torsdag 22 mars 2012

Vem är årets ALMA-pristagare?

För några dagar sedan presenterades årets ALMA-Pristagare. Det blev den nederländska barnförfattaren Guus Kuijer som vann världens finaste barnbokspris med en vinstsumma på fem miljoner. Det här var ett helt främmande namn för mig, men efter att ha läst lite om honom har jag blivit väldigt nyfiken på hans verk.

Han har publicerat över 30 böcker, som många av dem dramatiserats och blivit film. En av hans mest kända böcker Boken om allting blir teater på Brodway i New York nu i april.  Många av hans barnböcker kretsar kring hemska ämnen som missbruk, fördomar och misshandel, som man inte ser mycket av i barnböcker annars. Så här ser juryns motivering ut:

"Med fördomsfri blick och intellektuell skärpa gestaltar Guus Kuijer både det moderna samhällets problematik och de stora livsfrågorna. I hans böcker är respekten för barnet lika självklar som avståndstagandet från intolerans och förtryck. Kuijer förenar djupt allvar och knivskarp realism med värme, underfundig humor och visionära fantasier. Hans enkla, klara och exakta stil inrymmer såväl filosofiskt djupsinne som fjäderlätt poesi."


Här kan ni läsa mer om pristagaren!

5 kommentarer:

 1. Jag hade inte hört om honom tidigare. Borde kanske läsa någon av hans böcker.... :)

  SvaraRadera
 2. Jag kände inte heller till honom innan. Men i förgår gick jag till biblo och lånade en av hans böcker, FÖr alltid vi två - så det så, som jag läste ut tidigare idag. Det är första boken av fem om Polleke. Gillar den jättemycket och kommer definitivt att läsa alla hans böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elin - Tonårsboken22 mars 2012 kl. 17:55

   Kul att du gillade dem! Är jättesugen på att läsa någon, kanske ska ta och läsa "För alltid vi två - så det så" istället :)

   Radera
 3. Jag hade inte heller läst något av honom, men jag skyndade mig till bibblan i tisdags och lånade några av hans böcker. Jag har skrivit en recension av en av dem: "Boken om allting".

  http://bladdrabladdra.blogspot.se/2012/03/boken-om-allting-av-arets-alma.html

  SvaraRadera
 4. Av någon anledning känner jag igen omslaget till Boken om allting väldigt, väldigt mycket, den måste ha legat framme i biblioteket. Kanske något att läsa då?

  SvaraRadera