onsdag 14 augusti 2013

Om e-bokläsning


För ett par dagar sedan såg jag detta inslag på Svtplay och det fick mig att börja fundera över e-bokläsning. Det är verkligen något som exploderat det senaste året när både läsplattor och surfplattor utvecklats och gått ner i pris. E-bokläsning har otroligt många fördelar, vilket de pratar en del om i inslaget. Det är billigare, lättare att ta med sig många böcker, mer miljövänligt, smidigare och lättanpassat om man har lässvårigheter eller synproblem. Trots alla dessa fördelar har jag aldrig läst en enda bok på en läsplatta eller surfplatta. Jag älskar att ha den fysiska boken i handen och sedan samla böckerna jag läst i min bokhylla. Men det här klippet får mig ändå att börja tänka om, kanske borde jag börja med e-bokläsning?

Har ni läst e-böcker? Är det bättre än fysiska böcker?

11 kommentarer:

 1. Jag har läst en E bok men det är bara för att boken inte finns utgiven annars. Men den boken gillade jag annars drar jag mig för det, vill ha den fysiska boken. Sen blir det ju inte samma känsla av att välja vad man ska läsa heller.

  SvaraRadera
 2. Jag läser mycket e-böcker, har läst på både läsplatta och via Kindle och Bluefire Reader i smartphonen. Tycker det är ett bra komplement, speciellt då man reser eller då man inte orkar vänta på att en bok kommer ut i pappersformat, men jag föredrar fortfarande fysiska böcker, gillar känslan av att hålla en bok i handen, se hur mycket jag läst/hur mycket jag har kvar och såklart ha/se dem i bokhyllan.

  SvaraRadera
 3. Jag skulle ALDRIG läsa en e-bok. Halva upplevelsen är ju att känna de underbara böckerna i handen och spara dem i sin hylla så man kan titta på dem varje dag. Med en pappa som jobbar på pappersbruk (som måste avskeda massa arbetare varje år på grund av den kraftigt minskande pappersanvändningen) sitter det dessutom i mina gener att man ska använda papper även om det anses vara mindre bra för miljön...

  SvaraRadera
 4. Jag har läst en e-bok, men det var endast för att det var ett recensionsexemplar. Även fast det är väldigt smidigt så finns det inget som går upp mot en riktigt bok. Det är bara inte samma sak, en bok ska man kunna bläddra i, känna på sidorna och, som du skriver, spara i bokhyllan när man läst ut den.

  SvaraRadera
 5. Jag läser både på platta och fysiskt. Det är främst när jag är ute och reser som jag har på platta i annat fall slår den fysiska boken plattan med hästlängder. I love papperböcker!

  SvaraRadera
 6. Det finns förstås både för- och nackdelar och mycket är en smaksak. Jag har börjat läsa mer på min läsplatta och det är praktiskt att kunna låna/köpa hem böcker och få dem direkt - utan att lämna huset. Öppnar för spontanköp mitt i natten när bibliotek och bokhandlar är stängda. :)

  Men jag tycker fortfarande att läsupplevelsen blir en smula ryckig eftersom jag får bläddra oftare och jag har dessutom svårare att hitta tillbaka om jag vill läsa om stycken.

  SvaraRadera
 7. Har inte läst någon e-bok men det kan ju omöjligt slå känslan av att bläddra i en riktig bok. Prasslet från sidor är det bästa som finns!

  SvaraRadera
 8. Jag har två läsplattor (en Adlibris Letto och en Sony Reader - den senare bättre) men jag har även fullt med böcker i hyllan. Visst är det smidigt med en läsplatta om du vill ha med dig flera böcker och det är enkelt att skriva anteckningar och man kan snabbt ladda ner en till bok från biblioteket, men min förkärlek till de tryckta böckerna vinner.

  SvaraRadera
 9. Har bara läst några få e-böcker men känner ändå att jag alltid kommer att föredra "fysiska" böcker. Tycker det är mycket mysigare att sitta med en bok i handen än en mobil eller läsplatta, men kan ändå definitivt se fördelarna med e-böcker.

  SvaraRadera
 10. Jag läser väldigt många eböcker, mest på iPad men också på min Adlibris Letto. Riktigt smidigt speciellt med biblioteksböcker.

  SvaraRadera
 11. Har försökt med e-böcker, men jag vill kunna bläddra och känna pappret mellan fingrarna. Att läsa på iPaden/mobilen gör mig bara rastlös.

  SvaraRadera