söndag 20 mars 2011

Ful eller snygg - en mellan bok

"Ful eller snygg", andra delen i serien om framtidssamhället där alla människor oppereras till snyggare och ytligare personer. Storyn är smart och en av de bättre ungdomsdystopierna om ni frågar mig. Men "Ful eller snygg" kändes lite väl mycket som en mellan bok.

Tally har äntligen blivit Snygg! Hon har den perfekta pojkvännen, är medlem i ett coolt gäng och hon och Shay är bättre vänner än någonsin. Ändå finns känslan av att någonting är fel. En kväll möter hon en "fuling" på en fest, han är hennes gamla vän och berättar om att världen hon lever i inte är verklig. Att man manipulerat alla "snyggingar" till att bli lydiga och ytliga. Snabbt kommer alla minnen tillbaka. Minnena om vildmarksstaden Smoke, David som hon förrådde och Smokeborna och deras kamp mot den styrande manipulerande regimen. Hon minns också att det finns ett botemedel, och att hon utan det kommer vara fast i regimens klor för evigt.

Förutom en genialisk story slutar varje bok andlöst spännande. Böckernas slut är som en vägg det inte går att kika genom, vad som kommer att hända i nästa bok är omöjligt att gissa. Helt oförutsägbart. När jag började på "Ful eller snygg" hade jag dock vissa förhoppningar om vad som skulle hända. Att Tally skulle ansluta sin till Smoke borna direkt och starta en kamp mot regimen precis som i hungerspelen. Men detta är inte Hungerspelen även om de två dystopierna har en hel del likheter.
 "Ful eller snygg" är en typisk mellan bok. Hela historien blev mer komplicerad och många ställen var väldigt utdragna. Men den var inte dålig, jag är fortfarande fast i historien om Tally och facinerad över framtidssamhället Westerfeld målat upp.

Här kan ni läsa min recension av första delen i serien: Ful.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar