lördag 30 november 2013

Månadens novell:


Hanna har läst: Förvandlingen av Franz Kafka
Gregor Samsa, en handelsresande man, vaknar en morgon
och upptäcker att han under natten förvandlats till en insekt. Mannens tankegångar förblir mänskliga samtidigt som hans utseende, rörelseförmåga och aptit anpassar sig till hans nya kropp. Förvandlingen förändrar inte bara hela Gregors liv, utan även familjen måste vänja sig vid att sonen plötsligt blivit en insekt. Detta är det första jag läst av Franz Kafka och alla åsikter jag hört om att Kafkas historier är absurda och surrealistiska kan jag bara hålla med om. Det mest uppseendeväckande med berättelsen är det faktum att Gregor inte verkar förvånad över att han blivit en insekt, utan att han ser det som något fullkomligt normalt. Med ett snyggt och smart språk är detta utan tvekan en av mina absoluta favoritnoveller.

 

 
Elin har läst: Johnny Panic och drömbibeln av Sylvia Plath 
Det här är minst sagt en annorlunda novell och jag vågar inte säga att jag fastnade för den. Berättelsens "jag" arbetar på ett sjukhus, dess verkliga arbetsgivare är Johnny Panic och för honom skapar karaktären en drömbibel. "Jaget" samlar och tar till sig och skriver om patienternas drömmar. Besattheten i andras drömmar driver karaktären allt längre och snart börjar jag ifrågasätta vad som är verkligt och overkligt eller vem som i verkligheten är sinnessjuk. Sylvia Plaths minst sagt förvirrade mig. Till och från kunde den vara spännande, med jagets besatthet i drömmar och "Johnny Panic" som framställdes som en sorts gud. Det är en mörk och surrealistisk novell som är både intressant och överraskande. Tyvärr lämnade novellen mig med alldeles för många frågor.

fredag 29 november 2013

Safirblå blir film!

Nu ska andra delen i Ädelstens-trilogin bli film. Första filmen Rubinröd, eller Rubinrot som den heter på originalspråk, var faktiskt bättre än jag hade förväntat mig (även om jag såg den med dubbad engelska). Jag är ändå förvånad över att det kommer en fortsättning men tror att det kan bli hur bra som helst. Saphírblau har premiär i Augusti nästa år!

torsdag 28 november 2013

X Publishing lägger ner

Ett av våra favoritförlag, xPublishing, lägger ner. Vi tycker att det är otroligt sorgligt men vill samtidigt tacka för alla fantastiska läsupplevelser och oemotståndliga bokomslag!

Läs mer på deras hemsida. 


onsdag 27 november 2013

GRATTIS!

Årets bokblogg: Markusbiblioteket 
Årets nischade bokblogg: Sista timmen 
Årets recension: Bokunge

Det har varit en ny och rolig upplevelse att få sitta med i juryn, och framförallt att få läsa så många bokbloggar och recensioner! Ett stort grattis till alla fantastiska vinnare!

måndag 25 november 2013

AUGUSTPRISET: VINNARNA!

Foto: Sören Olsson
Och vinnarna av årets Augustpris blev inga mindre än: 

söndag 24 november 2013

Boklistan: Augustfavoriter















Imorgon kl 17.30 tillkännages årets vinnare av Augustpriset. I väntan på beskedet passar vi på att uppmärksamma gamla favoritvinnare!


Skriv om och om igen. Inga andra vinnare kan likna sig med Skriv om och om igen. Den är helt annorlunda från de andra men ändå en så otroligt värdig vinnare. Det är ett mysterium hur författarna Katarina Kuick och Ylva Karlsson har lyckats fylla så få sidor med så oändligt mycket inspiration.

Här ligger jag och blöder. Jenny Jägerfeldts succéroman var helt klart något nytt inom den svenska ungdomsgenren. Det är en bok som är helt igenom briljant och klockren.

Jag saknar dig, jag saknar dig. En fantastisk historia om en syskonrelation som plötsligt förändras helt. Peter Pohl och Kinna Gieth lyckas få det att kännas äkta och det är omöjligt att inte bli berörd.


Pojkarna. Efter priset för två årsedan har succén för Pojkarna ännu inte lagt sig. Den håller på att bli allt från teater till film och har nominerats till flera olika priser. Det säger rätt mycket tycker vi som själva inte kan sluta tänka på Jessica Schiefauers fina bok.

Svenne. Per Nilssons ungdomsromaner är svåra att inte tycka om, men den som kanske gjort störst avtryck är Svenne. På ett intressant och spännande sätt tas främlingsfrihet i den svenska politiken upp och boken känns annorlunda och fortfarande väldigt aktuell.

Min syster är en ängel. Detta är en av de allra finaste barnböckerna som skrivits. Ulf Stark behandlar ämnet döden på ett sätt som får både barn och vuxna att gripas. Men det blir aldrig för mörkt, på ett fint sätt beskrivs tankarna kring den döda systern.

/Elin och Hanna

lördag 23 november 2013

Bokiga tygpåsar!

Ett alldeles för tidigt julklappstips är tygkassarna som XPublishing säljer i sin Butik X. Trycken är hämtade från deras egen utgivning så har du en favoritbok eller bara älskar uttrycket "Readheads ar wilder" tycker jag verkligen att ni ska slå till.

Här är ett gammalt inlägg om mina tygpåsar med boktryck.

fredag 22 november 2013

Vi måste sluta ses på det här sättet

Vi måste sluta ses på det här sättet av Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo var en bok jag hade skyhöga förväntningar på. När två av ens favoriter bland svenska ungdomsboksförfattare går ihop kan det inte bli annat än fel.

Hanna och Jens träffar varandra en kväll ute på en klubb och börjar prata. De båda befinner sig i väldigt olika faser i livet: Hanna går sista året på gymnasiet och drömmer om livet efter studenten som hon vill tillbringa i Paris och Jens är precis frånskild och bor varannan vecka med sin lilla dotter Rut. Trots det slutar det med att Hanna spenderar en natt hos Jens. När de skiljs åt glömmer Hanna att ta hans nummer och hon tänker att de kanske aldrig kommer ses igen. Detta visar sig dock inte vara fallet. När Hanna kommer tillbaka till skolan efter jullovet visar det sig att Jens är ny hjälplärare till en kille i Hannas klass och de förstår att de kommer träffas varje dag nu fram till att Hannas klass tar studenten.


Vartannat kapitel är berättat ur Hannas perspektiv och vartannat ur Jens. Denna skiftning ger boken ett bra tempo och det är intressant att följa händelseförlopper ur två synvinklar, speciellt deras båda velande och tankar om vad den andra egentligen tycker om deras relation. Språket är lätt, rappt och speglar verkligen dagens typ av språk bland unga vuxna. Det är något med bokens upplägg; korta kapitel, lättförståeliga karaktärer och framåtgående handling som gör det svårt att sluta läsa. I den aspekten lever boken upp till mina förväntningar. Det som jag dock tycker boken saknar är lite mer djup. Jag vill se fler sidor av karaktärerna och det skulle även vara intressant med en mer överraskande händelseutveckling i boken.  Trots detta är det en av de bästa svenska ungdomsböckerna som givits ut i år och jag ser fram emot fler romaner av denna författarduo!

torsdag 21 november 2013

Hösten genom våra mobiler

Sedan i somras finns Tonårsboken numera även på Instagram. Här kommer en liten sammanställning med bilder från hösten för er som inte har Instagram och för er som vill ta del av bilderna igen. 













Litet urval av vår höstläsning. Till vänster Vi måste sluta ses på det här sättet av Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck tillsammans med fin tygkasse, till höger Insurgent av Veronica Roth och Enders Spel av Orson Scottcard.












Vår delade kärlek till anteckningsböcker blir ofta tydlig även på Instagram . Här är några av höstens finaste fynd.


I slutet av september åkte vi till Bokmässan och hade lika kul som vanligt. Förutom att hålla i ett improviserat framträdande om ungdomsböcker fick vi fina anteckningsböcker och choklad.



Vi var även på många bra författarprat och programpunkter. Vi lyssnade bland annat på Jonas Gardell när han pratade om sista delen Döden i sin triologi Tårka aldrig tårar utan handskar, samt var på liveinspelning av ungdomsbokspodcasten Allt vi säger är sant.

I oktober var vi på det fantastiska författarpratet med David Levithan på Punkt Medis i Stockholm och höstsammanfattningen får avslutas med en bild på en av alla våra läsadagböcker där vi samlar våra läsupplevelser.

tisdag 19 november 2013

Nyckeln


Jag har alltid svårt för att ta farväl av en bra serie och acceptera att det är slut. Därför drar jag ut på läsningen av Nyckeln lite extra. Vad tycker ni som har läst ut den?

måndag 18 november 2013

En podcast om Augustpriset!

Nu är det exakt en vecka kvar till Augustgalan då vinnarna av Augustpriset presenteras. Vill ni sätta er in mer, eller tvärt om, inte kan få nog av diskussionerna är Augustpodden ett måste! I historiens första podcast inför augustpriset presenteras alla titlar genom samtal författarna emellan.

Det finns redan fyra avsnitt ute. Här kan ni lyssna på det första!

fredag 15 november 2013

Att göra en podcast - del 2

Förra veckan publicerades första inlägget om hur man gör en podcast. Jag berättade om hur man förbereder en podcastinspelning samt hur man tekniskt spelar in den, inlägget hittar ni här. I andra och sista delen ska jag nu förklara hur man går vidare med sitt material - hur man klipper, lägger till musik och publicerar podcasten. 

Klippning
Nu har du ett stort material av ljudinspelningar men antagligen vill du inte ha allt med i slutprodukten som ska publiceras. Vi brukade spela in kanske 50-60 minuter och klippte sedan ner den till ca 40 minuter. Det vi tog bort var bland annat upprepningar, konstiga ljud och tråkiga delar av vår diskussion. Vi klippte i samma program vi spelat in i, d.v.s.Garage Band, vilket var smidigt och lättförstått. Först markerar man den ljudfil man vill arbeta med och låter uppspelningspilen stanna på det specifika stället där man vill klippa. Klippa gör man sedan genom att klicka kringla+t varefter ljudfilen delas och man markerar den som man vill ta bort och trycker delete. Sedan kan man flytta runt sina ljudfiler och lägga dem så de på ett snyggt sätt flyter in i varandra och då märks det inte att man klippt.




















I exemplet ovan har jag tryckt kringa+t och markerat den delen som ska klippas bort.

Musik
En podcast blir ofta roligare att lyssna på om den inleds och avslutas med någon musik samt att man kanske lägger in någon ljudfil i mitten av podcasten. Ljudfiler av denna typ läggs inte på samma rad som Male Voice utan istället på "Jingelsraden" två rader under. I högerspalten finns Itunesbiblioteket och då drar man bara den ljudfilen man vill använda och lägger in den i arbetsytan.








I exemplet ovan har jag dragit Crystal Figters-låten från högerspalten till arbetsytan. Man kan även göra så att låten eller ljudfilen tonas in och ut. Detta gör man genom att trycka på "Spår" i marginalen längst upp och sedan trycka på "Tona ut". Då dyker ett rosa fält upp längst ner på arbetsytan där man kan sätta ut olika markörer för att bestämma hur ljudfilen tonas in och ut. Se exempel nedan.






















Publicering
Vi valde att publicera vår podcast på SoundCloud eftersom det är en lättillgänglig hemsida där man kan nå ut till många lyssnare. Det är även väldigt enkelt att lägga upp en podcast på hemsidan. Men för att göra detta behöver man först konverta Garage Band-filen till en Itunesfil. Detta gör du genom att trycka på "Dela" i marginalen längst upp och sedan på "Skicka podcast till Itunes", sedan är det bara att spara Itunesfilen och lägga upp den på Soundcloud.

Hoppas att denna guide har hjälpt er som haft frågor om hur man spelar in en podcast. Skulle ni fortfarande undra något är det bara att fråga i en kommentar eller maila till: tonarsboken@gmail.com. Lycka till!

torsdag 14 november 2013

Vinterenkät - Hanna


Idag svarar jag på Bokhoras Vinterenkät!

                                                                            
Senaste bokköp: Fyra novellixer i en fin liten samlingsbox.
Senaste bibblolånen: Måste tyvärr säga precis som Elin - massa tråkig facklitteratur till skolarbeten.
Senaste utlästa boken: Vi måste sluta ses på det här sättet av Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo
Favorittidning: Dagens Nyheter på morgonen till frukosten eller Rookie Mag.
Plats där jag helst läser: Finns ingen bättre plats än sängen!
Så sorterar jag min bokhylla: Jag hade färgsorterat i flera år men det blev för komplicerat med alla nya bokinköp som skulle in i hyllan. Numera står böckerna ordnade så att böcker av samma författare står bredvid varandra. Har även försökt få t.ex. alla Gilla-förlag-böcker och Xpublishing-böcker bredvid varandra för att de har ett sådant snyggt format.


En bok som jag minns att jag läste när jag var liten: Det finns otroligt många böcker jag minns. Men en som jag läste om och om igen från att jag var 5 år gammal till jag var 11 år var Helena Dahlbäcks bok, Julia.
Vilken bok i min bokhylla har jag ägt längst: Eftersom jag hela tiden sorterar ut böcker jag vuxit ifrån och lämnar vidare till mina småsyskon har jag inte så många böcker jag hade när jag var liten kvar i min bokhylla. Men en bok som aldrig kommer förlora sin plats är Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian.
Vad ser jag mest fram emot att läsa i vinter: Alla de nyutgivna böcker jag inte hunnit med i höst; Låt vargarna komma, Jag är ju så jävla easy going, Vi är inte sådana som i slutet får varandra

onsdag 13 november 2013

Vinterenkät - Elin

Vad är bättre än enkäter? Den här kommer från bokhora!

Senaste bokköp: Brick Lane av Monica Ali på adlibris.
Senaste bibblolånen: Facklitteratur till skolarbete tråkigt nog.
Senaste utlästa boken: Dvärgen av Pär Lagerkvist
Favorittidning: Rookie, om internet-magasin räknas.
Plats där jag helst läser: I sängen eller i soffan. Är tyvärr ingen bussläsare.
Så sorterar jag min bokhylla: Efter genre, färg, olästa/lästa och andra småkategorier. Har utvecklat ett väldigt komplicerat system som nog ingen annan förstår. Varje hylla har sitt syfte.
En bok som jag minns att jag läste när jag var liten: Jag minns nog varenda bok. Men har väldigt starka minnen av klassiker som Det blåser på månen, Barnen från Frostmofjället och Skriet från vildmarken, kanske för att de var så hemska. Sedan älskade jag Rött hjärta och blå fjäril av Annika Thor.
Vilken bok i min bokhylla har jag ägt längst: Kanske Nils Holgerssons  underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf,
Vad ser jag mest fram emot att läsa i vinter: Nyckeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren!

måndag 11 november 2013

Finalisterna i Forma Book Blog Award!

Nu har vi i juryn för Forma Book Blog Award tagit fram finalisterna för årets priser. Vinnaren presenteras den 26 november! 


Årets nischade blogg

Årets recension 


lördag 9 november 2013

Att göra en podcast - del 1


De senaste veckorna har mailen trillat in med frågor både om hur man gör en podcast och om vad som hände med min och Hildas podcast som vi publicerade 6 avsnitt av. För att besvara den sista frågan kan jag säga att vi har tagit en paus, främst för att det tog mycket tid som vi inte längre har nu när vi går sista året på gymnasiet. Men att spela in en podcast var otroligt lärorikt och kul både för att man lärde känna mediet men också för att man lärde känna sig själv bättre när man försökte sätta ord på massa känslor. Därför tycker jag definitivt att ni borde testa att göra en! Här nedan berättar jag hur man ska gå till väga för att förbereda en inspelning och även hur man tekniskt spelar in en podcast. Om ett par dagar publiceras del 2 då jag berättar om hur man klipper, lägger till musik och publicerar podcasten.



Lyssna mycket på andra podcasts innan
Innan man spelar in en egen podcast kan det vara lärorikt att lyssna en hel del på andra för att både lära sig vad som är kul att lyssna på, men även vad som kanske är tråkigt, uttröttande och helt enkelt inte funkar. Den stora förebilden för mig och Hilda var Alex och Sigges podcast som vi lyssnat på väldigt mycket och inspirerats av. Andra inspirationskällor var Värvet, HanaPees otroliga podcast och Filip och Fredriks podcast. Genom att lyssna på många olika kan man ta det bästa från alla sina favoriter och sätta ihop till ett eget koncept.

Förbered ämnen
När man lyssnar på en podcast låter det mesta helt improviserat och uttänkt för stunden, men sanningen är att bakom de flesta podcastavsnitt finns ett kortfattat manus och mycket tankeverksamhet. Inför varje inspelning punktade jag och Hilda upp de ämnen vi ville diskutera samt nämnde kortfattat för varandra vad för områden vår diskussion troligtvis skulle snudda vid. Detta gör att man vid inspelningen redan har massa tankar och teser pågång och det blir betydligt lättare att improvisera. Vi bestämde även ett huvudämne för varje avsnitt vilket kunde vara allt från syskonrelationer och musik till bekräftelsebehov och feminism.

Våga pausa
Det är väldigt svårt att spela in en 40 minuter lång podcast utan att stanna upp. Ibland är det bra att våga pausa inspelningen och fråga varandra "Vart är vi på väg nu? Kan detta leda till några intressanta och roliga slutsatser?". Är svaret nej är det bästa man kan göra att radera segmentet och försöka på nytt. Det kan också vara bra att pausa och lyssna igenom de senaste fem minuterna och fråga varandra om det verkligen var intressant eller om man helt enkelt bara ska byta ämne för att det inte kommer vara kul för lyssnarna att ta del av.

Vilka är målgruppen?
En viktig fråga att ställa sig innan man spelar in en podcast är vilka som är mottagarna, alltså vilka som ska lyssna på podcasten. Vi tänkte framför allt att vi skulle vända oss till personer i vår egen ålder. Detta gjorde att vi anpassade ämnena och vårt sätt att prata för att vår målgrupp skulle tycka det var intressant att lyssna. Skulle vi istället gjort podcasten som ett skolarbete hade vi arbetat mot ett mer formellt språk och mer nyanserade resonemang, men detta kände vi inte var nödvändigt i det syftet vi hade.

Det tekniska
Vi valde att spela in vår podcast på Mac Book-appen Garage Band som finns att ladda ner till alla Mac-datorer. I Garage band kan man spela in både musik och podcasts. När ni trycker upp Garage Band väljer ni Podcast varefter detta fönster syns:























Vi valde att spela in våra röster som Male Vocie för att minska gällheten och ekandet på inspelningen. Vid inspelning trycker man på den röda knappen längst ner i mitten och den trycker man även på för att pausa (tryck också på stopknappen, kvadraten, för att stanna inspelningen helt). Vi hade ingen mikrofon när vi spelade in utan pratade bara direkt in i datorn, detta tyckte vi funkade väldigt bra om man satt nära datorn, samt befann sig i ett rum med mycket tyger och mattor. Då minskade ekandet betydligt. Bloggaren Hanapee beskriver mer ingående hur man spelar in via Garage band här!

Detta var första delen i hur man spelar in en podcast. Del 2 publiceras inom en snar framtid.


fredag 8 november 2013

Vill läsa: Den nya människan

I skolan gör jag just nu ett radioprogram om dystopier, bland annat nämner jag Boel Bergmans debutroman Den nya människan och blev så himla sugen på att läsa den. Den utspelar sig redan nästa år 2014, då det plötsligt slutar födas barn. Några år senare börjar barn födas igen, men snart upptäcker man att de inte beter sig som barn borde göra.

”Jag har dödat ett barn. Det är vad de säger till mig här på polisstationen, i förhörsrummet.
Inombords skriker jag.
– Det var inget barn jag dödade. Det var något helt annat. Kan ni inte se det?”

Den känns väldigt annorlunda från allt annat i dystopi-väg, och otroligt obehaglig. Jag hoppas att jag får chansen att läsa den snart! 

torsdag 7 november 2013

Era höstläsningstips!

Vi frågade er vilka böcker ni gillade att läsa på hösten, här kommer svaren! 


Elin: En bok som jag läser just nu och som jag tycker passar perfekt att läsa i höstrusket är Hypnotisören, fruktansvärt obehaglig och blir ännu mer obehagligt när man läser den själv i mörkret!

Elina: Harry Potter och de vises sten. Halloween scenen har fastnat för mig, alla Harry Potter passar perfekt på hösten! Kanske för att skolstarten är på hösten? 

Sara: Nu till hösten tycker jag att det passar bra att läsa skräck böcker och då givetvis av skräckkungen Stephen King. Jag tycker att hans bok Under the Dome passar bra att läsa denna höst. En dag i oktober blir staden Chester's Mill, Maine omsluten av en kupol, vilket stryper all kommunikation med omvärlden. Det som blir det läskiga i denna bok är hur människorna i den lilla staden förändras. Det uppstår en situation som tar fram det värsta i invånarna. Som vanligt har Stephen King gjort ett persongalleri som är väldigt imponerande, karaktärerna blir trovärdiga.

Julia: Dash och Lillys utmanings bok så jag kan längta till julen nu när det är höst och kalt. för föredrar jul framför hösten. Boken är mysig och julig, plus dom jagar varandra över hela Manhattan och utmanar varandra :)

Bokpandan: En riktigt höstig bok för mig är Maggie Stiefvaters The Scorpio Races. Den utspelar sig oktober-november på en liten ö och det är så många halvruskiga men samtidigt varma toner i boken. Dessutom får alla miljöbeskrivningar och vattenhästar mig att tänka på rödbruna höstfärger och boken är så himla mysig hela vägen igenom! Jag brukar läsa om den varje år vid oktobersnåret bara för att det få komma tillbaka till Sean och Puck och deras lilla ö :)

Louise: Sanningen om Alice av Rebecca James är en fantastisk bok! Framförallt så här till hästen när i alla fall jag gärna sitter inne och myser med en ruskig bok. 

Helena: Jag har just läst Carlos Ruiz Zafóns bok Marina som nyligen kom ut på svenska. Hans berättarstil passar extra bra på hösten tycker jag. Jag tycker om hans person- och miljöbeskrivningar och hur bygger upp kusliga stämningar.

Elvira: An någon unknown reason så tycker jag att Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo passar på hösten. Jag är inte säker på att den utspelar sig då men det verkar iallafall lite så... säkert på grund av att mycket av handlingen utspelar sig på ett café och jag tycker att det är sjukt mysigt med café besök på hösten och för att hon cyklar till jobbet varje dag och det på slutet av boken börjar bli lite för klatt för att cykla. Jag läste den dessutom första gången i november och är säkert därför som jag nu får en sådan där känska att jag vill läsa just den på hösten. Sen så tycker jag att omslaget känns så mysigt!

Hedvig: Boktjuven av Markus Zuzak. Anledningen till att den passar bra nu i hösttider är att vi håller på med världskrigen i skolan, och det gör mig mycket inspirerad till att läsa böcker från just den tiden nu i höst... Att Boktjuven är så otroligt bra gör dessutom att boken passar utmärkt under alla årstider!

Emma: Jag tycker Beautiful Creatures böckrerna passar nu på hösten. Jag tycker så för det är en grå stämning i böckerna, samtidigt som de bubblar av liv. 


tisdag 5 november 2013

V for Vendetta

På den här dagen, den 5 november, utspelar sig historien V för Vandetta. Ni har säkert sett filmen med Natalie Portman, den som Augustus talar om i The Fault in Our Stars. För ett tagsedan köpte jag även serieboken av Alan Moore och David Lloyd som filmen baseras på.

Historien handlar om ett "framtida" England som styrs av en fascistisk parti. Invånarna förtrycks och alla politiska motståndare, människor med utländsk bakgrund och homosexuella har sedan länge försvunnit i koncentrationsläger. En dag, den 5 november närmare bestämt, spränger en maskerad man The Houses of Parliament. Sextonåriga Evey Hammond blir vittne till dådet. Mannen i en Guy Fawkes mas kallar sig "V" och är en anarkist som med listighet utför en personlig hämnd mot de mäktiga människor som skadat honom i hans förflutna, och Evey blir plötsligt en del av hans planer.


För mig som inte är van vid att läsa serier var det extra roligt att läsa V för Vandetta. Illustrationerna är mörka, dramatiska och historien skiljer sig mycket från filmen. I boken får man ut mycket mer av historien, mer bakgrund och händelser. Även om den fokuserade mer på Vs personliga vendetta än upproret mot staten i sig var det ändå spännande. I början gillade jag inte Evey karaktären, hon kändes alldeles för svag och hjälplös, men sedan växte hon och i slutet blev hon hur cool som helst. Trots att jag redan kunde historien blev jag många gånger överraskad och satt som klistrad vid sidorna.
"Remember remember the fifth of november"


söndag 3 november 2013

Sneak peak på 2014

Nästa års böcker börjar redan dyka upp här och var. Bonnier Carlsen kommer bland annat ge ut två av mina favoritböcker. Jag kan inte förstå varför Papertowns inte har översatts tidigare. Det kanske inte är Vem är Alaska? men det är en himla bra ungdomsbok. City of Glass är en av de bästa böckerna i Mortal Instruments serien och så jag föreställer mig det perfekta slutet, tyvärr blev det inte ett slut eftersom författaren fortsatte skriva på serien. Pappersstäder släpps i januari och Stad av skuggor i mars!

lördag 2 november 2013

Vinnarna i höstlovstävlingen!

Vi har lottat och vinnarna blev Elvira och Sara

Grattis till var sitt exemplar av boken Kyss mig först!

fredag 1 november 2013

Att se fram emot i november!


Catching Fire. Det är inte långt kvar nu! Den 20 november har andra delen i Hungerspels-trilogin premiär. Redan den 19 november anordnar SF Hunger Games Night, med visning av båda filmerna (Twinight-nostalgi).

Nyckeln. Novembers andra stora händelse är självklart släppet av sista delen i Engelsforstrilogin. Som vi har längtat. Den 15 november finns den i butik och den 14:e förhandssläpps den i sf-bokhandeln i Stockholm!

Augustpriset. Den 25 november är det dags för Augustgalan. Då presenteras vilka av de nominerade som tar hem årets Augustpris.


Mig äger ingen. Den 8 november har filmen Mig äger ingen premiär. Filmen baseras på Åsa Lindeborgs kritikerrosade, Augustnominerade och flerfaldigt prisbelönta självbiografi med samma namn. Definitivt ett bio-måste i november.

Forma Books Blog Award. Den största utmärkelsen en bokblogg kan få - vinnaren i årets tävling presenteras tisdagen den 26e november kl 12.00. Kanske är det just din favoritbokblogg som vinner i år?

Downton Abbey. Imorgon lördag börjar äntligen den fjärde säsongen av Downton Abbey. Efter att i veckor fått se denna 30 sek-reklam är längtan efter Downton större än någonsin tidigare och förväntningarna höga.