lördag 9 juli 2011

Fynd i pocket

Sugen på något annat än det allra nyaste, mest hypade böckerna? Det är i alla fall jag. Här har jag gjort en lista på böcker som har några år på nacken men verkar minst lika bra som de böcker som dominerar topplistorna.

Sjutton - Per Nilsson

"En natt i maj på sjukhusets akutmottagning. Jonatan, 17 år, ligger medvetslös. Hans pappa sitter hos honom, minns och berättar om sin egen tid som hippie på 70-talet, hur han träffade rebellflickan som skulle bli Jonatans mamma. Och om katastrofen som gjorde att Jonatan inte sett sin pappa på elva år. Pappans berättelse varvas med mammans och flickvännens. Allt verkar handla om Jonatan, men avslöjar lika mycket om dem som berättar." 

No och jag - Delphine De Vigan
Det här känns som en sådan historia man aldrig glömmer. Den har dessutom blivit film!"Lou Bertignac är 13 år, minst, yngst och bäst i klassen. Trots ett IQ på 160 kan hon inte knyta skorna ordentligt. Hon har huvudet fullt av frågor. Med vidöppna ögon studerar hon människor, samlar på ord och ägnar sig åt alla möjliga experiment i hemmet (t.ex. mäta längden på toapappret i toalettrullarna) och slukar uppslagsverk. Hon är enda barnet i en familj, med en deprimerad mamma och en vanmäktig pappa med glad fasad. I en mörk våning med fördragna gardiner tänker hon ut olika teorier för att tämja världen. Hon är hemligt kär i Lucas, som är längst, äldst, sämst men coolast i klassen." (fortsättning på handling hittar du här)
Vildängel - Lina Forss
Det här är en av Lina Forss (författare till Kär i kärleken) tidigare vuxenromaner om Timotej. Men tror att den absolut kan läsas av ungdomar också!

"Vildängel är en sprudlande roman som handlar om kärlek i alla dess skepnader, om förlust och konsten att bli vuxen."
En enda kväll - Mats Berggren
"Martin bor ensam med sin sjukskrivna mamma och de har alltid haft det dåligt ställt. Hans tjej Esperanza går sin egen väg, hennes pappa bryr sig bara om sitt gamla hemland. Alexandra har allt, men håller på att gå under av trycket från föräldrarnas krav. Det handlar om en krock, men också om ett möte. När Alexandra råkar glömma sin lap top på tunnelbanesätet tar Martin den. Han ska lämna tillbaka datorn, men först ska han bara titta lite. Han hittar en dagbok med hennes innersta tankar. Och det han läser påverkar både honom och Esperanza.
En enda kväll möts de alla tre, en dramatisk kväll. Och sedan är livet inte riktigt sig likt. "

2 kommentarer:

  1. Svar: Jag visste inte ens att det fanns en tv-serie om "Rötter", men det låter spännande! :)
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  2. Jag är helt ense med dig här, särskilt beträffande No och jag. Det är en fantastisk bok! Och visst är det viktigt att tala om förlagens backlist, det finns så många fina "gamla" böcker som absolut inte får glömmas bort i den strida strömmen av nyutgivet.
    /Sofia

    SvaraRadera