominerad 2008, jag tycker det säger en hel del om Ingrid Olssons skicklighet.

Innan jag dör - Jenny Downham 
Det jag tycker är så bra med Innan jag dör är att man får läsa om hur Tessa, hennes familj och alla runt omkring henne hanterar cancern. Kärlekshistorien är ett plus i kanten, men tankarna i Tessas huvud är det som berör och påverkar en mest. 

Om ni vill läsa om cancer i verkligheten tycker vi ni ska gå in och besöka bloggen Dreamteam. Där skriver Tilde fint och ärligt om hur det är att ha en bästa vän med cancer!

Tidigare Boklistor: 
Generationsromaner 
Internatromantik 

lördag 23 mars 2013

Mer av svensk fantasy!

Det kommer allt mer paranormala böcker som utspelar sig i svenska städer, en genre vi gärna ser mer av! Borde vara död av Pål Eggert verkar vara en av dem. När jag ögnade igenom beskrivningen ville jag bara läsa boken på en gång. Ja, så spännande och creepy verkar denna fantasythriller vara!

Handling:

Hisingen, Göteborg. På ett boende för hemlösa jobbar Sebastian som socialarbetare. Här möter han de som lever på samhällets botten: missbrukarna, de mentalt sjuka, de kriminella. Men han har aldrig tidigare mött någon som Isa.
När Isa kommer till boendet förändras allt. Döden verkar följa i hennes fotspår – personer hon talat med, som tidigare verkat ganska stabila, tar plötsligt livet av sig. Sebastian är övertygad om att hon döljer något bakom sin till synes normala fasad. Han är fast besluten att ta reda på vad innan fler människor mister livet, och han är inte utan resurser. Sebastian är nämligen inte heller exakt den han utger sig för att vara.

Borde vara död kommer ut nu i mars!

torsdag 21 mars 2013

Mellan raderna - Podcast!

Podcasten Allt vi säger är sant har redan släppt tre avsnitt sedan jag sist skrev om den. Nu har Rabén och Sjögren också kommit med en podcast. Den heter Mellan raderna precis som deras facebooksida! Som både podcast- och bokälskare jublar jag över att podcasttrenden växer så snabbt inom bokvärlden.

I Mellan raderna intervjuas några författare i varje program om sina böcker och författarskap (om jag förstått det rätt). I första avsnittet, som ni hittar här, intervjuas hela författarteamet bakom Berättelser från Engelsfors. För mig var det extra kul att lyssna på precis efter att jag läst boken som släpptes igår.

Mellan raderna och Allt vi säger är sant finns båda på itunes. Det är gratis att ladda ner och enkelt att lyssna på i mobilen! Så vad väntar ni på?

onsdag 20 mars 2013

Staden i boken: London


För ett par månader sedan skrev jag ett inlägg om hur böcker kan nå en ny nivå när man känner igen staden i boken. Jag skrev då om Stockholmsböcker som berört mig på olika sätt eftersom jag är född och uppvuxen  i Stockholm. På påsklovet åker jag till London, en av mina absoluta favoritstäder. Inför resan har jag kollat runt lite i bokhyllan efter böcker som utspelar sig i London-miljö och hittat en hel del att läsa lite i för att komma i stämning.
  • Lördag av Ian McEwan
    Denna bok utspelar sig under en dag, den 15e februari 2003 och handlar om hjärnkirurgen Henry Perowne som vaknar upp mitt i natten av att ett flygplan störtar utanför London. Resten av boken handlar om hans till en början vardagliga lördag i staden, men som utvecklas till en dag som senare kommer bli ihågkommen som en enda långa mardröm.
  • High Fidelity av Nick Hornby
    Det här är en ultimat bok för musikälskaren med massor av musikreferenser. Den handlar om en man som driver en skivbörs i London där han endast säljer gamla vinylskivor med kvalitetsmusik. Boken är otroligt rolig, innehåller massor av Londonreferenser och även en fin kärlekshistoria
  • Rubinröd av Kerstin Gier
    Boken handlar om Gwendolyn som bor ett stort hus nära Hyde Park i London och går på en fin privatskola. Men Gwendylon är ingen vanlig tjej, hennes släkt bär på en gen som gör det möjligt för dem att resa genom tiden. För Londonälskaren innehåller den här boken inte bara nutida referenser utan även många historistiska händelser och miljöbeskrivningar. Det är första delen i en serie och nästa del, Safirblå, kommer ut någon gång i mars 2013.
  • En julsaga av Charles Dickens
    Min absoluta favoritjulsaga är denna av Charles Dickens. I 1800-talets London får vi följa den snåla Scrooge som under julaftons natten är med om en oförglömlig resa som förändrar hela hans liv. Det är både lite läskigt och mysigt.
  • Harry Potter-serien av J. K Rowling
    Det går inte att prata om böcker i London-miljö utan att nämna Harry Potter. Förutom Kings Cross där perrong 9 3/4 är gömd är även Diagongränden placerad i London dold bakom en magisk mur på puben Den läckande kitteln.
Vet ni fler bra böcker som utspelar sig i Londonmiljö? Jag tar också tacksamt emot tips på olika besökvärda bokhandlar och antikvariat i London!


tisdag 19 mars 2013

Kretsen

I nästan tre år har jag befunnit mig i Maggie Stiefvaters värld i Mercy Falls, från att första boken Frost kom ut till sista delen För Evigt. Men det vemod jag då kände inför att lämna Mercy Falls suddades ut i samma stund som jag trädde in i hennes nya värld.

Kretsen utspelar sig i en småstad som främst är känd för sin internatskola för rika unga killar. Blue har alltid avskytt killarna på skolan men av en slump lär hon känna skolans mest besynnerliga gäng. Ledaren där är Gansey, han har sedan liten varit besatt i en gammal mytologi och ägnar all sin tid åt forskningsarbete om spirituella geografiska linjer. Blue blir inblandad i killarnas skattsökande då hon själv kommer från en familj bestående av medium. Ju bättre hon lär känna killarna desto mer rädd är hon att profetissan om henne själv ska slå in. En förutsägelse som säger att hon ska döda sin sanna kärlek med en kyss.

Så fruktansvärt bra! Det är helt klart på samma nivå som Frost. Kretsen är mycket mer mystisk och farlig, med mörka hemligheter och magiska detaljer. Samtidigt får man det bästa av Stiefvaters språk, speciellt hennes skicklighet att göra alla karaktärer intressanta och verklighetstrogna i sina beskrivningar. Kretsen är första delen i serien som jag från och med nu kommer följa slaviskt. Detta kan definitivt vara det mest läsvärda hittills i vår!

måndag 18 mars 2013

De Utvalda, tredje delen!


Upptäckte till min lycka och förfäran att De Utvalda: Hemligheternas rike, redan har släppts och hamnat på Bokus topplista. Detta innan jag hunnit beställa och läsa den. Efter allt plugg och alla resor har jag nästan glömt att tredje delen i denna magiska serie har släppts. Hoppas ni inte är lika glömska som jag, Kristin Cashores böcker är värda att längta efter! 

lördag 16 mars 2013

Dagar i tystnadens historia

I svenska kursen har jag precis läst Dagar i tystnadens historia som är skriven av den norska författaren  Merethe Lindström. Det är ingen bok jag spontant skulle tipsa andra ungdomar om. Den handlar om ett äldre par och i berättelsen får man läsa om flera olika händelser som paret valt att inte prata om. Dessa händelser har präglat vilka de är och bidragit till den tystnad som byggts upp mellan dem. Bit för bit får man veta bakgrunden till händelserna, varför och hur det kommer sig att de aldrig pratat om dem. Extremt kortfattat sagt.

Även om jag inte rekommenderar boken så tyckte jag om den. Jag gillade framförallt hur tystnades som präglade parets tillvaro riktigt smittade av sig genom sidorna. Språket hade en lågmäld ton men lyckades ändå förmedla de starka känslorna trots sparsamheten med ord. Boken var riktigt skickligt skriven och jag förstår att den tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2012!

fredag 15 mars 2013

Silver linings playbook


Under sportlovet hade jag äntligen tid att gå på bio och en av de filmerna jag såg var Du gör mig galen. Tyvärr är det en otroligt missvisande titel som lätt associeras med en B-produktion från Hollywood. På engelska heter den istället Silver linings playbook, en titel som överensstämmer mer med filmens innehåll. Det är den bästa film jag sett på bio i år, och då tävlar den faktiskt mot Searching for Sugarman (som i och för sig också är helt otrolig). Jennifer Lawrence tog för ett par veckor sedan emot Oscars-priset som bästa kvinnliga huvudroll på grund av sin medverkan i filmen, och sedan dess har den hyllats på många ställen.

Filmen handlar om Pat Peoples som just blivit utsläppt från den psykiatriska anstalten efter att ha misshandlat sin ex-frus älskare. Han får nu bo hemma hos sina föräldrar och samtidigt som han har problem med att hantera sina föräldrar har han extremt svårt att inse att ex-frun inte är intresserad av att återförenas med Pat. I detta kaos möter han då Tiffany (spelad av Jennifer Lawrence) som bär på precis lika stora problem. En otroligt annorlunda och intressant relation inleds.

Min första tanke var att filmen skulle vara väldigt ångestladdad. Den handlar om två psykiskt sjuka människor vars liv korsas mitt i ett kaos utan dess like. Men tvärtom är det humoristiskt i nästan varenda scen, humorn är svart och annorlunda. De flesta karaktärerna är trasiga och galna, deras fantastiska skådespel gör att alla förtjänar en egen hyllning. Till min glädje har jag nu också insett att filmen faktiskt bygger på boken med samma titel som den engelska, skriven av Matthew Quick. Jag hoppas innerligt att boken nu lever upp till filmen!

torsdag 14 mars 2013

Utvandrarserien i pocket!

Titta vilka fina omslag Utvandrar-serien har fått! Det är Albert Bonnier Klassiker som ger ut dem i pocketformat nu i vår. Om det är någon svensk klassiker man ska läsa så är det helt klart Utvandrarna. Själv har jag läst första delen, men jag har nog aldrig läst något så spännande, intressant och på samma gång lärorikt. Min uppfattning om Sverige och svenskarnas liv under den här perioden förändrades helt.

Mitt tips är också att läsa alla delar nära inpå varandra. Efter att jag läst Utvandrarna bestämde jag mig för att ta en paus, den pausen blev alldeles för lång (flera år) och jag glömde bort viktiga detaljer. Innan jag börjar på Invandrarna måste jag nog därför läsa om Utvandrarna igen, inte för att jag har något emot det, men det kommer tyvärr dröja ytterligare några år innan det blir av. Himla bra bok/böcker i alla fall!

onsdag 13 mars 2013

Nybeställt!

Nu när jag fyllt arton kan jag äntligen skaffa ett eget konto på internetbokhandlarna och beställa hem böcker själv! I det första paketet jag köper har jag därför valt ut böckerna extra noggrant.

The First Last Kiss är en chick-lit, kritikerrosad sådan. Har hört så mycket bra om den att jag måste läsa den själv, trots att jag annars inte är så mycket för själva genren. 
Tell the Wolves I'm Home är lite av den nya Jellicoe Road bland bokbloggarna. Hyllas och disskuteras på varenda blogg jag besöker, därför måste jag ju bara läsa den själv. XPublishing ska dessutom ge ut boken till hösten.
The Disreputable History of Frankie Landau-Banks, ja, varje gång jag får syn på den här boken frågar jag mig varför jag ännu inte läst den. Nu är det dags att ta mig i kragen och trycka på beställningsknappen! 

tisdag 12 mars 2013

Uppladdning


Boktrailen för Berättelser från Engelsfors får mig att längta alldeles för mycket till den 20 mars då den släpps! Är ni också så nyfikna att ni spricker kan ni se ännu fler teasers på Sara Bergmark Elfgrens blogg. Mellan den 19 och 23 mars besöker hela författargänget Stockholm, Göteborg och Malmö för signeringar och förhoppningsvis lite Engelsfors-prat. Ni kan ju ana hur grym nästa vecka kommer bli!

måndag 11 mars 2013

En sekund i taget


 En sekund i taget dör alla människor i en mystisk smitta. På några timmar rasar hela Hedvigs liv samman, hon är nämligen den enda som inte får smittan. Efter att ha sett hela sin familj dö flyr hon iväg från alla jobbiga minnen och döda kroppar. Ensam gör hon sitt bästa för att överleva i ett ödelagt Sverige.

Jag har alltid gillat Sofia Nordins romaner, men den här grep inte tag i mig. Det var intressant hur Hedvig gjorde för att överleva och det kändes realistiskt i sitt sammanhang. Men jag kände aldrig att det blev riktigt spännande. En sekund i taget påminner mycket om Sofia Nordins andra böcker och det är kanske det som gör att den sticker ut, för jämfört med andra böcker i samma genre är det här något helt annorlunda. Tyvärr kändes det inte som att det passade mig. Jag måste säga att jag gillar hennes bok Äventyrsveckan mer, eftersom spänningen och relationen mellan huvudpersonerna byggdes upp så bra på de få antalet sidor. Detta saknade jag lite här. 

lördag 9 mars 2013

Ny ungdomsthriller!

För två år sedan kom Ursula Poznanski ut med den hyllade ungdomsboken Erebos som handlar om hur ett hemligt dataspel sprids mellan eleverna på en skola och tar över deras liv. Ursula Poznanzki ger nu ut en ny ungdomstrhiller, Saeculum. I denna historia är det ett rollspel som griper tag om ungdomarna, ett livsfarligt rollspel som kommer bli deras död. Efter att ha sett denna trailer är det omöjligt att inte känna både lite rädsla och längtan efter att läsa boken. Den går att köpa och beställa från och med den 15e april!

fredag 8 mars 2013

Vem ska bli nästa LäsAmbassadör?

Nu är det dags att nominera en ny Läs Amassadör! 2011 blev Johan Unenge framröstad och har sedan dess pratat och arbetat för ungas läsande. Nu är det dags för någon annan att ta över posten, alla kan nominera vem de tycker skulle passa bäst (måste uppfylla vissa kriterier).

Jag gillar LäsAmbassadörens arbete och tycker det är otroligt viktigt, därför tänker jag absolut nominera någon jag tycker passar! Jag har ännu inte bestämt mig för vem, tycker att Johan Unenge har varit så otroligt bra, men ska se till att fundera regält innan jag mejlar in!

Nästa Läs Ambassadör kommer att tillkännages på Bokmässan i September!

torsdag 7 mars 2013

Nytt podcastavsnitt!


Nu finns fjärde avsnittet uppe på Soundcloud av min och Hildas podcast! Denna gång pratar vi om Alex Schulmans fantastiska show på Maximteatern, våra egna bekräftelsebehov, sportlovet, Freuds teorier om hysteriska kvinnor, vårkänslor, och att skämmas över sina allergier. Tack för alla kommentarer och annan respons på tidigare avsnitt! Fortsätt att kommentera om vad som är bra och vad som kan förbättras.

Alla våra podcastavsnitt hittar ni här!

(Sedan kan jag bara passa på att tipsa om att författaren Lisa Bjärbos podcast om undomslitteratur har lagt upp ett nytt avsnitt som handlar om kärlek i ungdomsböcker. Otroligt intressant, och min kompis Vanja är gäst! Ni hittar den podcasten här!)


onsdag 6 mars 2013

Känn ingen sorg!


Igår fick jag äntligen se trailen till Känn ingen sorg, filmen som baseras på Håkan Hellström! Jag känner att filmen kommer bli hur bra som helst, med bra musik, skådisar och fina göteborgsmiljöer kan väl inget gå fel? Filmen har premiär den 24 juli, jösses vad jag längtar!

Nu i vår har det dessutom släppts två ungdomsböcker med Håkan Hellström citat som titlar. Den första är Ge min Arsenik av Klara Krantz och Vi är inte sådana som i slutet får varandra av Katarina Sandberg. Jag vet inget som citeras så mycket bland ungdomar som Håkan Hellströms låtar och det måste ju ändå visa vilken otroligt duktig textförfattare han är!

tisdag 5 mars 2013

Våra BokTumblrs-favoriter!

Vi älskar Tumblr! Varje dag får vi massvis med inspiration från detta underbara bildflöde. Något man absolut inte får missa är alla boktumblrs som finns. När vi väl är inne går det inte att sluta scrolla ner, vi vill bara ha mer. Så idag tänkte vi passa på att tipsa om våra favorit bok-tumblr sidor. Hoppas ni blir lika inspirerade som vi!
Elins favoriter
Bookshelfporn
Namnet säger det mesta. Här hittar ni oändligt med bilder på bokhyllor i alla dess former. Snygga, knasiga, färgglada, murriga och supercoola. Jag kan helt enkelt inte få nog!

Pretty Books
En boktumblr med extra mycket fokus på YA böcker, blir alltid lika kär i ungdomsböckernas titlar och omslag av att surfa runt här!

Booklover 
Otroligt fina bokbilder. Extra mycket fokus på klassiker med mycket citat och fina illustrerade bilder. En Tumblr man bara måste älska!

Hannas favoriter
Nose in a book
Detta är min absoluta favorit bok-tumblr. Hon som driver den uppdaterar flera gånger om dagen och varenda bild får en att bli lika inspirerad till läsning!

Classic Penguin och Penguin Teen
Två tumblr-bloggar som publicerar det senaste från Penguin. Eftersom Penguins böcker alltid är så fina (speciellt klassikerna!) så är det lite av ett måste för en bokälskare att följa dessa två.

Stephanie Perkins, författaren till bland annat boken Anna and the French Kiss lägger upp många fina bilder på sin tumblr Naturallysteph.

John Green, författare till bland annat Var är Alaska och Förr eller senare exploderar jag har en tumblr där han både skriver om nyheter angående hans böcker, sig själv och andra YA-böcker.

måndag 4 mars 2013

Månadens gästbloggare: Tova




Jag heter Tova och är 14 år. Jag skriver annars på min bokblogg, Bokugglan, där jag mest bloggar om ungdomsböcker. I år är jag en av Bokmässans bloggambassadörer, vilket är väldigt kul! Mitt gästinlägg är en recension av En kvinnas sista ord av Regine Stokke, som är Regines självbiografi.

Regine får på slutet av sommaren veta att hon har leukemi. För att kunna skriva av sig startar hon en
blogg. Den bloggen blir en av Norges största bloggar inom ett år. På bloggen får man följa hur
Regine, 17, kämpar mot cancern, lär sig att leva med sjukdomen och hur hon spenderar sitt sista år.
Innan hon dog önskade hon att hennes blogg skulle bli en bok, och hennes mamma fixade det. I
boken finns blogginläggen, vissa kommentarer och brev från hennes närmsta familj och vänner.
Boken handlar om Regine från att hon får veta att hon är sjuk till hennes död, nästan ett och ett
halvt år. När hennes blogg blev större och större så får hon erbjudanden, som att ställa ut sina foton
på en utställning. Hon samlade ihop pengar som hon skänkte till cancer-forskning, och jag tror
också att en del av pengarna de fick ihop från boken skänktes dit.

Jag visste innan jag började att läsa boken att hon skulle dö, så jag trodde jag var förberedd. Men i
slutet, när det var brev från hennes familj, kunde jag inte sluta gråta. Det var så sorgligt och det
kändes som jag hade lärt känna Regine i boken. Jag tror faktiskt det är den boken jag har gråtit mest
till, och det beror nog på att de andra sorgliga böckerna jag har läst är påhittade.

Blogginläggen är väldigt välskrivna och Regine skrev väldigt bra för att vara 17/18 år. Hon skriver
med flyt och allt är väldigt intressant. Jag tycker den här boken verkligen är värd att läsas, för den
fick mig att se på livet på ett annat sätt.

söndag 3 mars 2013

En sekund i taget och annan läsning


Just nu läser jag främst de böcker vi arbetar med i skolan. I engelskan läser jag Great Expectations eftersom vi arbetar med litteraturhistoria, och i svenskan läser jag En dag i tystnadens historia då vi arbetar med nordiska språk. Mellan all skolläsning hoppas jag också hinna med Sofia Nordins nya En sekund i taget, vilket ska vara lite av en svensk dystopi. Det ska bli kul att få läsa den typen av berättelse som utspelar sig i en svensk miljö! 

Någon som redan har läst den? 

fredag 1 mars 2013

Att se fram emot i mars!




Fågelhuset av Ester Roxberg kommer ut den 20e mars. Ester är författaren till den fantastiska boken Antiloper som gavs ut av Xpublishing förra året. Det ska bli otroligt spännande att läsa den här nya berättelsen!

I lite samma titel-stil så ges även Fågelbarn av Christin Ljungqvist ut den 25e mars. Hon debuterade förra året med Kaninhjärta och det här en bok som berättar vidare om en av karaktärerna, Hanna.

För alla Twilight-fans så kommer Stephanie Meyers bok The Host på bio med premiär den 27e mars! Trailern hittar ni här!

Berättelser från Engelsfors
kommer ut i butikerna den 20 mars! Dagen innan är det dessutom förhandssläpp på boken då hela författargänget pratar och signerar på Science fiction-bokhandeln i Stockholm! Något man helt enkelt inte får missa!

Safirblå är fortsättningen på favoriten Rubinröd. Är det bara vi som längtat efter att få se vad som händer med Gwendolyn i denna extremt spännande trilogi?