söndag 6 september 2009

Byta om liksom, bryta med allt


Historien rör sig sårbart och febrigt under några sensommarveckor kring huvudpersonen Minna i ett kargt nutida Stockholm. Minna är ensamstående förälder åt sin psykotiska mamma och hon är förblindat avensjuk och galen på sånt som jämnåriga har - eller slipper ta ansvar för.

Hon kämpar med att behålla självkänslan samtidigt som hon letar efter sin mamma på alkisarnas parkbänkar, och sover över hos typ pojkvännen Eddie i ett kyligt rivningshus i Liljeholmen. Hon försöker sköta skolan, men terminstarten på nya gymnasiet blir krångligare än hon hoppats på. I och med mötet med klasskompisen Emma startar en utgående spiral av våld och hot som tillslut gör Minnas ohållbara situation synlig.

Eddie tycker att hon ska skita i skolan och sticka med honom till sydamerika istället. Till ett nytt liv. Byta om, liksom.
Bryta med allt det krångliga som blir när hennes mamma till råga på allt skrivs ut på psyket trots att hon fortfarande är sjuk. Men vem ska ta hand om mamma om inte Minna gör det?


Nu när jag tänker efter har jag faktiskt aldrig bloggat om Bryta om, jag har säkert nämnt den många gånger men aldrig skrivit en riktig recension.
Jag och Klara tycker båda jätte mycket om den här boken. Den är väldigt deppig, kanske därför vi tycker om den så mycket. , såklart är det själva berättelsen som har fångat oss.
Minnas sorgliga liv, och Emma på skolan gör det inte bättre för henne...
I alla fall är detta en bok som verkligen är ett MÅSTE.

3 kommentarer:

  1. Bryta om är superbra, jag hoppas att hennes nya bok "Blod" är lika bra!

    SvaraRadera
  2. Boken verkar bra ;)
    I övrigt så vore det kul om ni skrev betyg på böckerna ni läser, på en skala från 1-5 eller 1-10 t ex :)

    SvaraRadera