torsdag 4 februari 2010

kan ersätta tillsammans?


Innan har det inte varit så dumt att ta med Tillsammans, första, andra eller tredje sommaren, till stranden. Lätt att ta med eftersom de är så små i pocketform och handlingen är så mycket sommar som det bara kan bli. Men nu i sommar då man redan läst alla Tillsammans, kanske flera gånger till och med. Vad gör man då? Ett förslag är att läsa Denise Rudbergs nya serie Baristas.
Baristas släpps i början på Juni, precis lagom för sommar lovet. Liksom tillsammans handlar Baristas om tre personer.

Ludvig går första året på Viktor Rydbergs gymnasium. Han känner inte någon sedan tidigare vilket är skönt, men samtidigt är det utmattande att försöka hitta nya kompisar. Hemma hos Ludvig är det mindre bra. Ludvigs systrar och han själv gör sitt yttersta för att slippa varandra, precis som deras föräldrar verkar göra. En dag får han tips om att en kaffebar strax bakom Stureplan söker extrapersonal.

Nicolas ska börja andra året på ekonomiprogrammet på Östra Real. Året innan har han varit utbytesstudent i USA och återkomsten till Stockholm är rätt svår. Han bor ensam med sin mamma eftersom hans pappa tidigt försvann ur bilden. När han en kväll är på väg hem från sin flickvän passerar han en kaffebar vid Stureplan. På en skylt i fönstret läser han att de söker personal.

Ruben går i tvåan på teaterlinjen på Södra Latin och vantrivs. Från sin inrutade trygga uppväxt i Stockholmsförorten Djursholm längtade han hett efter en mer öppen och kreativ miljö. Men hans nya sköna teaterstil blev långt ifrån vad han drömt om. En tjejkompis drar med honom till en kaffebar, och trots att han aldrig druckit kaffe blir han intresserad när han får reda på att de söker folk.

Tre killar från skilda uppväxtförhållanden blir bästa vänner under en höst som blir både hektisk och lärorik. Trots att deras vägar kanske aldrig skulle ha korsats, blir de livsnödvändiga för varandras utveckling.

Det känns det som om 2010 kan bli en toppensommar!


2 kommentarer: