lördag 29 september 2012

Lördag på Bokmässan!

Nu är första dagen på Bokmässan avklarad! Det har varit en otroligt händelserik och rolig dag. Vi har träffat massa bokbloggare, författare och branschfolk, varit på prisutdelning, boksamtal och mingel. Våra kameror fick hänga med under hela dagen, så här såg det ut:

Klockan tio var vi där, fyllda av förväntan och redo för ännu ett bokmässebesök.
 
Mitt på dagen delades Forma Books Blog Award ut. Vi och Enligt O tog emot diplom och stora blombuketter på Forma Books scen. Det var otroligt kul, tack återigen alla ni som röstade på oss!

 
Mellan klockan två och fyra pratade vi tillsammans med flera andra bloggare i Bonnier Carlsens monter. Vi pratade om åtta nya ungdomsböcker, hur det är att driva en blogg och om olika teman i litteraturen som t.ex. framtidsskildringar, fantasy och änglar . Det var väldigt intressant och roligt att få vara med och diskutera tillsammans med de andra bloggarna.

 
Senare på eftermiddagen begav vi oss mot ett ungdomsbokbloggsevent där över tjugo ungdomsbokbloggare samlades för att mingla, lyssna på författarprat och äta snacks. Det var en konstig känsla att se så många bokbloggare i verkligheten och vi förvånades över hur många som var där!



Första dagen har varit fantastisk och vi kommer vara på mässan även imorgon. Hoppas vi ses då!

torsdag 27 september 2012

BOKMÄSSAN!!

Idag börjar Bokmässan! Det kommer bli en otroligt rolig helg och vi ska rapportera så mycket det bara går under de dagar vi kommer vara där. Vi har skrivit en artikel som ligger uppe på KulturUngdoms hemsida "Inför Bokmässan" med våra bästa tips på roliga saker som händer och vilka montrar man ska besöka. Gå gärna in och kika! Om ni är där någon dag, vill träffa oss, göra en intervju eller liknande är det bara att mejla!

Ni får heller inte missa oss på lördagen då vi tillsammans med sex andra lysande bloggerskor diskuterar böcker i Bonnier Carlsens monter. Mer om det här! 


onsdag 26 september 2012

Rubinröd blir film!


Det här är bara för bra! Ni borde ha hört talas om Rubinröd av Kerstin Gier vid det här laget, blev lite småbesatt när jag läste den i augusti. Nu visar det sig att den ska bli film, redan i mars nästa år visas den på bio i Tyskland (antar jag). Har min egen bild i huvudet att alla karaktärerna pratar engelska med brittisk accent, eftersom boken utspelar sig i London. Det kommer ta ett tag innan jag vänjer mig vid tyskan, men det ska ändå bli kul med en tysk film för omväxlings skull.

Om ni inte läst Rubinröd ännu tycker jag ni ska passa på, eller delta i vår tävling där vi lottar ut boken!

tisdag 25 september 2012

Det här med favoritböcker..


Är det något jag alltid har haft svårt för när det gäller läsning så är det att berätta om mina favoritböcker. Jag har nog aldrig kunnat ge ett riktigt bra svar på frågan och det beror på att det finns så otroligt många böcker jag älskar. Och vilken som är den största favoriten kan variera från dag till dag beroende på vilket humör jag är på, vilken årstid det är, och ja, hur jag känner mig helt enkelt. Jag är också ganska påverkad av det jag läser just nu och en bok som jag intalar mig är en av de bästa jag läst kan jag ha glömt några veckor senare eftersom jag hittat en ny, ännu bättre.
Men för att kunna få lite klarhet i vad det är för böcker jag egentligen gillar mest så har jag bestämt mig för att göra en lista på mina favoritböcker under min uppväxt tills nu. Böckerna är de som har påverkat mig och fångat mig mest under just det året jag var i den åldern:

Mina favoritböcker från nyfödd till nu:0 år: Bamse (en liten bilderbok i galontyg)

1 år: Den lilla lilla gumman av Elsa Beskow

2 år: Diddel daddel min farbror blå av Görel Kristina Bergström

3 år: Aja, baja Alfons Åberg! av Gunilla Bergström

4 år: Godnattsagor om Anders, nästan 4 av Kerstin Thorvall

5 år: Linnea i målarens trädgård av Christina Björk och Lena Anderson

6 år: Fredda sju år av Helena Dahlbäck

7 år: Stora Sparvel av Barbro Lindgren

8 år: Julia av Helena Dahlbäck

9 år: Drakskeppet av Maj Bylock

10 år: Förlåt Elina av Sofia Nordin

11 år: Harry Potter av J.K. Rowling

12 år: Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian

13 år:  Boktjuven av Markus Zusak

14 år: Den hemliga historien av Donna Tartt

15 år: Himlen börjar här av Jandy Nelson

16 år: Jellicoe Road av Melina Marchetta

Det är väldigt kul att gå igenom gamla läsdagböcker, kompisböcker, blogginlägg m.m. samt fråga sina föräldrar om vad man gillade som liten. Gör det ni med och berätta om era livstidslistor över favoritböcker eller bara vilken som ni gillar mest just nu!

måndag 24 september 2012

Science fiction- och fantasyhelg!

Helgen efter bokmässan, den 5-7 oktober, äger Kontrast 2012 rum i Uppsala. Det är en kongress full med sience fiction och fantasy i alla dess former. Du kan till exempel gå dit och lyssna på cirkelnförfattarna Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Om jag haft möjlighet, och bott närmare  Stockholm/Uppsala området, hade jag absolut gått dit! Verkligen något ni inte får missa.

Läs mer på Kontrasts hemsida!

söndag 23 september 2012

Två filmpremiärer i veckan

Två av mina favoritböcker har haft premiär som film nu i veckan. Den ena är Now is Good som baseras på Innan jag dör och den andra är The Perks of Being a Wallflower. Jag har längtat efter båda i något som känns som evigheternas evighet. Ännu har jag inte fått chansen att se dem, men jag har kollat runt för att se hur de bemötts av kritiker och bloggare. 

The Perks of Being a Wallflower, fantastisk bok och enligt många källor på internett en fantastisk film också. Redan 7.7 av 10 på imdb. Bokbloggen Forever Young Adult som gjorde en lång och positiv recension av boken skrev bland så här:

"Well, my fellow life participators, you can breathe easy, because with author Stephen Chbosky at the helm, this film is a gorgeous, wildly compelling tribute to the novel we all adore and cherish."

Ja det fick mig faktiskt att andas lite lättare, så nervös som jag varit. Olika utländska tidningar har också gett förvånandsvärt bra kritik, vilket bara får mina förväntningar att trappas upp ännu mer.

När det kommer till Now is Good är jag faktiskt nervös. Ni vet hur hemskt gärna man vill att ens favoritbok också ska bli bra som film. Samt den där rädslan för att filmen ska förstöra ens syn på boken. Så känner jag just nu. Dakota Fanning har fått massvis med beröm för sin roll som cancersjuka Tessa, eller kanske mest för att hon lyckas med sin brittiska dialekt. På imdb har den än så länge 5.9 av 10 i betyg, och recensionerna har varit blandade.

"The direction is flat and obvious, and so fails to elevate things above movie-of-the-week status." 
så skriver brittiska The Guardian. Jag försökte hitta en recension av en riktig boknörd, någon som har Jenny Downhams fantastiska bok starkt i minnet, men hittar ingen bra. Jag får hoppas att mina plötsligt låga förväntlingar bara gör filmen ännu bättre när jag väl ser den. 




Har ni sett någon av filmerna eller hört vad andra tycker? 

lördag 22 september 2012

Delirium

Delirium utspelar sig i ett framtidssamhälle där kärlek anses vara en sjukdom. Alla genomför en behandling som gör att de inte kan bli kära, huvudpersonen Lena har bara nittiofem dagar kvar tills det är hennes tur. Efter behandlingen behöver hon inte oroa sig för att bli smittad, först då blir hon trygg. Det har hon alltid trott, ända tills hon träffar Alex. Han ger en helt annan bild av det sammhälle de lever i. Hemligheter om hennes förflutna kommer upp till ytan och snart inser hon att hon hellre skulle dö än genomgå behandlingen.

Lauren Oliver skriver på sätt och vis väldigt tryggt, det är mycket fina miljöbeskrivningar och handlingen berättas detaljerat. Boken lämnar inte mycket spelrum åt fantasin men mer av författarens egen värld. Vilket både är kul och lite tråkigt.

Men Oliver får allt att bli spännande! Hon använder briljant en känsla vi tar för givet, kärleken, för att visa den totala kontroll staten har på sin befolkning. Det går rysningar samtidigt som jag bara vill ha mer och mer. Boken hade sina svackor och långsamma stunder. Men trots det är det en dystopi ni borde skriva upp på era läslistor!

fredag 21 september 2012

Rookie Yearbook - Bästa någonsin!


Minns ni när jag för några månader sedan skrev om världens finaste onlinetidning här? Nu har Rookie Yearbook släppts med de allra bästa artiklarna från det första året!

Både Rookiemag.com och den här boken är gjorda av Tavi Gevinson tillsammans med ca 50 andra skribenter, fotografer och illustratörer. Tavi är bara 16 år och många av de andra som jobbar med Rookie är också i den åldern. Rookie är en otrolig inspirationskälla till allt som har med livet att gör så jag ber er att läsa tidningen och beställa hem Yearbooken nu på direkten!
Kolla här så får ni se hur cool Tavi är:
Tavi Gevinson teaches Jimmy Fallon how to bitch face

torsdag 20 september 2012

Vinn Rubinröd!

Vi har två extra recensionsexemplar av Rubinröd som vi fått lov att lotta ut!

Det är utan tvekan den bästa boken jag läst sedan skolan startade. Om du ännu inte läst den får du inte missa att delta i vår utlottning. Allt du behöver gör är att skriva din e-postadress i kommetarsfältet.

Söndagen den 30 september presenteras de två vinnarna här på bloggen!

Lycka till!

Tävlingen är nu stängt, vinnarna presenteras måndagen den 1 oktober. 

onsdag 19 september 2012

Halva min måne

När Ida är på semester i Karibien med sina två bästa vänner blir hon förälskad. Både i de vackra miljöerna och levnadssättet, men också Luis -Fjäderhatten- som hon möter en kväll och sedan inte släpper. Karibien känns snabbt som hennes nya hem där hon kan vara den hon egentligen är och göra vad hon egentligen vill. Men när semestern tar slut tvingas hon säga hejdå till Luis. Utan honom är hon ensam, halv och saknaden är så stor att hon bestämmer sig för att åka tillbaka själv och träffa honom. De spenderar ett år tillsammans och Ida har aldrig trivts bättre. De bestämmer att de ska gifta sig och blind av kärlek till Luis är inte Ida medveten om vad hon egentligen ger sig in på. Hon märker inte av hans drog-och-alkoholproblem, fattigdomen eller kackerlackorna. Det är ju i Karibien hon hör hemma och i Karibien hon ska stanna. Samtidigt som Luis sjunker djupare och djupare ner i sitt beroende blir han som en drog för Ida och blir omöjlig att lämna.

Det märks väldigt tydligt att författaren har bott på Puerto Rico. ALLT som har med beskrivningar av platser, levnadssätt, naturen, och människor att göra känns så äkta och trovärdigt att det känns som man själv spenderat flera månader på ön. Och det är det som verkligen lyfter boken på många sätt. För det fanns mycket annat som jag inte riktigt fastnade för. Främst att Ida vissa stunder absolut inte kan lämna Luis trots alla hans problem och i nästa sekund vill ha honom nära för evigt. Det hoppar fram och tillbaka hela tiden. Hon älskar honom, hon hatar honom, hon älskar honom osv. Jag tror säkert att man i verkligheten känner precis så att det varierar från dag till dag, t.o.m. från timme till timme. Men i en bok fungerar det inte. Jag blir så otroligt trött på Idas velande och att det håller på i över 200 sidor. Jag tycker också att boken ibland kan stå och stampa på en vecka väldigt länge och man får veta i detalj allt Ida och Luis gör och nästa gång så hoppar boken kanske fram ett halvår. Idas och Luis tid i Sverige beskrivs på bara en sida och allt det jag vill veta om hur Idas familj och vänner känner när de träffar Luis och hur Luis upplever Sverige berättas inte.

Jag tycker att historien är otroligt bra, den är intressant och fångar en verkligen. Men jag tror den hade vunnit på att handla om en kortare tidsperiod med mer information om människorna runt omkring Ida istället för att fokusera så mycket på hennes velande och tankar om Luis.


tisdag 18 september 2012

Vi vann!

Igår fick vi reda på att vi är vinnare i Forma Book Blog Award 2012 tillsammans med Enligt O. Tack så obeskrivligt mycket alla ni som röstat på oss! Efter nästan fyra år av bokbloggande känns det fantastiskt att få ett pris av det här slaget. Nästan för bra för att vara sant! 

Priset delas ut under bokmässan lördagen den 29 september klockan 12.00. Vi kommer självklart vara där och det vore roligt om ni också var det! Kom gärna och prata med oss! 

Tack ännu en gång! 

söndag 16 september 2012

Nya YA-trenden - Sjöjungfrur?

Ungdomslitteratur har verkligen en tendens att gå i tydliga trender. Ni minns säkert när allt plötsligt handlade om vampyrer efter Twilight succén? Och hur det sedan började handla om varulvar och sedan änglar och hur utgivningen nu är otroligt fokuserad på framtiden/dystopier. Bara i sommar har jag läst över fem stycken nyutgivna böcker om hemska framtider. YA-bloggar spekulerar nu kring den nya trenden och många är överens om att det kommer bli mermaids -sjöjungfrur. Bara under 2012 har det kommit 17 böcker om sjöjungfrur i USA. De handlar om både onda och goda sjöjungfrur och böckerna utspelar sig i havet över hela världen där de kämpar för sin överlevnad, för sin kärlek, eller bara lever helt normala liv.

Frågan är om den typen av ungdomslitteratur har lika lätt att slå i Sverige som i USA och om svenska förlag kommer välja att översätta dessa böcker. På något sätt känns det inte som om vi har samma relation till den typen av undervattensvarelser. Det enda jag tänker på är Disney's "Lilla sjöjungfrun" och sedan tar det stopp, jag har verkligen svårt att komma på böcker inom temat. Eller vad tror ni, kommer detta bli nästa trend i ungdomslitteraturen även i Sverige?


lördag 15 september 2012

Läs noveller!

Ett tips nu när skola, läxor och höstmörker tränger sig på är att läsa Novellixer. Perfekt när man inte har lika mycket tid men samtidigt har det där suget efter att få läsa. Går att köpa i bokhandlar, Pressbyrån, på internett och många andra ställen!
  

fredag 14 september 2012

Idag avgörs Forma Books Blog Award!



Idag kl 17.00 avslutas röstningen till Forma Books Blog Award 2012 och vi har möjlighet att bli utsedda till Sveriges bästa barn-och ungdomsbokbloggg! Vi är otroligt otroligt glada över nomineringen och skulle bli ännu gladare om ni ville gå in och rösta på oss här

torsdag 13 september 2012

Vampire Academy i pocket

Vampire Academy är ju mina, och från vad jag listat ut många av er läsares, favorit böcker i Urban-fantasy kategorin. Sedan i våras har böckerna även funnits i pocket! När jag såg dem på Fenix hemsida tog det en stund innan jag insåg att det var Vampire Academy. Är så van med det gamla omslaget som funnits på alla tidigare böcker. Tycker det är kul med något nytt och hoppas att detta ger böckerna ett nytt uppsving, så bra som de är!

onsdag 12 september 2012

Personer du kanske känner

Jag har läst Personer du inte känner och ställer här fyra frågor till mig själv om boken! Läs gärna Hannas recension, där ni också hittar bokens handling! 

Vad var det bästa med boken? 
Jag älskar hela idén med att se sin framtida facebooksida. Boken visar tydligt hur små val i ens liv kan förändra hela ens framtid. Det är läskigt och tänkvärt på samma gång. Jag tror alla kan känna igen sig i bokens handling!

Vad var minst bra med boken? 
Allting som inte handlade om Facebook kunde ibland kännas platt. Jag fick aldrig en riktigt bra chans att lära känna karaktärerna eftersom historien hela tiden gick snabbt framåt. Kärlekshistorien kändes förutsebar och utan Facebook hade handlingen varit tråkig.

Kändes Facebook-inslaget trovärdigt? 
Både ja och nej. Det kändes trovärdigt för att det tydligt visade hur lätt framtiden förändras och att våra val påverkar allt vi gör. Konsekvenserna av Emma och Josh "tidsresande" kändes alltså trovärdigt. Sedan kändes inte innehållet på facebook trovärdigt. Personerna i boken lämnade ut väldigt mycket av sig själva i sina facebook-statusar. De skrev att de var olyckliga och saker som folk sällan skriver i vanliga fall. Men detta är självklart olika från person till person.  

Vad hade jag själv gjort om jag kunde se framtiden på facebook? 
Först hade jag inte kunnat stoppa nyfikenheten utan försökt ta reda på allt som kommer hända mig och mina vänner. Men sedan skulle jag bli rädd, kanske upptäcka något dåligt eller inse hur tråkigt det är att veta allt som kommer hända i sitt liv. Ungefär så som Emma och Josh reagerade.


måndag 10 september 2012

Levithans nya bok är ett måste!



Hittade denna intervju och högläsning med David Levithan om hans nya bok Every Day på Bokfreak och blev så otroligt sugen på att läsa den. Har inte hört något om boken än, men den finns att köpa på engelska sedan mitten av augusti så måste definitivt beställas! David Levithans tidigare böcker har varit underbara läsuppleveler, främst tänker jag på Dash and Lily's Book of Dares och Liten parlör för älskande.

"Every morning, A wakes in a different person’s body, a different person’s life. There’s never any warning about where it will be or who it will be. A has made peace with that, even established guidelines by which to live: Never get too attached. Avoid being noticed. Do not interfere.
It’s all fine until the morning that A wakes up in the body of Justin and meets Justin’s girlfriend, Rhiannon. From that moment, the rules by which A has been living no longer apply. Because finally A has found someone he wants to be with—day in, day out, day after day."


söndag 9 september 2012

Fantasy i höst

Upptäckte just att två fortsättningar till två favoritböcker kommer ut nu i höst. Den första är Levande skuggor, andra delen i Cornelia Funkes serie Reckless. Den andra är Under tiden, fortsättningen på den Gröna cirkeln av Stefan Casta. Det blev inte mycket fantasy för mig under sommaren, kanske blir hösten min nästa fantasyperiod? Längtar efter fiktiva världar, konstiga varelser och äventyr. I bokhyllan står dessutom Amerikanska gudar, Percy Jackson och City of Lost Souls och väntar. Känner mig riktigt taggad på fantasy nu!


fredag 7 september 2012

Det fina med att hitta artister innan de blivit kända.


Jag tycker att det är så himla roligt att hitta en artist innan den blivit känd och sedan få följa den till alla plötsligt vet vem det är. Det känns som att man är med i artistens utveckling. Att ha varit med från början är dessutom ofta positivt med tanke på att de flesta band och artister har sin glanstid i början av karriären. Jag minns när jag för första gången fick höra First Aid Kit för två och ett halvt år sedan och hur jag lyssnade sönder deras första skiva Drunken trees med bara sju låtar. Och jag minns hur jag var på Popaganda 2010 när de spelade på lilla scen och hur det var superlätt att komma längst fram, för nästan ingen kände till dem. Samma sak gäller det svenska bandet Urban Cone som pappa spelade för mig innan de släppt någon låt offentligt och hur det bara kändes att de skulle bli stora. Och mycket riktigt så spelade de i somras på både Emmabodafestivalen och Popaganda och deras låtar Freak och Urban Photograph är kända från radio.

I några månader har jag nu lyssnat på Faråker som än så länge inte släppt någon skiva, men finns på sidan Soundcloud. Många av deras låtar är helt fantastiskt bra och det var länge sedan jag fastnade för någon som sjöng på svenska. Här kommer mina tre favoritlåtar med dem. Och vem vet, kanske spelar de på festivalerna nästa sommar?

Paparazzi Du
Allt Som Är Skit
Villa Dovre

Fler låtar hittar ni här!


Sedan bara måste ni lyssna på ett annat svenskt band som heter Fou de toi! Deras låtar finns på Spotify och de har hittills inte släppt någon fysisk skiva eftersom de inte tillhör något skivbolag. Lyssnalyssna!

Fou De Toi – Pick Up Your Phone
Fou De Toi – Dreams,
Fou De Toi – If You Are Going

torsdag 6 september 2012

Rubinröd

Gwendolyn bor i London, går på en fin privatskola och skulle kunna tas som en helt normal tonårstjej. Men i Gwendolyns släkt finns en hemlighet, de har nämligen en  övernaturlig gen som gör att vissa kan resa genom tiden. I det här fallet är det Gwendolyns kusin Charlotte som bär på genen, i hela hennes liv har hon tränats inför den dag då hon kan börja resa i tiden. Men en dag känner sig Gwendolyn yr och plötsligt befinner hon sig i ett annat århundrande. Det visar sig att hon är "tidsresaren" i släkten. Otränad och oerfaren åker Gwendolyn tillbaka i tiden på uppdrag åt ett hemligt sällskap. På vägen möter hon faror, hemligheter och den stora kärleken.

I början var jag rädd för att Rubinröd skulle vara alldeles för fånig. Där hade jag helt fel, för det finns inget fånigt med den här boken. Utan den är faktiskt helt underbar. Gång på gång blev jag beroende av berättelsen och kunde inte sluta läsa. Men vad som gjorde mig frustrerad var slutet. När boken var slut kändes det som om jag bara hade läst halva boken. De två fortsättningarna som kommer nästa år hade man lika gärna kunnat sätta ihop till en bok, Det är nästan så att jag vill läsa andra delen Safirblå på engelska även om originalspråket är tyska, bara för att få veta vad som händer.


onsdag 5 september 2012

BOKMÄSSAN 2012!


Bokmässan börjar närma sig med stormsteg och nu är det mindre än fyra veckor kvar! Mässan har anordnats varje år sedan 1985 av Bok och Bibliotek och 2011 hade den över 100 000 besökare under fyra dagar. Förra årets tema var Tysklitteratur och jag och Elin var där och intervjuade Cornelia Funke på temascenen. I år ska vi vara med igen och denna gång medverka i en bokcirkel med sex andra bokbloggare i Bonniers monter. Det ska bli otroligt kul och vi ser verkligen fram emot helgen!

Vi kommer att diskutera 8 nutgivna ungdomsböcker och varje person är ansvarig för en bok lite extra. Jag kommer att hålla i samtalet om Sonya Sones fantastiskt roliga prosliknande "En sådan där vidrig bok där mamman dör" och Elin i samtalet om den väldigt intressanta och obehagliga "Resten får du ta reda på själv" av Lauren Oliver. Förutom de böckerna så kommer vi även prata om "Mitt klimatkatastrofala liv", "De Utvalda - Monstrets dotter", "Delirium", "Rubinröd", "Personer du kanske känner" och "Starcrossed - Hades". Vore otroligt kul om ni som kommer vara på Bokmässan kommer förbi Bonniers monter mellan kl.13 och 16 och lyssnar. Vore även kul att få träffa några fler av er läsare på riktigt!



De andra bokbloggerskorna som kommer delta är:

Amelie - Amelies boktips
Anna - Reading this world
Tova - Bokugglan
Sofie - Sofies bokblogg
Emelie - Dagens bok
Elisabeth - Bokvarg

Hoppas vi ses där!

tisdag 4 september 2012

Två trailers

Tänkte tipsa om två trailers jag längtat efter den senaste tiden!

Den första är trailen till The Carrie Diaries som Hanna tipsade om för ett tag sedan. Tycker den verkar superbra och sådär härligt fånig. Kommer att följa slaviskt när den börjar i januari!


Den andra trailen är femte säsongen av Merlin! Det känns som att detta kan bli den bästa säsongen av Merlin någonsin, kommer bli magiskt. Premiär nu i september!

måndag 3 september 2012

Era största läsupplevelser under sommaren! - Del 2

Här kommer andra delen med era bästa läsupplevelser under sommaren. Första delen hittar ni här!


Man (Bokskadad) - Om man inte räknar med omläsningar skulle jag säga att det är The Ghost's Child av Sonya Hartnett - så ett stort tack till dig Hanna som hade med omslaget i ett inlägg!, Ringens Brödraskap av J.R.R. Tolkien - mycket på grund av läscirkeln som Emelie och Anna hade i juli och Harry Potter och Fången från Azkaban av J.K. Rowling - som jag aldrig läste färdigt när den släpptes. Annars älskade jag också bilderböckerna The Incredible Book Eating Boy, The Great Paper Caper och Lost and Found av Oliver Jeffers.

Lovisa - Måste nog säga "Anna and the french kiss" (Stephanie Perkins), och inte bara för att det var den senaste jag läste:P Den var lättläst, flörtig och helt enkelt magnifik. Kunde inte sluta läsa, ÄLSKADE den!!:D ♥

Emmy - Jellicoe road... <3 sedan så blev jag kär i Rick Riordans böcker om Percy Jackson den här sommaren



Lisa (Boklisa) - "Anna and the french kiss" och "Mycket mer än så" har varit bäst nu i sommar, utan tvekan. Böcker helt i min smak med en blandning av mysiga miljöer, söta pojkar, lite familjetrubbel och så ett lyckligt slut på det hela. ;)

Frid (Frids bokrecensioner) - INTE Jellicoe Road. Den fick 130 sidor sedan gav jag upp. Nä, den bästa upplevelsen och en bok som levererade trots höga förväntningar, var "17 år och skitsnygg" av Emma Granholm. Sen läste jag även "E=mc2", Bodanis "biografi" över relativitetsteorin. Satt som en smäck och nu förstår jag äntligen vad alla snackat om.

Dola (Dolas bokblogg) - Böckerna "Du glömde säga förlåt", "Mycket mer än så" och "Mitt perfekta liv" av Sarah Dessen, om jag måste välja.




Eve (Min bok och jag) - Fått två nya favoriter, "Sweet Evil" och "The Immortal Rules"! Båda ska läsas om inom kort! :D

Linnea (Boknea) - För mig är det antingen "Charlotte's Web" av EB White eller "Presidentens Hustru" av Curtis Sittenfeld. Två helt olika böcker, men de två jag finnes extra minnesvärda :)

Lihini (Teen Book a Lover) - "The Golden Lily" av Richelle Mead och "The Red Pyramid" av Rick Riordan! Man kastades in i handligen direkt, och spänningen gick nästan o ta på! Helt sagolika böcker!

Yvanna (Yvannas böcker) - "Dust of Dreams" & "The Crippled God", avslutningen på Steven Eriksson episka fantasyserie. Även om serien i sig varit lite upp och ner, så slutade det verkligen på topp.


Anonym - Jag läste "Cirkeln" och "Eld" av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg, och så förstås Hungerspelen-trilogin av Suzanne Colllins(som man sträckläser på ett par dar), mina nya favoritböcker!

Anna (Annas bokblogg) - "Styggelsen" av Amanda Hellberg. En skräckroman som jag lämpligt nog läste uppkrupen i soffan medan ett rungande åskväder drog förbi.

Tessan (Tessans bokblogg) - Jag måste nog säga "Victoria Bergmans svaghet-trilogin" (Kråkflickan, Hungerelden och Pythians Anvisningar). Multipla personligheter, incest, våldtäkt, mord, tortyr, sekt, pedofili, självmord...ja, you name it. Allt det vidrigaste du kan komma på finns inbakat i dessa böcker. Och författarna gör det på ett fantastiskt bra sätt!

söndag 2 september 2012

Blogga, läsa och gå i skolan


Nu har jag gått i skolan exakt en vecka. Längre skoldagar, mer läxor, kompisar, andra aktiviteter och annat som slukar ens fritid. Det innebär mindre tid över att läsa och blogga. Men efter att ha gått i skolan och bloggat samtidigt i över fyra år har jag några enkla knep för att kunna göra både och utan att stressa ihjäl. Tänkte nu därför dela med mig av några tips. 

1. Gör det  till en vana. 
Detta är grundläggande för mig när det kommer till bloggande och läsning. Så grundläggande att jag nästan inte tänker på det längre. Vad jag menar med "vana" är att få in det i sina rutiner. Jag har gjort det till en vana att varje kväll blogga en stund innan jag börjar göra annat på datorn. Tv-serier, facebook, bloggar och annat gör jag bara om jag får tid över efteråt. Man kan säga att jag prioriterar bloggen framför allt annat.  
 Det är precis samma sak med läsning, det är en vana att varje kväll läsa en stund innan jag somnar. När man väl fått in det i sina rutiner känns det helt naturligt. 

2. Utnyttja tiden 
Jag hinner sällan sätta mig ner en längre stund och läsa. Istället måste jag hitta andra tillfällen att läsa på. Det kanske inte är samma känsla att läsa lite på korta stunder än en halv bok under en längre stund. Men det är bättre att läsa lite än ingenting alls. Speciellt för att hålla uppe sin läslust. Exempel på sådana stunder är: Vid frukosten på morgonen, på hållplatsen, på bussen/tunnelbanan/spårvagnen. Om du är tidig i skolan sätt dig ner och läs eller blogga. Det går alltid att hitta tillfällen att läsa på, se bara till att du alltid har med dig en bok! 

3. Samla idéer. 
Det kluriga med att blogga är ofta att komma på vad man ska skriva om. När jag sitter framför datorn, sent en onsdagskväll är jag ofta för inspirationslös och trött för att få bra idéer. Därför samlar jag idéerna på dagarna. Idéerna kan komma från alla håll, från skolan, samtalsämnen, en bild eller snabb tanke. Då skriver jag ner det på en gång. Som en anteckning i mobilen eller kanske i ett anteckningsblock. Även om jag inte sätter alla idéer i verket kan de vara bra att spara till senare tillfällen. 

4. Förbered inlägget under dagen 
För mig tar det aldrig mer än en timma att skriva ett blogginlägg, om det inte är något speciellt. Men ibland har man inte ens timme över. Därför brukar jag förbereda inlägget på dagen. Istället för att sitta sent på kvällen och försöka komma på något att blogga om försöker jag göra det på dagen istället. Jag skriver enkla anteckningar om vad inlägget ska innehålla, ofta räcker det med enkla nyckelord. Jag skriver aldrig hela inlägget för hand. Men med hjälp av anteckningarna och nyckelorden går det ofta väldigt snabbt sedan när jag väl ska skriva inlägget på kvällen. 

5. Kombinera skola/bokblogg. 
Läser ni en bok i engelskan eller svenskan? Välj då en bok som du sedan kan blogga om, om ni sedan ska skriva om boken så har du ju en recension färdig på samma gång. Det går även att kombinera med andra ämnen. Pratar ni om andra världskriget i Historian, blogga/läs böcker som handlar om det. 

6. Hitta ditt eget arbetssätt 
Allt jag skrivit hittills kanske låter jätte jobbigt och krångligt, Som om jag lägger varje överbliven minut på att blogga eller läsa. Det gör jag inte. I själva verket är detta så naturligt för mig att det varken kräver mycket energi eller tid. Har jag en idé skriver jag ner den. Har läraren en genomgång kan jag skriva några tankar eller inläggsidéer samtidigt som jag lyssnar. Men är detta ett sätt som fungerar för dig? Om inte, försök kom på vad du kan ändra för att den ska passa just dig bättre. Alla arbetar på olika sätt och det är viktigt att man hittar sin egen. Så börja experimentera och prova dig fram! 


lördag 1 september 2012

En sån där vidrig bok där mamman dör!



"En sån där vidrig bok där mamman dör" handlar om Ruby som efter sin mammas död tvingas flytta till sin pappa i Kalifornien. Hennes pappa som övergav hennes mamma innan hon föddes och som dessutom är den kände Hollywood-skådespelaren Whip Logan, älskad av alla utom Ruby själv. I flytten måste hon lämna både sin pojkvän Ray och bästa vän Lizzie. Hon måste även vänja sig vid det nya livet i en stad där alla på ett eller annat sätt är kända, en "ny" pappa, ny skola, ny miljö och en enorm saknad efter sin mamma. Det enda som får henne att inte bryta ihop är mailkontakten med Lizzie och Ray. Men när mailen kommer mer sällan och blir mer ytliga förstår hon att allt inte är som det ska vara hemma i Boston.

Det som gör den här boken speciell och minnesvärd är Sonya Sones otroliga berättarteknik. Historien berättas med ett prosaliknande språk med korta ensiderskapitel som hela tiden byggs upp på olika sätt. Det som de dock har gemensamt är Rubys självironi som i slutet av varje "kapitel" vänder på allt det hemska och jobbiga och hon lyckas hitta ett komiskt sätt att se på sin situation och sina upplevelser. Rubys historia får en att både vilja skratta och och vrida sig i sorg samtidigt, och trots att den blir så lättläst så innehåller orden så mycket känsla och ger så många bilder att det känns som om man läst en betydligt svårare bok.

Tyvärr blev jag ganska besviken över slutet som blev just det här lyckliga Hollywood-happy-ending som Ruby skämtat om genom hela boken. Plötsligt kändes historien mycket ytligare och jag måste säga att jag gillade boken mer när Ruby hade det som jobbigast. Då kändes hon mer äkta och intressant. Trots det var det en väldigt underhållande läsning!