tisdag 30 april 2013

En tidningsrecension

Sedan ett par år tillbaka har jag läst ViLäser som är en väldigt bra tidning om läsande, författare och aktuella nyheter och diskussioner inom bokvärlden. Men tidningen kan ibland kännas som att den riktar sig till äldre personer än mig själv. När Books and Dreams vårnummer damp ner i brevlådan och det färgglada lyxiga omslaget lös mot mig förstod jag att jag hade hittat det som ViLäser saknar - tidningen med den ungdomliga tonen och de lite lättare boktipsen.

Books and Dreams är ett nystartat magasin vars mål är att lyxa till läsvardagen, vilket verkligen syns. Formatet på tidningen, den snygga layouten, färgerna och de många olika texttyperna visar att det här är en helt ny typ av magasin för bokälskare. Det är stor variation på texterna. Allt från hemma-hos-reportage med Michael Connelly och Elsa Billgren till långa listor med nya böcker och restips till vandringar i författares fotspår. En av de allra bästa artiklarna var intervjun med Chimamanda Ngozi Adichie, författaren till den hyllade romanen En halv gul sol. Till min glädje upptäckte jag också att man fick med en av hennes noveller i slutet av magasinet. 

Även om Books and Dreams är svår att sluta bläddra i så stör det mig lite att den är så snygg och fixad. Det känns som att den saknar de lite mer djupare reportagen om författare och några recensioner som inte bara består av tre/fyra meningar. Men kanske är det inte tidningens mål, kanske är det tänkt att den ska vara lite som ett komplement till ViLäser, och att de tillsammans bildar det perfekta magasinet för alla bokälskare. Hur som helst ska jag definitivt testa att läsa sommarnumret också som kommer den 16 juni.

måndag 29 april 2013

Månadens novell



Hanna har läst: Fantasy av Malte Persson

I denna novell får vi möta ett jag som träffar Den Sorgsne Prinsen på en bar. Där inleds ett samtal om Hemligheten, ett havererat filmprojekt som skulle byggt på en  novell av en av landets mest hajpade författare. I Fantasy befinner man sig hela tiden i gränslandet mellan verklighet och fiktion. Alla karaktärer bär  sagolika namn som Dvärgen, Häxmästaren och Den namnlöse, men samtidigt är referenserna till nutiden många. Novellen är skriven 2013, och det märks otroligt tydligt. Förutom det snabba, fina och lekfulla språket gillar jag hur man som läsare försöker lista ut vilken misslyckad filmproduktion denna novell handlar om och vilka alla sagolika karaktärer egentligen är.
                                      


Elin har läst: Att döda ett barn - Stig Dagerman
Tänkte denna månaden tipsa om en av Sveriges mest kända noveller! Ni har nog alla någon gång läst eller hört talas om den, men den är ju så himla bra! Nu i april längtade jag efter en riktigt bra novell och bestämde mig för att läsa om Att döda ett barn av Stig Dagerman. Redan i början får man reda på vad som kommer att hända i berättelsen. Sedan får man följa de stilla vardagslivet och händelserna innan det mest otänkbara sker. För mig är hela novellen fruktansvärt ångestfylld. Jag tänker att det där skulle kunna vara jag, som skickar mitt barn till grannen på andra sidan vägen eller som kör utan att hinna stanna i tid. Varje ord känns omsorgsfullt utvalt och det finns inte en enda överflödig mening, det får Stig Dagermans berättarstil att likna ett konstverk.

Berättelsen har också blivit en kortfilm av Alexander Skarsgård, se den här!

söndag 28 april 2013

Hemlock Grove


När jag först av en slump började titta på den nya serien Hemlock Grove trodde jag inte att det var sant. En amerikansk övernaturlig serie med Bill Skarskård i huvudrollen? Det kändes lite som en dröm som gått i uppfyllelse, speciellt när den verkade så välgjord och påkostad.

Men efter bara fyra avsnitt är jag osäker på om jag alls kommer vilja fortsätta. Jag är fruktansvärt kluven när det gäller den här serien. De påkostade miljöerna och tekniken lyckas inte dölja det faktum att allt annat är dåligt. Storyn håller inte alls, det är alldeles för utdraget med för många olika karaktärer att följa samtidigt. Handlingen är hoppig och händelser följs inte upp. De råa och blodiga scenerna är fruktansvärt överdrivna. Hela serien känns som en blek kopia av True Blood och Games of Thrones. Är det någon av er som har sett den? Blir den bättre ju längre man tittar? Jag är i alla fall fruktansvärt besviken.

lördag 27 april 2013

Boklistan: Resor


Många av de största upplevelserna och minnena vi har i våra liv kommer från olika resor vi har gjort. Resor behöver inte bara syfta på utlandsresor under semestern, en resa kan lika gärna vara en inre resa till ett nytt sätt att tänka eller nya upptäckter. Resor kan förändra, förbättra, försämra och omvända vår tillvaro på tusentals olika sätt. Därför vill vi i månadens boklista uppmärksamma böcker som på olika sätt berättar om just detta.


Fyra dagar fyra nätter - Morgan Matson
Det här är en bok som osar sommar, kärlek och roadtrip. Få böcker får en att vilja resa på samma sätt som Fyra dagar fyra nätter. Boken innehåller dessutom massvis med spellistor, bilder och anteckningar, jätteinspirerande om man själv vill föra resedagbok.

Vykort från ingen mans land - Aidan Chambers 
Jacob gör en resa tillbaka i sin släkts historia och får reda på vad som hände med sin farfar under andra världskriget. Det är en spännande historia där man får se mycket under andra världskriget och nutida Amsterdam. Att få följa Jacob när han lär känna alla nya människor är en resa i sig, man måste ju bara älska den här boken.

Kolka - Bengt Ohlsson
Denna bok handlar om en sjuttonårig tjej som tvingas lämna sitt liv i Lettland eftersom hennes pappa har gift sig med en brittisk kvinna. Boken fokuserar mycket på vad resan till det nya landet medför för svårigheter så som att vänja sig vid den nya familjen och livsstilen samt det nya språket och landet. Det är fantastisk bok med lätt och levande språk och en historia som hela tiden tar nya vändningar.

Rubinröd - Kerstin Gier
En spännande berättelse om den annorlunda tjejen Gwendolyn vars släkt bär på en gen som gör att de kan resa genom tiden. I boken får vi besöka London under olika tidsperioder och förutom de intressanta tidsreferenserna får vi också följa Gwendolyns möte med faror, hemligheter och den stora kärleken. Tidsresorna spelar en central roll och höjer hela berättelsen.


Hemlängtan - Michelle Magorian
Hemlängtan är en av Michelle Magorians allra bästa böcker. Vi får möta Rusty som evakuerats under andra världskriget i USA men som nu återvänder till England och sin riktiga familj. Det är en bok om en resa tillbaka som visar sig leda till något som man inte längre känner igen.


Tidigare boklistor: 
Generationsromaner
Internatromantik
Cancer

fredag 26 april 2013


Kan inte låta bli att lägga ut den andra The Mortal Instruments-trailen på bloggen. Efter att ha drömt i flera år på en filmatisering av serien är det helt overkligt att det bara är några månader kvar till premiären. Hoppas ni längtar lika mycket som jag!

onsdag 24 april 2013

Och vinnarna av ett Engelsforspaket är...

...Sanni, Sara, Jenny, Jossi och Anne! 
Ett stort grattis till er!

Ni har vunnit var sitt signerat exemplar av Berättelser från Engelsfors, en t-shirt med Engelforstryck samt mobilskalsstickers! Ni kommer få ett mail skickat till den adress ni angett i kommentaren. Mailet besvarar ni med er adress så kommer paketet på posten inom närmsta 10 dagarna.

I samband med tävlingen bad vi er besvara denna fråga: Vem föreställer bilden?

Rätt svar är: Rebecca

Håll utkik efter fler tävlingar i framtiden!



tisdag 23 april 2013

Världsbokdagen 2013!

Idag är årets bästa dag, nämligen världsbokdagen! Det är en dag tillägnad böckerna och upphovsrätten, men jag ser det mer som en anledning att få fira min allra största passion.

Bildkälla: Unesco
Runt om i Sverige (och världen) anordnas massvis med evenemang i litteraturens tecken. Exempelvis ska Martin Widmark försöka slå världsrekord i världens största läslektion någonsin på Göteborgs konserthus klockan halv tio nu på förmiddagen!

Läs min tre år gamla lista om ni vill ha tips på hur denna dag kan firas! Själv kommer jag nog unna mig några nya pocketböcker och kanske gömma lite dikter där kompisar sedan kan hitta dem!

lördag 20 april 2013

Överraskande orginalhistoria!

För ett par veckor sedan såg jag Silver Linings Playbook på bio och blev otroligt imponerad över filmens förmåga att ge en sådan djupgående bild av karaktärernas öden och samtidigt kunna berätta en fantastisk och spännande historia. Även om berättelsen är otroligt tung och ångestladdad vissa stunder blir den humoristisk genom de många roliga inslagen och skämten. Denna blandning mellan ljust och mörkt känns både modern och smart.

Precis som filmen så handlar boken om trettiofemåriga Pat Peoples som just blivit utsläppt från den psykiatriska anstalten efter att ha misshandlar sin ex-frus Nikkis älskare. Hans liv är nu mycket annorlunda från det liv han levde innan han lades in på mentalsjukhuset. Pat är psykiskt instabil och måste äta mediciner och bo hemma hos sina föräldrar för att klara av vardagen. Dessutom är han förbjuden att ha någon som helst kontakt med Nikki. För Pat är det nya livet svårt att vänja sig vid, han vill inte inse att en återförening med Nikki är omöjlig. I detta kaos han lever i möter han änkan Tiffany som bär på precis lika stora problem.

Till en början följer boken filmens händelseutveckling till punkt och pricka men efter ett tag viker boken av och berättar om Pats öde på ett helt annat sätt. Inom Pats familj läggs mycket tid på att följa fotbollslaget Eagles, de går på matcher och Pats pappas humör beror helt på hur det går för fotbollslaget. När Pat träffar Tiffany gör de en deal som bland annat innefattar att Pat ska börja ta danslektioner med Tiffany och lägga mindre tid på fotboll. Boken har ett otroligt fokus på Eaglesmatcherna och fotbollsstämningen medan filmen lägger mer fokus på dansträningen. Det är även ett flertal karaktärer som dyker upp på helt olika ställen i boken och filmen, samt att sluten av berättelserna avviker helt. Denna skillnad mellan bok och film känns ovanlig och jag kan inte påminna mig att jag stött på något sådant tidigare. Det känns som att regissörer och manusförfattare är väldigt måna om att försöka berätta historien som boken gjort det. I detta fall tycker jag dock att filmen faktiskt lyckats bättre än boken och att den gör en bättre tolkning av historien om Pat Peoples.

fredag 19 april 2013

Levithan och Marchetta till Sverige!

Två av mina favoritförfattare kommer på sverigebesök under 2013. Först är det Melina Marchetta som kommer hit någon gång i juni och sedan David Levithan som kommer hit i början av oktober. Jag känner mig som en Beliber inför en Justin Bieberkonsert, lyckan är total.

onsdag 17 april 2013

Vinn ett Engelsforspaket!

Vi vill självklart fira filmatiseringen av Cirkeln med en tävling här på bloggen! Nu lottar vi ut fem Engelsforspaket! I paketen ingår ett signerat ex av Berättelser från Engelsfors, en t-shirt med Engelsforstryck som bara finns i begränsad upplaga och mobilskalsstickers!

För att vara med och tävla: 
- Skriv namn och mejladress i kommentarsfältet.
- Svara på frågan: Vem föreställer personen på bilden nedan?

De fem vinnarna presenteras på bloggen den 24 april. Lycka till!

OBS! Era kommentarer med svar och mejl kommer inte synas i kommentarsfältet.

Vem föreställer bilden? (Ritad av Lina Neidestam)

tisdag 16 april 2013

En strålande nyhet!


Nu är det äntligen bestämt att Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandbergs Cirkeln ska bli film! För två år sedan köpte Filmlance rättigheterna till alla tre filmerna om häxorna från Engelsfors. Castingen av skådespelare pågick över hela landet och regissören Levan Akin anlitades. Men för ett år sedan avbröts arbetet med filmen och ingen visste riktigt varför. På sin blogg skrev författarna att ”Vi känner ett alldeles för stort ansvar gentemot våra läsare och den värld vi har skapat för att kunna stå bakom den här produktionen”, men fler anledningar var svåra att hitta. Det hela har varit ganska konstigt eftersom ingen riktigt velat uttala sig om vad det faktiskt var som gjorde att filmproduktionen avslutades mitt i. Men nu är det i alla fall helt bestämt att boken ska bli film! Denna gång är det den gamla ABBA-medlemmen Benny Andersson som köpt rättigheterna. Han har precis startat ett nytt bolag med sin son som heter RMV Film och detta blir deras första produktion.

Snart kommer castingen inledas över hela landet och inspelningen beräknas börja under 2014. Någon gång under 2015 kommer filmen ha premiär. Detta är ännu en av alla de ungdomsböcker som kommer på bioduken i framtiden. Elin gjorde en lista häromdagen, och nu kan ni även lägga till denna!

Ni kan även lyssna här när Elin  var med i P3 igår och pratade om Cirkelnfilmatiseringen och andra ungdomsböcker!


måndag 15 april 2013

lördag 13 april 2013

Tonårsboken intervjuar Klara Krantz!

På fredag nästa vecka kommer vi till Sture bibliotek! Där kommer vi samtala med Klara Krantz om hennes senaste bok Ge mig arsenik! Det vore jätteroligt om ni ville komma förbi och lyssna. Det kommer bjudas på tilltugg och efter intervjun är det mingel till Håkan Hellströms musik från första skivan.

 Hoppas vi ses där det kommer bli en superbra kväll!

fredag 12 april 2013

Böcker som ska bli film

Det blir mycket Young Adult på bioduken framöver! 

torsdag 11 april 2013

Miss Peregrine kommer tillbaka!

I somras läste jag Ransom Riggs Miss Peregrines home for peculiar children, en bok som fick en att rysa av både obehag och den magiska stämningen. Det som jag gillade mest med berättelsen om det övernaturliga barnhemmet var alla de fina vintagefotografierna som fanns med i boken på de magiska barnen. Från början hade författaren tänkt göra en fotobok av alla bilder han hittat på olika marknader över hela USA, men så kom plötsligt berättelsen till honom och han bestämde sig för att det skulle bli en roman.

Även om boken var väldigt bra blev jag besviken över det öppna slutet och lämnandet av alla karaktärer precis när man börjat lära känna dem. Men nu är det klart att det kommer en andra bok om Miss Peregrines barnhem! Den kommer ut på engelska den 14e januari 2014 och förväntas vara översatt och utgiven samma år i Sverige. Andra boken kommer börja där den första slutade, år 1940. Denna gång kommer Jacob fly den wailsiska ön tillsammans med sina nya vänner för att åka till London, där de träffar Miss Peregrines bror som ska hjälpa dem att fortsätta reda ut mysteriet. Jag längtar otroligt mycket efter andra delen, inte minst för att veta hur det kommer gå för Jacob men också efter alla nya vintagefotografier boken kommer innehålla.

Nästa år beräknas också Tim Burtons film av boken komma på bio!




onsdag 10 april 2013

Låt vargarna komma

Klockan 19.00 igår kunde man se "Låt vargarna komma" överallt på Twitter och Facebook. Det var XPublishing som ordnat en flashmob i samband med släppet av det svenska namnet på översättningen av Tell the wolves I'm home. Boken som gjort supersuccé i Sverige de senaste månaderna kommer på svenska i höst. Nu finns det även en svensk beskrivning av handlingen:

"New York, 1987. Det finns bara en enda person i hela världen som förstår fjortonåriga June Elbus, och det är hennes morbror, den erkända konstnären Finn. När Finn dör i en sjukdom som vid denna tid precis har börjat få ett namn, ett namn ingen vill uttala, blir June helt ensam i världen. Hennes föräldrar har fullt upp på jobbet och storasyster Greta har hon inte kunnat hålla sams med på flera år. Men inte långt efter Finns död blir June kontaktad av Toby, den mystiske främlingen från begravningen, han som mamma kallar Finns ”specielle vän” men vägrar säga något mer om. Mellan June och Toby växer en oväntad och omvälvande vänskap fram, och hemligheter avslöjas som får June att tvivla på allt hon dittills tagit för sanning."

Nytt i pocket!

När jag var förbi Akademibokhandeln igår såg jag många nyheter på pockethyllan! Några har helt nya ansikten och andra har kvar sina gamla, men det var ovanligt många omslag med mörkare färger. Själv är jag väldigt sugen på att köpa Johanna Strömqvist bok Smittad och Själlös av Gail Carrider. Jag är också smått sugen på att köpa filmomslaget av Warm Bodies för att det är så himla snyggt. Nästa gång jag besöker en bokhandel kanske jag slår till!

måndag 8 april 2013

Var är Alaska?


Med risk för att låta som om jag varit avskild från världen de senaste åtta åren och inte fått läsa en enda nyutgiven bok så kan jag avslöja att detta är det första jag läser av John Green. Jag vet inte hur länge boken stått och dammat i bokhyllan, men det var först nu under lovet som jag hittade tiden till att läsa hans debutroman, Var är Alaska?

I centrum står Miles som precis börjat på internatskolan Culver Creek i Alabama. Han hoppas på en förändring från det trista och ensamma liv han tidigare levt i high school. Han uttrycker det som att han ska söka ett "Stort Kanske" i sitt nya liv på college. För Miles samlar på personers sista ord och ett av hans favoritcitat var Francios Rabelassistas "Jag går att söka ett Stort Kanske". Framme på Culver Creek blir han snabbt kompis med sin rumskamrat Översten och dennes kompis Alaska. Alaska är en person som snabbt gör intryck på Miles. Tillsammans med Alaska och Översten lever de ett härligt collegeliv där de hittar på stora hyss mot skolans ledning och rika snobbelever. Allt är som en typisk mysig collegefilm tills det plötsligt inträffar något fruktansvärt som förändrar hela Miles tillvaro.

Det finns så mycket som jag gillar med den här boken. Först och främst är den uppbyggt på ett dramaturgiskt smart sätt. Boken är indelad i ett före och ett efter där kapitlen först räknar ner till det som ska hända och sedan räknar bort från det som har hänt. Den stora händelsen som kommer i mitten gör att berättelsen tar en helt ny riktning, den överraskar och inte bara berättelsen utvecklas, det gör också karaktärerna. De blir djupare, deras personligheter växer fram och man förstår att de har många olika lager. Även språket imponerar på grund av att det är så lätt men samtidigt så fångande. Var är Alaska är definitivt inte det sista jag läst av John Green.

/Hanna

lördag 6 april 2013

Om Warner Bros Studio Tour

De senaste veckorna har vi fått en hel del mail från personer som har frågor angående Warner Bros Studio Tour - The making of Harry Potter. I veckan var jag i London och passade på att besöka den för andra gången sedan portarna slog upp i mars förra året. Det är absolut en av de härligaste upplevelserna jag varit med om och det är ett måste för alla som älskar Harry Potter. För ni som funderar på att åka dit kommer jag nu att besvara de vanligaste frågorna.

Vad är Harry Potter Studio Tour?
Det är ett museum från inspelningarna av Harry Potter. Till denna studio i Leavesden har skådespelarna i filmerna åkt varje dag i tio år för att spela in olika scener. Många av de välkända miljöerna är inspelade i dessa lokaler; Diagongränden, Stora Salen, Gryffindors uppehållsrum, Dumbledores kontor, Kråkboet, m.m. Turen är guidad de första 20 minuterna, sedan rör man sig fritt bland de olika rummen i hur många timmar man vill. Uppskattningsvis ca 2-3 timmar.

Vad finns mer på muséet?
Förutom de olika miljöerna finns två caféer och en enorm Harry Potter shop. Där finns allt från klonkar, marodörkartor, och trollstavar till klädnader, chokladgrodor och kvastar. Dessutom kan man åå caféerna även köpa honungsöl!

Hur bokar man biljetter?
Biljetter bokas på Warner Bros Studios hemsida. Där väljer man vuxen-eller barnbiljett, dag man vill åka samt olika tillval. Priset ligger på ca 300 kr/person. Se till att boka biljetter i god tid innan så att det säkert finns biljetter till det önskade datumet. Biljetterna skickas till en på mail som man sedan kan skriva ut och ta med sig dit.


Hur tar man sig dit?Jag har tagit mig dit med hjälp av kollektivtrafiken, men det går även direktbussar till Studion från bland annat Victoria Station i London. Direktbussar går att boka här. Med tunnelbana och tåg tar man först Circle Line till Euston Square i centrala London, där går man till Euston Rail Station som ligger ett par hundra meter därifrån. Därifrån tar man tåg till Watford Junction, en station som ligger ca 15-20 min från Euston. Från Watford Junction går speciella Harry Potter-bussar var 15e minut som kör en direkt till Studion. Bussresan tar 10-15 min och kostar 2 pund tur och retur. Reseplanerare för Londons kollektivtrafik finns här.
Det kan vara bra att vara framme i Studion ca 1 timme innan det bokade besöket börjar.


Vilka hotell passar för besöket?
Smidigast är att på ett hotell nära Victoria Station eller Euston Station för att lätt kunna ta sig till tåg/buss som tar en till Studion. När jag var i London i somras bodde vi dock i Bayswater nära Notting Hill  och det gick bra det med eftersom tunnelbanan går hela tiden. Boendet spelar helt enkelt inte så stor roll, det är lätt att ta sig dit oavsett.


Har ni fler frågor om Warner Bros Studio Tour är det bara att kommentera eller maila oss!

/ Hanna


fredag 5 april 2013

En efterlängtad uppföljare!

När jag läste Rubinröd i höstas var det som att befinna sig i en dröm. Tidsresor, kärlek, hemliga sällskap och mystik i alla dess former. När jag läste Safirblå fick jag samma känsla av att bara vilja ha mer. Kerstin Giers trilogi är en riktig boost för läslusten!

I Safirblå fortsätter Gwendolyn sitt äventyr som tidsresenär. När hon möter sin morfar i det förflutna blir hon nyfiken på att ta reda på mer om det hemliga sällskapet. Samtidigt smids planer och konspirationer runt omkring och hon kan inte längre veta vem hon kan lita på.

Blandningen av humor, spänning och dramatik gör berättelsen helt oemotståndlig! Precis som jag hoppats på var boken längre än Rubinröd och så full av händelser att det aldrig blev tråkigt. Det underhållande språket kändes väldigt typsikt Gwendolyn och satte en personlig touch. Safirblå fick mig gång på gång att skratta, gråta och kasta händerna för ögonen i panik. Det var länge sedan en bok fångade mig på samma sätt!

Boken har också blivit film!

onsdag 3 april 2013

Great Expectations

I mars fick jag chansen att läsa Charles Dickens klassiker Great Expectations (Lysande utsikter på Svenska). Det är berättelsen om föräldralöse Mr Pip och är en sorts uppväxtroman. Under bokens gång hinner Pip växa upp och gå från fattig smed till rik "gentleman." Samtidigt följs berättelsen av spännande intriger, svek och kärlek. Det är en bok jag inte kan annat än att älska.

Förra veckan hade filmen Great Expectations premiär. Om ni inte har något för er nu på lovet borde ni helt klart ta och se den! Av alla filmatiseringar som gjorts av boken är detta helt klart den bästa. Helena Bonham Carter gör rollen som Miss Havingham helt briljant. Karaktären en kvinna som blev övergiven på sin bröllopsdag och sedan dess haft på sig sin brudklänning och svurit att krossa hjärtat på varje ung man. Jag förstår inte hur Dickens kunde skapa en sådan karaktär utan att tänka på Helena Bonham Carter!

Jag passade också på att se BBC:s miniserie av boken. Den höll inte alls samma kvalité som filmen, även om den innehöll mycket mer detaljer från boken. Skådespelerskan som spelade Miss Havingham var otroligt dålig i jämförelse och vissa partier var alldeles för utdragna. För er som verkligen älskar boken finns det också en filmatisering från 1998, men det tar vi en annan gång!


tisdag 2 april 2013

Berättelser från Engelsfors

Berättelser från Engelsfors är ett seriealbum för alla de som har läst Cirkeln och Eld och älskat berättelsen om häxorna från den svenska småstaden som kämpar mot stora onda krafter. Författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg har jobbat ihop med tre serietecknare i skapandet av seriealbumet; KimW. Andersson, Karl Jonsson och Lina Neidenstam. Boken bygger på 8 korta berättelser från tiden innan Cirkeln fram till tiden efter Eld.

Bild: Karl Johnsson
Det är underbart att få återvända till den magiska och härliga stämningen som Engelsfors förmedlar och samtidigt också återförenas med alla karaktärer. I de åtta olika berättelserna får man följa en karaktär speciellt mycket, precis som man i böckerna läser ett kapitel ur en av karaktärernas synvinkel. Berättelserna skiljer sig mycket åt beroende på vem man följer, både textmässigt och bildmässigt, och variationen gör det väldigt spännande. Även om seriealbumet tog mindre än 30 min att läsa känns det otroligt genomarbetat. Varje bild är noggrannt ritad och det märks att de olika serietecknarna jobbat nära varandra med att hitta karaktärernas utseende och Engelsfors typiska miljö.

Det är förvånansvärt hur mycket det finns att berätta! Berättelserna från en liten stad som Engelsfors verkar aldrig ta slut och vi tänker inte klaga. Teckningarna förstör inte ens bild av karaktärerna utan kompletterar bara de gamla. Ge oss filmer, samlarkort, affischer, rubbet. Ju nördigare desto underbarare, Engelsfors kan aldrig bli uttjatat.

/Hanna och Elin

måndag 1 april 2013

Att se fram emot i April!

2 april ger Xpublishing ut sin nya bok Godnatt, oktober av Valle Wigers. Här kan ni läsa ett smakprov ur boken som utspelar sig i Göteborg på 80-talet och 90-talet och handlar om en bräcklig familj.

8 april kan ni träffa oss på Täby bibliotek! Det kommer fikas, pratas böcker och bloggande. Vore jätte roligt om ni i stockholmstrakten ville dyka upp!


19 april har Warm Bodies biopremiär i Sverige! Filmen bygger på boken med samma namn, Varma kroppar. I berättelsen har hela världen fyllts av zombies och man får följa zombien R som för första gånger stöter på kärleken. Det är en bok som blivit otroligt hyllad, speciellt på Goodreads, så filmen är definitivt något att se fram emot i april!

19 april besöker vi också Sture bibliotek i Stockholm! Vi kommer att intervjua författaren Klara Krantz om hennes nya ungdomsroman Ge mig arsenik. Det vore jättekul om ni kom, det kommer nog bli ett otroligt spännande samtal!

Någon gång i april kommer Katarina Sandberg ut med sin roman Vi är inte sådana som i slutet får varandra. Gilla Förlag beskriver boken som en crossover och en "klassisk berättelse om att vara ung och dum och kär".