De senaste veckorna har mailen trillat in med frågor både om hur man gör en podcast och om vad som hände med min och Hildas podcast som vi publicerade 6 avsnitt av. För att besvara den sista frågan kan jag säga att vi har tagit en paus, främst för att det tog mycket tid som vi inte längre har nu när vi går sista året på gymnasiet. Men att spela in en podcast var otroligt lärorikt och kul både för att man lärde känna mediet men också för att man lärde känna sig själv bättre när man försökte sätta ord på massa känslor. Därför tycker jag definitivt att ni borde testa att göra en! Här nedan berättar jag hur man ska gå till väga för att förbereda en inspelning och även hur man tekniskt spelar in en podcast. Om ett par dagar publiceras del 2 då jag berättar om hur man klipper, lägger till musik och publicerar podcasten.
Lyssna mycket på andra podcasts innan
Innan man spelar in en egen podcast kan det vara lärorikt att lyssna en hel del på andra för att både lära sig vad som är kul att lyssna på, men även vad som kanske är tråkigt, uttröttande och helt enkelt inte funkar. Den stora förebilden för mig och Hilda var
Alex och Sigges podcast som vi lyssnat på väldigt mycket och inspirerats av. Andra inspirationskällor var
Värvet, HanaPees otroliga podcast och
Filip och Fredriks podcast. Genom att lyssna på många olika kan man ta det bästa från alla sina favoriter och sätta ihop till ett eget koncept.
Förbered ämnen
När man lyssnar på en podcast låter det mesta helt improviserat och uttänkt för stunden, men sanningen är att bakom de flesta podcastavsnitt finns ett kortfattat manus och mycket tankeverksamhet. Inför varje inspelning punktade jag och Hilda upp de ämnen vi ville diskutera samt nämnde kortfattat för varandra vad för områden vår diskussion troligtvis skulle snudda vid. Detta gör att man vid inspelningen redan har massa tankar och teser pågång och det blir betydligt lättare att improvisera. Vi bestämde även ett huvudämne för varje avsnitt vilket kunde vara allt från syskonrelationer och musik till bekräftelsebehov och feminism.
Våga pausa
Det är väldigt svårt att spela in en 40 minuter lång podcast utan att stanna upp. Ibland är det bra att våga pausa inspelningen och fråga varandra "Vart är vi på väg nu? Kan detta leda till några intressanta och roliga slutsatser?". Är svaret nej är det bästa man kan göra att radera segmentet och försöka på nytt. Det kan också vara bra att pausa och lyssna igenom de senaste fem minuterna och fråga varandra om det verkligen var intressant eller om man helt enkelt bara ska byta ämne för att det inte kommer vara kul för lyssnarna att ta del av.
Vilka är målgruppen?
En viktig fråga att ställa sig innan man spelar in en podcast är vilka som är mottagarna, alltså vilka som ska lyssna på podcasten. Vi tänkte framför allt att vi skulle vända oss till personer i vår egen ålder. Detta gjorde att vi anpassade ämnena och vårt sätt att prata för att vår målgrupp skulle tycka det var intressant att lyssna. Skulle vi istället gjort podcasten som ett skolarbete hade vi arbetat mot ett mer formellt språk och mer nyanserade resonemang, men detta kände vi inte var nödvändigt i det syftet vi hade.
Det tekniska
Vi valde att spela in vår podcast på Mac Book-appen Garage Band som finns att ladda ner till alla Mac-datorer. I Garage band kan man spela in både musik och podcasts. När ni trycker upp Garage Band väljer ni Podcast varefter detta fönster syns:
Vi valde att spela in våra röster som Male Vocie för att minska gällheten och ekandet på inspelningen. Vid inspelning trycker man på den röda knappen längst ner i mitten och den trycker man även på för att pausa (tryck också på stopknappen, kvadraten, för att stanna inspelningen helt). Vi hade ingen mikrofon när vi spelade in utan pratade bara direkt in i datorn, detta tyckte vi funkade väldigt bra om man satt nära datorn, samt befann sig i ett rum med mycket tyger och mattor. Då minskade ekandet betydligt. Bloggaren Hanapee beskriver mer ingående hur man spelar in via Garage band
här!
Detta var första delen i hur man spelar in en podcast. Del 2 publiceras inom en snar framtid.