lördag 2 januari 2010

En bok som får dig att skriva


Det finns hundra tals böcker om att skriva. Jag har läst ytterst få av dem, nästan inga. Men jag tror att nästan alla nämner att man måste skriva mycket för att bli riktigt bra på det. Övning ger färdighet. Visst, okej, då vet man det. Men kommer man skriva mycket för det? Finner man den motivation som behövs genom att veta att man måste skriva mycket? Veta och handla är olika saker och det är bland annat dessa som skiljer skriv om och om igen från andra böcker om skrivning.
För det första måste man inte läsa boken från början till slut. Istället kan jag kanske slå upp sidan 60 och läsa: "Skriv en dikt där alla orden är kalla." Och sedan bläddrar jag vidare och hamnar på sida 108 där jag läser: "Skriv om en pojke på en gunga i april eller oktober" eller "Skriv en berättelse där ingen mening har fler än fem ord..." Så istället för att veta att man måste skriva så skriver man. Det kan låta irriterande och jobbigt och ibland ganska töntigt, men man förstår efter ett tag att det absolut inte är det. Den innehåller inte bara dessa små uppgifter utan författare som Mårten Sandén, Christina Wahldén och andra berättar om hur de brukar göra. Katarina och Ylva, bokens skapare, skriver om miljöbeskrivningar, versmått och så mycket annat. Boken är helt enkelt proppad. Den är dessutom otroligt kreativ, inspirerande och ja, rolig. Vilket jag tror är väldigt viktigt.
Först tyckte jag det var synd att inte någon roman tog hem Augustpriset för barn och ungdom. Men nu efter att ha bläddrat igenom skriv om och om igen är den nästan mer än en självklar vinnare. Så släng alla börja skriva böcker i papperskorgen, de är helt enkelt värdelösa i jämförelse med skriv om och om igen.

1 kommentar:

  1. Den är ju helt underbar! Den är min bibel nu, haha! =)

    SvaraRadera