måndag 9 november 2009

En riktigt killbok


Ni kanske känner igen namnet Markus Zusak?
Ja, det är han som är författaren till Boktjuven (vilken jag hoppas ni alla har läst). Nu har jag läst en till bok av honom, Knock out, som är i en helt annan stil än boktjuven.

Den handlar om Cameron som berättar om några månader i sitt liv, inte för att det händer något särskilt tycker han. Han och hans brorsa planerar alltid rån och rackartyg av olika slag. Men de genomför dem aldrig. De brukar slå varandra blodiga ute på bakgården och sedan få skäll av mamma. De viktigaste som händer i boken tycker jag då är att han inser att han ser sig själv som förlorad och hopplös, men att han faktiskt inte är det. Också att han börjar se ur andra vinklar på sin och sin familjs tillvaro.

Jag fastnade inte för boken. Den sa mig inte så mycket och jag drog inte ett smack på mungiporna när Cameron och hans brorsa hittade på massa dumheter. Jag skakade mer på huvudet och tyckte det var löjligt. Kanske är det ett bevis på att jag är tjejig. Det brukar vara så att tjejer bara skakar på huvudet åt killars påhitt medans de själva blir imponerade och tycker de är coola.
Och kanske är Knock out en riktigt killbok? Vi brukar inte ta upp de här med tjej och killböcker på bloggen. Det är knappt något vi funderar över. Böcker är till för alla liksom. Men sedan blir det ju ändå så att vissa böcker är mer för tjejer och vissa mer för killar.
Jag känner inte till någon kille som direkt kastar sig över Chick-lit böcker. Men Knock out är nog i alla fall en äkta killbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar