fredag 15 februari 2013

Wallflower


Det är alltid lika roligt att få läsa om en favoritbok på svenska. Förståelsen ökar och jag kan nu lägga märke till alla de små detaljerna och språkvariationerna som annars kan vara lätta att missa när jag läser den engelska utgåvan. The Perks of Being a Wallflower som den heter på engelska är en av förra årets mest hyllade böcker. Den kom faktiskt ut för första gången redan 1999 men fängslade tusentals nya läsare förra året när boken gavs ut i ny utgåva och dessutom blev film med bland annat Emma Watson i en av huvudrollerna. Den svenska översättningen är bara ett par veckor gammal och kommer nog göra att boken sprider sig till allt fler ungdomar i Sverige också.



Det är en fantastisk historia bestående av brev skrivna av Charlie som precis börjat high school. Man vet inte vem han skriver till och breven handlar om precis allt i hans liv.  Om hans familj, vänner, upplevelser och allmänna funderingar. Charlie är en väldigt speciell person som inte deltar så mycket i det som händer utan istället iakttar och funderar mycket. Han är en wallflower. Innan high school har han aldrig haft några nära vänner, men mötet med Sam och Patrick och deras vänner gör att han för första gången får träda in i det verkliga livet och faktiskt delta. Även om det inte händer så mycket i boken så är det omöjligt att sluta läsa. Att vara inne i Charlies vardagsliv och vara en del av hans förvandling från väldigt ensam till någon i ett kompisgäng är både spännande och väldigt fint.

För ett tag sedan skrev jag och Elin om generationsromaner och det känns som att detta skulle kunna bli en i framtiden. Charlies tidlösa tankar och samtidigt de små inslagen av hur det är att vara ung på 90-talet gör att boken känns som en modern klassiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar