tisdag 5 oktober 2010

Återupleva mellanstadiet.

 På Siris skola finns det inget fritids. Istället blir hon tvungen att gå hem varje dag efter skolan. Hon blir ett nyckelbarn. Två personer i samma situation är Leo och Linn. Istället för att mögla i soffan på eftermiddagarna ger de sig ut på stan. Utforskar skrymslen, hoppar på båtar och prövar gränserna. I skolan finns läraren Maggan som behandlar eleverna orättvist och de bestämmer sig för att ge tillbaka. När de höga protesterna inte hjälper startar de en hemlig kamp mot läraren och rektorn som tar läraren i försvar. Snart börjar Siri misstänka att allt inte står rätt till hemma heller. När Linn föreslår att de ska ge igen även på Siris föräldrar förvandlas deras elaka bus till något med hemska följder.

Det finns för mycket att säga om Sara Kadefors nya bok Nyckelbarnen. Den är inte bara ruskigt spännande och rolig. Den innehåller också många viktiga ämnen, för många för att lista upp. Alla mellanstadieelever borde ta och läsa Nyckelbarnen. Jag tror att många känslor och händelser i boken kan vara mycket aktuella för barn i de åldrarna. Karaktärerna var trovärdiga och det kändes som att slungas tillbaka till femte klass. Att lyckas med kombinationen av viktiga ämnen och en bra och underhållande bok är svårt men Kadefors gör det bra.

Jag har varken läst Sandor/Ida eller några av författarens vuxenböcker men jag hoppas definitivt att hon kommer skriva fler böcker för barn, så väl som hon lyckades med denna.

1 kommentar: