lördag 22 september 2012

Delirium

Delirium utspelar sig i ett framtidssamhälle där kärlek anses vara en sjukdom. Alla genomför en behandling som gör att de inte kan bli kära, huvudpersonen Lena har bara nittiofem dagar kvar tills det är hennes tur. Efter behandlingen behöver hon inte oroa sig för att bli smittad, först då blir hon trygg. Det har hon alltid trott, ända tills hon träffar Alex. Han ger en helt annan bild av det sammhälle de lever i. Hemligheter om hennes förflutna kommer upp till ytan och snart inser hon att hon hellre skulle dö än genomgå behandlingen.

Lauren Oliver skriver på sätt och vis väldigt tryggt, det är mycket fina miljöbeskrivningar och handlingen berättas detaljerat. Boken lämnar inte mycket spelrum åt fantasin men mer av författarens egen värld. Vilket både är kul och lite tråkigt.

Men Oliver får allt att bli spännande! Hon använder briljant en känsla vi tar för givet, kärleken, för att visa den totala kontroll staten har på sin befolkning. Det går rysningar samtidigt som jag bara vill ha mer och mer. Boken hade sina svackor och långsamma stunder. Men trots det är det en dystopi ni borde skriva upp på era läslistor!

3 kommentarer:

  1. Jag har tänkt läsa den här i evigheter. Alla har skrivit så gott om den. Nu antar jag att den borde vara på toppen av min läslista! :)

    SvaraRadera
  2. Vill definitivt läsa den efter att den fått så många hyllningar! Den verkar så intressant och unik i sin berättelse! :)

    SvaraRadera
  3. Den är så bra! jag läste klart den igår och jag älskar den! Man kan inte sluta läsa efter första sidan! Jag läste ut hela idag för att den var så underbart bra! Delirium är ett måste på sin läslista!

    SvaraRadera