fredag 31 maj 2013

Månadens novell:



Elin har läst: Blink blink med stjärnan av Ingrid Olsson.
Blink blink med stjärnan består av åtta olika berättelser om åtta olika barn. Med Ingrid Olssons enkla och berörande språk ger varje berättelse en kort inblick i barnens liv. Ett tydligt tema i boken är relationen mellan barn och föräldrar eller vuxna. Det är missbruk, styvpappor och outtalade känslor. Även om jag inte berördes lika djupt som i Önska bort önska nytt tycker jag att detta var en fin samling noveller. Som alltid älskar jag hur Ingrid Olsson kan uttrycka så mycket känslor genom att säga så lite, otroligt skickligt skriven!



Hanna har läst: Spelreglerna av Jonas Karlsson
Spelreglerna är en novellsamling av Jonas Karlsson bestående av 11 noveller. Novellerna skiljer sig mycket från varandra, allt från realistiska skildringar av en man som läser högt för sin fru till den kanske mest absurda novellen om en man vars huvud växer ut på ryggen. Språket varierar mellan alla noveller även om tonen behålls. Jonas Karlsson experimenterar med enstaka ord och korta meningar i novellen Spelreglerna, men tar ut de mer litterära svängarna i den längsta novellen Fakturan där huvudpersonen plötsligt börjar faktureras för allt det han upplevt i sitt liv. Tidigare i år läste jag Den perfekta vännen som var hans tidigare novellsamling och absolut lika bra.

torsdag 30 maj 2013

Fortsättning på "Där drömmar blir till"


Jag minns tydligt hur trollbunden jag blev av Emma Anderssons debut Där drömmar blir till. Nu har fortsättningen äntligen kommit ut! I Mardrömmar som den heter verkar det bli ännu mer fantasy, kärlek och spänning. Det är ingen tvekan om vilken bok jag ska ha med mig till stranden i sommar!

tisdag 28 maj 2013

Nu har även jag läst den!

Såhär ett år efter att alla andra läst John Greens The Fault in Our Stars kan jag meddela att även jag tagit mig igenom den. Precis som så många andra läsare håller jag med om att det var det en bok som berörde på djupet genom den oväntade och skickliga värvningen mellan humor och djupaste allvar och sorg. Boken fick mig faktiskt att både skratta högt och gråta, något som väldigt sällan händer när jag läser. Eftersom ni säkert läst hundratals recensioner av boken redan (ni hittar bland annat Elins här!) så tänkte jag skriva om den på ett litet annorlunda vis.

Plus med att läsa boken på engelska
Jag blev verkligen förvånad över det lätta engelska språket! Att läsa The Fault in Our Stars på sitt orginalspråk gör att alla skämt och Hazels och Augustus sätt att prata med varandra blir väldigt trovärdigt. När man översätter vissa skämt som endast fungerar på engelska (t.ex. ordvitsar), slang och ungdomliga uttryck kan översättningen misslyckas. Därför kan jag rekommendera den engelska versionen!

Bästa karaktären
Detta är nog ingen överraskning, men jag måste såklart säga Augustus! Att en människa kan vara så charmig, intressant, omtänksam, rolig och underbar på samma gång är något som jag blir helt fascinerad av. T.ex. detta han säger till Hazel: “Oh, I wouldn't mind, Hazel Grace. It would be a privilege to have my heart broken by you.”

Ska bli roligast att se i filmen
Förutom hur Augustus kommer se ut och allt som handlar om honom ser jag verkligen fram emot  Hazels och Augustus möte med författaren Peter van Houten i Amsterdam. Van Houten är en sådan otroligt vidrig karaktär och jag undrar hur de kommer välja att framställa honom och den ilskna konversationen mellan honom och Hazel.

Finast detalj i boken
En av de sakerna jag gillar allra mest är den fiktiva boken An Imperial Affliction som är en bok Hazel och Augustus läser och älskar. Den verkar så fin och sorglig och jag önskar verkligen att boken fanns på riktigt. Något säger mig i och för sig att boken, på grund av The Fault in Our Stars otroliga popularitet, kommer skrivas av något fan där ute som vill bringa liv i historien om Anna.

Bästa citatet
“Sometimes, you read a book and it fills you with this weird evangelical zeal, and you become convinced that the shattered world will never be put back together unless and until all living humans read the book.” 

Vem du kan låna ut boken till
The Fault in Our Stars är precis en sådan bok som citatet ovan beskriver. Alla kan och bör läsa denna bok. Den tar upp allmänmänskliga teman som aldrig kommer bli omoderna och som berör alla människor; som till exempel sjukdom, kärlek och att växa upp. Ge den till din granne, syster, farfar, bästa vän, tränare, ja vem som helst alla kan älska den!


/Hanna

måndag 27 maj 2013

Ge mig arsenik!

 
Det slår mig att vi aldrig recenserade Ge mig arsenik av Klara Krantz. Vilken skam, den boken om någon förtjänar jubel och applåder av oss. Bokens huvudperson Elsa hade också behövt en kram eller en fin komplimang. I bokens början har hennes föräldrar nämligen skiljt sig och bästa kompisen har övergivit henne för de coolare gänget. När hon känner sig som mest ensam hittar hon två saker. Den första är en skrivbok och det andra är Håkan Hellström. Hon inser då att hon är författare, geni och superhjälte och bestämmer sig för att skriva Romanen med stort R.

Jag kan säga helt ärligt att detta är en fantastisk debut. Jag är helt fascinerad över boken, att det finns så mycket undermeningar trots det sparsamma språket och handlingen som växer för varje sida. Framförallt älskar jag alla referenser till Håkan Hellström och låten Känn ingen sorg för mig Göteborg. I april intervjuade vi författaren Klara Krantz på Sture bibliotek, hon berättade då om skrivprocessen och Elsas relation till Håkan Hellström. Jag hoppas verkligen att vi får chansen att läsa mer av Klara Krantz i framtiden! 

söndag 26 maj 2013

Sommarfavoriter del 2

Här kommer andra delen av era superbra boktips inför sommaren! Del 1 hittar ni här.

Min bästa sommarbok är "Jellicoe Road". Den passar perfekt på sommaren då den är så otroligt bra! Förra sommaren fick jag den som sommarlovsbok (jag får en av mamma varje sommar) och läste den hela tre gånger! Den går så snabbt att läsa, är så fin, mystisk, sorglig, vacker... Jag helt enkelt älskar boken! Hedvig

Min absoluta favoritsommar bok är ''Fyra dagar fyra nätter'' av Morgan Matson. Därför: för den känns så verklighetstrogen, det känns som det verkligen skulle kunna hända mig. språket är bra, och kärlekshistorien är också jättebra. Denna boken är en utav mina favoriter just för att kärleken inte riktigt är i centrum utan för att det är resan och vad de går igenom när de gör resan som det egentligen handlar om. (även om romantiken är med hela tiden) Bara tanken på att åka på en roadtrip genom USA med pojkvännen eller vänner får det att pirra i magen av längtan! - Julia




Favoritboken i sommar kommer nog att bli "Vår katastrofala historia" av Jess Rothenberg.Mrs Andie

Min favoritsommarbok eller favoritsommarböcker är helt klart Harry Potter-böckerna! Jag läser de första kapitlen i alla böcker varje sommar och har gjort det sedan böckerna kom. För mig är det sommar på riktigt när jag på första sommarlovsdagen läser den första meningen i Harry Potter och de vises sten! "Mr och mrs Dursley i nummer fyra på Privet Drive var med rätta stolta över att kunna säga att de var helt normala." - Sofia 

På sommaren läser jag gärna lättsmälta böcker. Böcker man kan koppla av med i hängmattan. Varför inte plöja igenom Camilla Läckbergs deckarserie som utspelar sig i Fjällbacka. "Änglamakerskan" är den sista i serien. - Jessica 



Min absoluta favoritsommarbok är "Fyra dagar Fyra nätter" skriven av Morgan Matson. Denna bok ger mig väldigt härliga sommar-vibbar och jag tycker att det är en helt underbar bok. - Anonym 

Narnia! Speciellt "Häxan och lejonet", som man kan läsa om och om och om igen. Jag älskar att läsa om hur de har vinter och längtar efter sommaren, då kan jag riktigt njuta av att det faktiskt är sommar för mig. Riktigt härlig bok, en klassiker, med underbara karaktärer och en grym handling! - Harriet 

Jag tycker att dom bästa sommarböckerna är dom som Sarah Dessen skriver :) - Felicia 

Min absolut bästa sommarbok är "Sommaren jag blev vacker". Det spelar ingen roll vilken årstid det är när man läser den, det kan vara julafton och man får ändå den där speciella sommarkänslan. Man känner saltdoften, solen, ja, sammanfattningsvis, det är den ultimata sommarboken (hela serien är det faktiskt!) - Cecilia 

lördag 25 maj 2013

Sommarfavoriter del 1

Det finns alltid vissa böcker man kopplar extra mycket till sommaren. Det kan bero på handlingen, att man förknippar boken med ett minne eller att den bara passar extra bra som strandläsning. Vi frågade er vilken bok som var er absoluta sommarfavorit. Här kommer första delen med era inspirerande svar!


RebeccaMin favoritbok att läsa på sommaren är Sommaren jag blev vacker av Jenny Han och uppföljarna Ingen sommar utan dig och Sommar för evigt. Finns inga böcker som ger mera sommar stämmning än det.

Alekzandra- Sommarboken av Tove Jansson är min favorit-sommarbok! Det började med att min lärare på en förberedande utbildning lästa högt för oss ur denna bok (som är hennes favorit) när vi hade klassmys på våren innan avslutning. Jag hade henne i tre år, tre olika kurser/klasser och hon är min absoluta favoritlärare, hon blev lite som en extramamma för mig. Av henne blev jag inspirerad att läsa Sommarboken och ja, nu är det en av mina favoritböcker och jag rekommenderar alla att lässa denna lilla bok om Sophia och hennes muttriga om än charmiga farmor!

Mia I år har jag inte läst den än, så i år har jag ingen ännu. Men jag tror det kan bli The passage av Justin Cronin, just för att det kanske blir tid till att läsa den där tjockisen!



Anonym
Jag gillar "Systrar i Jeans"-serien av Ann Brashares för att den är rolig, somrig och samtidigt väldigt fin och lite sorglig. När man läser den känner man sig som den femte systern och man dras in historien väldigt snabbt. Jag slukar böckerna på några dagar och längtar tillbaks så fort jag stängt sista boken för året (jag brukar läsa om dem en gång varje sommar). Blandningen av sommar, kärlek, vänskap och familjeproblem är kanske vanlig, men jag tycker att de här böckerna sticker ut och har det där lilla extra som gör att man/jag aldrig tröttnar.


Sandra Min favorit sommarbok är Systar i jeans och Persikosommar. De är två fantastiska bok serier som ger en den dära sommar känslan.

Anna Sarah Dessen - Mitt perfekta liv(de flesta Sarah Dessen passar klockrent att läsa på sommaren)
Det är glada böcker som får en att bli glad och de ger en energi. Även om man upplever en tuff tid i sitt liv är dessa böcker lätta att sjunka in i och leva sig in i och man får en chans att drömma sig bort en stund.

Dola Just nu säger jag: Nya kontakter av Sophie Kinsella. Lite annorlunda bok jämfört med all fantasy och sci-fi jag läser. Mycket värme och humor i den. Älskar den!

Andra delen med era tips publiceras inom kort.

fredag 24 maj 2013

Precious

Gilla Böcker ger i år ut boken Precious av Sapphire. Precious, som först hette Push, blev till film 2009. Jag minns främst filmen som fruktansvärt hemsk och svår. Det är också dessa förväntningar jag har på boken, men på förlagets hemsida beskrivs också ljusare sidor av den. Till exempel hur Precious tar livet i sina egna händer och försöker göra något bra av det. Jag tror därför att den skulle kunna vara riktigt bra i bokform!

"Precious Jones, 16 år och analfabet, har hela sitt liv varit osynlig. Osynlig för pappan som våldtar henne, mamman som slår henne och myndigheterna som bara ser henne som en i raden av Harlems alla förlorade själar. Men när Precious för andra gången gravid med sin far möter en beslutsam och radikal lärare påbörjar hon en resa av utbildning och upplysning. Och Precious lär sig inte bara att skriva om sitt liv, utan gör det även till sitt eget för första gången."

torsdag 23 maj 2013

Boklistan: Böcker om böcker




Vindens skugga - Carlos Ruiz Zafón
Det finns ingen bok som lyckas skapa en sådan mystik och dramatik kring böcker, skrivandet och historier som Vindens skugga. Den handlar om Daniel som hittar boken Vindens skugga i De bortglömda böckernas gravkammare (ja ni hör). När han försöker ta reda på mer om boken visar det sig att ingen känner till den mystiska författaren Julian Carax. Daniel blir som besatt och står plötsligt inför ett farligt mysterium som får läsaren att sträckläsa boken från pärm till pärm.

Förr eller senare exploderar jag - John Green 
Jag vet inte hur många gånger jag tänkt på hur gärna jag vill läsa "An imperial affliction" och sedan kommit på att det är en fiktiv bok. Varje gång är det en lika stor besvikelse, för det känns som att jag gått miste om en fantastisk läsupplevelse. Ändå finns det inget roligare än att läsa Augustus och Hazels långa diskussioner om boken i boken. Då känns det nästan, bara nästan, som att jag fått läsa den på riktigt.

Boktjuven - Markus Zusak
I denna fantastiska bok om andra världskriget får vi följa nioåriga Liesel som tvingas flytta till fosterföräldrar när hennes föräldrar skickas till koncentrationsläger. Hennes intresse för böcker börjar när hon snor en liten bok som hon hittar på en kyrkogård efter sin brors begravning. Efter det fortsätter hon att ta böcker från de tyska bokbålen, bibliotek och från människor i staden där hon bor . Böckerna spelar en central roll i Liesels liv och de blir en sorts livlina för att stå ut med kriget.  

Drömbokhandeln - Laurence Cossé
Jag tvivlar på att det finns någon roman som verkligen lyckats förmedla kärleken till böcker som den här. I Drömbokhandeln möter vi Ivan och Francesca, två nyligen bekanta, som bestämmer sig för att starta en annorlunda bokhandel som endast ska ge ut kvalitetslitteratur. Romanen är fylld av titlar på böcker och en otroligt härlig litteraturstämning. Men historien tar en oväntad vändning när Ivan och Francesca stöter på motstånd och det blir allt mer som en spännande deckare om hur långt kärleken till böcker kan gå.



En liten kärlekssång - Michelle Magorian 
Det finns 100 anledningar att älska min stora favoritbok "A little love song." Men den lilla bokhandeln och Alex som driver den är kanske en av de största. I berättelsen hittar också huvudpersonen Rose sin gamla släkting Mathildas dagböcker. I dem har Matilda skrivit om sin egen starka och sorgliga kärlekshistoria, från första världskriget. Dubbelt, dubbelt med böcker, skrivande och kärlekshistorier. Man kan ju inget annat än älska Michelle Magorian!

Bläckhjärta - Cornelia Funke
Bläckhjärta är en av de största läsupplevelserna vi hade i 11/12-års åldern och fortfarande är boken lika underbar att läsa. Maggie växer upp med sin pappa som är bokbindare, men hans förmåga och band till böcker sträcker sig mycket längre än så. Bläckhjärta innehåller många hemligheter och utvecklar sig till en sorts resa mellan den "riktiga" verkligheten och böckernas verklighet. Dessutom förekommer Maggies pappas systers bibliotek, ett bibliotek så fantastiskt att det är svårt att tänka ut ett bättre i fantasin.

onsdag 22 maj 2013

Skriv om Stockholm - bli utgiven!

Wahlströms har dragit igång en novelltävling tillsammans med ungdomar.se! Det bästa är att novellen ska vara inne senast den 30 juli, vilket betyder att man har halva sommarlovet på sig att välja ut sina ord och formuleringar. Om ni är sugna på att delta kan ni läsa mer om det här

tisdag 21 maj 2013

Tonårsboken intervjuar Melina Marchetta!


Vi har den STORA glädjen att meddela att ett datum för Melina Marchettas Sverigebesök nu är spikat! Måndagen den 17e juni besöker hon PunktMedis-bibliotek i Stockholm där vi på Tonårsboken kommer intervjua henne inför publik! Hon besöker Sverige i samband med utgivningen av hennes andra bok på svenska, Francesca.

Det känns helt overkligt att vi om en månad ska träffa en av våra absoluta favoritförfattare och dessutom kunna fråga henne vad vi vill om hennes böcker och författarskap. Samtalet äger rum kl 19-20. Skriv upp den 17e juni i era kalendrar så ses vi där!

Ni får absolut kommentera här om ni har någon speciell fråga ni skulle vilja att vi ställer till henne!

Tidigare recensioner av Saving Francesca på Tonårsboken:
Hanna om Saving Francesca
Elin om Saving Francesca

söndag 19 maj 2013

Tävlingen avslutad!

Vinnaren av Eviga glömskans Allé bliiiir....

...Alekzandra

Ett stort grattis!

Ni andra får hålla utkik efter flera tävlingar här i framtiden!




Nytt podcastavsnitt!

Nu finns ett nytt avsnitt uppe på Soundcloud av min och Hildas podcast! I detta avsnitt diskuterar vi bland annat varför vissa tv-serier blir så populära, Özz Nujens och Alex Schulmans twitterbråk, när man egentligen blir vuxen, The Fault in Our Stars och sommarplaner. Dessutom delar vi med oss av de konstigaste komplimangerna vi fått den senaste tiden.

Kommentera gärna vad ni tycker om avsnittet. Vad som är bra, vad som är dåligt och vad som kan förbättras. Ni hittar vår feed här på Soundcloud. Följ gärna!


lördag 18 maj 2013

Eviga glömskans allé - trailen!



Ni har väl inte glömt bort vår utlottning av Eviga Glömskans Allé? Tävlingen avgörs imorgon så det finns fortfarande tid att vara med! Nu har det kommit ut en trailer till boken, ett perfekt smakprov av vad ni har chansen att vinna! 

fredag 17 maj 2013

Francesca, fracesca, fracesca!

Se på skapelsen! Jag kan redan se framför mig hur fint detta omslag kommer se ut bredvid Jellicoe Road i min bokhylla. För att inte tala om vilken fantastisk bok det är och att den finns att köpa om bara en vecka. Den 24 maj finns den i bokhandlarna!  Att få läsa Francesca av Melina Marchetta på svenska är vad jag gått och längtat efter hela året. Detta är våren, sommaren och hela 2013:s måste!

torsdag 16 maj 2013

The Mortal Instruments på Facebook


För några veckor sedan meddelade Elin den fantastiska nyheten att The Mortal Instruments kommer på svenska. Det är Cassandra Claires serie om skuggjägare i New York som översatts till 36 språk. Den första boken City of Bones kommer ut den 5e juni i bokhandlarna med den svenska titeln Stad av skuggor. Inte långt efter detta boksläpp har även filmen premiär den 23e augusti. Bonnier Carlsen har tillsammans med SF startat en facebooksida, Mortal Instruments Sweden, som hela tiden uppdateras med de senaste nyheterna om boksläppet och arbetet med filmen. 

Den senaste nyheten är att det på fredag släpps en länk för provläsning av boken på facebooksidan. Håll utkik efter länken och berätta vad ni tycker om smakprovet! Sedan är det ju bara 21 dagar tills boken kommer ut i bokhandeln!

onsdag 15 maj 2013

Att läsa eller inte läsa?

Så kommer tillsluuuut tredje och sista delen i Henrik Larssons serie Blodsarvet. Jag har länge undrat när den här dagen skulle komma och när den väl är här vet jag inte ens om jag kommer läsa boken. På fyra år har jag hunnit glömma större delen av handlingen i Isöhäxan och Krigarhjärta. Det enda jag riktigt minns är att den påminner lite om Games of Thrones och att jag var helt frälst i den. 

Så ska jag läsa om de tidigare delarna? Eller ska jag börja på Profetens tid och hoppas att allt kommer tillbaka till mig? Jag är kluven. Handlingen låter faktiskt riktigt bra så kanske det skulle vara värt besväret. Kommer ni läsa Profetens tid? 

tisdag 14 maj 2013

Bokstorm!

Nu finns det ännu en sida om ungdomsböcker att gilla på facebook! Bokstorm är en nystartad sida av bokförlaget Opal. Där ska det skrivas om ungdomsböcker, tipsas om event, gästas av olika författare, ges förhandsinfo om boksläpp och så spännande tävlingar! Sidan är precis nystartad och innehåller än så länge inte mycket. Men jag hoppas att den snart ska fyllas av massa roliga inlägg och material!

När vi ändå pratar Facebook har ni väl inte missat Tonårsbokens sida?

måndag 13 maj 2013

Månadens gästbloggare:


Denna månad gästbloggar Rebecca om när läslusten försvinner. Hon går första året på gymnasiet i svenska Österbotten i Finland och älskar allt som har med böcker att göra. Tidigare gästbloggare i år har varit Tova och Gabriella.

När man inte orkar...
För mig har det alltid varit självklart att läsa. Ända sedan jag som åttaåring först upptäckte glädjen i att läsa böcker. Jag läste allt jag kom över och hade alltid en stor hög med biblioteksböcker bredvid sängen. Efter ett par år så var det slut på böcker som intresserade mig i barn- och ungdomshyllorna i vårt lilla kommunbibliotek, och jag började snegla mot vuxenhyllorna. Dan Browns böcker om Robert Langdon och Aarto Paasilinnas böcker skrivna med både humor och melankoli var några av de första vuxenböcker jag läste.

Sedan rullade det bara på med massor av böcker och läsupplevelser. Jag trodde att det alltid skulle vara så och att jag alltid skulle läsa kopiösa mängder böcker. Men så började jag gymnasiet och plötsligt orkade jag inte mera. Hjärnan blev så trött av allt annat jag måste läsa, att det på fritiden var enklare att bara titta på avsnitt av en TV-serie än att ta fram en bok och läsa. Jag insåg hur lite jag faktiskt läste först när jag fick en påminnelse från biblioteket att jag måste returnera en bok som jag inte ens hade öppnat. Det gjorde mig väldigt ledsen. Inte själva påminnelsen utan insikten att jag knappt läste någon skönlitteratur alls längre. Läsningen har alltid varit en stor del av den jag är, och nu kändes det som att den biten var borta.

Nu ett par veckor senare så inser jag att läsning och böcker fortfarande är en del av mig, fastän den inte är så tydlig just nu. Samt också att man har bättre och sämre perioder även för läsning och att det är helt okej. Så du ska inte känna något tvång att behöva läsa hela tiden bara för att du älskar böcker. Vänta istället på lusten att läsa så är det mer njutbart. Vem vet, med sommaren och sommarlovet återvänder kanske orken och lusten att läsa?  

lördag 11 maj 2013

Cloud Atlas - boken!

Cloud Atlas var vårens största bioupplevelse för mig. Efter att jag sett den kunde inte tänka på något annat än alla berättelser och livsöden som vävdes samman över en tidsperiod på flera århundraden. Eftersom jag inte kunde få nog bestämde jag mig för att läsa den 530 sidor långa boken på engelska. Nu är jag halvvägs igenom och tänkte ge er en liten rapport. 

För er som inte sett filmen (se den!) är det sex separata historier. Allt från en ung affärsman på 1800 talet som hamnar i ett äventyr mitt ute i stilla havet. Till en grävande journalist som blir utsatt för modförsök i jakten på bevis för en story. En man som blir inlåst på ett ålderdomshem, en framtida konstgjord slavflicka som rymmer för att kämpa på rebellernas sida mot regimen och så fortsätter det. Helt olika berättelser från helt olika tidpunkter i historien och framtiden.

Boken är något helt annat än filmen. Det är samma historia, samma karaktärer men (hittills) inte exakt samma kopplingar. Filmen hoppar mellan de olika berättelserna så att det hela tiden är spännande. Boken kräver dock mer tålamod, engelskan är inte den enklaste, speciellt inte när språket är så detaljrikt. Även om det tar tid och läsa så älskar jag det jag läser. Varje berättelse är uppbyggd på sitt eget sätt. Den ena är skriven som en dagbok, en annan som ett brev och en tredje som ett förhör. Detta har de valt att behålla i filmerna och det gör igenkänningen extra stark. 

Jag önskar att jag fått chansen att läsa boken på svenska innan jag såg filmen. Att jag fått chansen att i lugn och ro upptäcka den här berättelsen och ta boken till mitt hjärta på samma sätt som jag gjorde med filmen. Om man verkligen får den chansen tror jag att boken kan bli en storfavorit. 

fredag 10 maj 2013

Passa boken!

”Mitt standardsvar på hur man blir en bra rappare är: läs böcker!" - Petter  Passa boken kan vara den bästa kampanjen på länge, läs mer om den här!

torsdag 9 maj 2013

Tävling!

 
Nu lottar vi ut ett exemplar av Eviga glömskans allé av Ritta Jacobsson! 

För att vara med och tävla vill vi att ni skriver följande i kommentarsfälltet: 
1. Vilken som är er favoritsommarbok och varför. 
2. Er mejladress. 

Era motiveringar kommer sedan presenteras på bloggen, om ni har en blogg länkar vi självklart till den! 

Vinnaren presenteras den 19 maj här på bloggen! 

"Sextonåriga Alexa är van vid att klara sig själv. Fast när hennes mamma volontärarbetar i Afrika och bästa kompisen har flyttat så känner hon sig ensammare än någonsin. Då träffar Alexa drömkillen Rasmus på en fest. Och han verkar faktiskt verkar gilla henne också.
Men i samma veva avslöjar mormor – Alexas klippa i tillvaron – en mörk familjehemlighet. När Alexa sedan läser om brutala rån på åldringar, så känns inte ens mormors strandvilla trygg längre. Alexa får känslan av att någon smyger runt i trädgården, ja kanske till och med inne i huset. Snart slits hon mellan den pirrande förälskelsen i Rasmus och ansvaret för mormor. Vad försiggår egentligen i den stora villan vid slutet av allén? Är det någon som bevakar huset inför ett rån? Ser mormor spöken eller är det Alexa själv som börjar bli galen?"

onsdag 8 maj 2013

Alltings början

Karolina Ramqvists roman har beskrivits som en samtidsroman för 90-talet på grund av de många referenserna till både historiska händelser och platser i Stockholm. Genom till exempel en påslagen tv i bakgrunden får läsaren veta att folkmordet i Rwanda precis börjat och genom promenader på Stockholms gator förstår man hur stadsbilden förändrats.  Men trots att jag själv inte var ung under 90-talet lyckas boken på ett otroligt sätt förmedla en igenkänning om hur det är att vara ung i en storstad och vilka förväntningar som ställs på en.

Alltings början möter vi den 15-åriga Saga som precis ska börja gymnasiet i början av 90-talet i Stockholm. Hon har vuxit upp med sin radikalfeministiska mamma som under hela hennes uppväxt präntat in i henne att hon "ska ut och ta för sig" och "aldrig bli ekonomiskt beroende av en man". Första dagen i gymnasiet träffar Saga Pauline som tar med henne runt till olika caféer för att spana efter Stockholms vackraste man, Viktor Schantz. Gymnasieåren tillbringar Saga sedan tillsammans med Pauline på klubbar, fester och caféer. Hon blir snabbt besatt av Viktor Schantz och fast han är dubbelt så gammal som henne dröjer det inte länge tills de börjar träffas. Träffas betyder att Viktor ringer till Saga så fort han vill ha sex. Förhållandet är ojämställt och innehåller inget samtal eller utbyte av något annat än sex. Utåt sett är Saga den feministiska unga tjejen som det går bra för. Efter gymnasiet publiceras hennes krönikor i flera olika tidningar och hon får göra sommarprat i P1. Men hennes egentliga liv överensstämmer inte med hennes riktiga feministiska värderingar. Det enda som faktiskt har betydelse för henne är att Vikor ska tycka att hon är snygg och älska henne som hon älskar honom.

Det finns så mycket som är bra i den här boken : att följa Sagas förändring från 15-åring till 20-åring och allt som händer där emellan, tempot i berättelsen som hela tiden varierar, författarens sätt att ge Saga en sådan realistisk röst och alla karaktärer som Saga möter och som påverkar hennes sätt att se på livet. Det enda som stör mig när jag läser Alltings början är att jag är medveten om att det är en självbiografisk bok. Saga är Karolina Ramqvist. Eftersom Saga redan som 15-åring går på klubbar och vuxenfester, umgås med kända skådespelare, festfixare och regissörer känns det som att det inte skulle kunna vara trovärdigt. Jag vill inte att det ska vara på riktigt eftersom hon lever ett så intressant liv redan som 15 år.

/Hanna

tisdag 7 maj 2013

Foxfire blir film igen!

Joyce Carol Oates ungdomsbok Foxfire - en tjejligas bekännelser kom ut som film 1996. Angelina Jolie spelar en av huvudrollerna och jag tycker att hela filmen verkar väldigt mycket nittiotal. Nu läste jag på Bokhora att boken har filmatiserats ännu en gång! Det är kul att filmen denna gång utspelar sig på femtio-talet precis som originalhistorien. Ska verkligen bli kul att få jämföra de två versionerna, båda känns väldigt bra fast på helt olika sätt.

Foxfire från 1996


Foxfire från 2013

måndag 6 maj 2013

En bok om makt och högstadiehierarki

I augusti kommer en minst sagt annorlunda bok ut.

"Blenda är en ensamvarg som drömmer om att få stå i centrum och bestämma. LSD är överempatisk, men har ingen riktig livsgnista. Hon skriver nästan dagligen självmordsbrev som hon sedan river sönder för att lätta på trycket.  
Penny blir ständigt en kopia av den hon pratar med och har för länge sedan glömt vem hon är.   

Tillsammans studerar de Hitlers väg till makten i ett grupparbete i skolan. Och plötsligt inser de hur de ska göra för att störta skolans drottning, Hedvig. Alla som inte vågar vara sig själva, som känner sig osäkra eller har blivit utnyttjade av Hedvig kommer att bli tacksamma. Och det visar sig vara så enkelt: det gäller bara att hitta något som förenar alla och berätta hur bra de är, att de förtjänar bättre. Precis som Hitler gjorde med tyskarna efter första världskriget. Men snart glömmer Blenda vad hon egentligen kämpar för. Det enda viktiga blir makten. Att få större makt, och att få behålla den. Till vilket pris som helst...


Handlingen låter lite som en blandning av Die Welle och en förvrängd version av Tusen gånger starkare. Jag är osäker på om jag kommer gilla den eller inte, men handlingen väckte helt klart min uppmärksamhet!

söndag 5 maj 2013

Att samla sina tankar i

Anteckningsböcker kan vara bland det finaste som finns och också bland det roligaste att köpa som en souvenir från ett land eller en stad. För mig är det nästan omöjligt att inte köpa med mig en anteckningsbok hem från en resa eller en fin bokhandel. Jag samlar på dem och fyller dem med listor, idéer, tankar och planeringar. Dessutom är de utmärkta att föra läsdagbok i för att ha koll på allt man läser. Dessa är mina favoriter.




En fågelbok från Berlin och mina fyra favoriter från Pocket Shops utbud av anteckningsböcker.

En blommig från Kroatien och en väldigt fin från Barcelona. Till höger en liten Penguin anteckningsbok från Pocket Shop av Emily Brontës Wuthering Heights och den bredvid från Kulturhuset i Stockholm.


En lila från TGR i Göteborg och en prickig från Pocket Shop för 6 år sedan.

lördag 4 maj 2013

I Harry Potters värld

Nu har jag också besökt Warner Bros Studio Tour i London! Det kan vara något av det mest fantastiska jag varit med om. Jag har inte bara fått se alla fantastiska miljöer i verkligheten, utan också fått en unik insyn i hur det är att skapa den här sortens film. Jag fascinerades nästan mest över allt arbete som lagts ner för varje detalj i filmen. Arkitektritningar, miniatyrer, etiketter på trollstavar och konstverk. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att verkligen allting är så genomtänkt och planerat! 

Hanna har redan skrivit om sitt besök här! När vi åkte dit använde vi oss av Hannas guide som visade sig fungera perfekt. Om ni ska dit ska ni absolut följa guiden som ni hittar här

fredag 3 maj 2013

Den store Gatsby

 
Den 17 maj har The Great Gatsby premiär. Rollerna spelas av skådisar som Leornardo DiCaprio och Carry Mulligan, artister som Jay-Z och Lana Del Rey står bakom musiken och märken som Prada står bakom kläderna. Trailen ger bilden av överdåd och dramatik, en historia utan dess like. 

Boken däremot är tvärt om. Dramatiken mattas av då Gatsbys granne Nick Carraway står som historiens berättare. Jag ogillade Carraway som karaktär men vet inget bättre sätt Gatsby och Daisys kärlekshistoria kan berättats på. För det är egentligen vad The Great Gatsby är, en kärlekshistoria. Men denna kärlekshistoria är varken lycklig eller sorglig, snarare bitter och en aning cynisk. Under en kort stund tappade jag tron om mänskligheten innan jag återigen överväldigades av historiens utgång.  

Jag ger er det uttjatade rådet att läsa boken innan ni ser filmen. Inga ursäkter, det hinner ni på två veckor! Förhoppningsvis kommer ni och jag därefter se filmen med helt andra, men lika förälskade, ögon. 

onsdag 1 maj 2013

Att se fram emot i maj!


Stora bokbytar dagen! Den 16 maj är det dags igen. Det är då du "tar med dig en bok när du går hemifrån och kommer hem med en annan". Byt så många böcker, med så många olika människor du bara kan på denna dag!

Francesca. Den (andra) stora favoriten av Melina Marchetta kommer ut på svenska. X-Publishing har översatt även denna och boken har får ett omslag att dö för.

Den store Gatsby kommer äntligen som film! Efter att trailen släpptes har vi bokstavligen räknat ner dagarna till premiären den 17 maj. Hoppas på en episk historia i den elegantaste 20-tals miljön.


Joyce Carol Oates, en av våra favoritförfattare, kommer ut med en ny ungdomsroman den 29 maj! Två eller tre saker jag glömde berätta för dig, som boken heter, utspelar sig på ett high school på USA:s östkust där en ung tjej plötsligt en dag bara försvinner. Det ska bli spännande och roligt att än en gång få kastas in i Joyce Carol Oates fina ord.


Novellix släpper i mitten av maj fyra nya (lika fina) noveller. Denna gång är det klassiker från fyra amerikanska författare: F. Scott Fitzgerald, Edgar Allan Poe, Joyce Carol Oates och Sylvia Plath.