torsdag 15 augusti 2013

Boklistan: Med musiken i fokus

Nick and Norahs infinite playlist -
Rachel Cohn och David Levithan
I denna bok kretsar allt kring musiken. Både Nick och Norah älskar och lever för den; Nick spelar i ett band och Norahs pappa är en känd skivbolagsägare. De två möts på klubb där de snabbt blir vänner och inser att de båda älskar bandet Where's Fluffy. Resten av kvällen letar de febrilt efter en hemlig spelning som bandet ska ha och musiken gör att de lär känna varandra. Dessutom kryddas boken hela tiden av musikreferenser till massor av bra band.

Just Kids - Patti Smith
Just Kids är en fantastisk memoar att läsa för att kunna förstå hur Patti Smiths och Robert Mapplethorpes konstnärskap tog världen med storm. Den handlar om deras liv innan de blev kända, alla motgångar och återvändsgränder, men också om hur de tillslut blev så stora och framgångsrika. Musiken dyker upp hela tiden och är en central del av deras liv, speciellt i slutet av boken då Patti börjar göra musik själv. Wallflower - Stephen Chbosky 
I början av boken sitter Charlie och lyssnar på sin systers pojkväns kassetband. Han lär sig älska The Smiths låt Asleep och jämför den med sina känslor för Sam. Senare börjar han sätta ihop egna kassettband för att trösta vänner som fått sina hjärtan krossade. Musiken finns hela tiden närvarande i boken och säger så mycket om Charlie som person.  

Kurt Cobain finns inte mer - Hanna Jedvik 

Bland festivaler och 90-talsband utspelar sig historien om Alex och Lovis. Deras kärlek till musik och olika band binder dem samman och tillsammans skapar de en egen värld som bara de förstår. Mycket av Kurt Cobains död avspeglas i Alex och Lovis Destruktiviteten, vilsenheten och sorgen. Det är vackert, sorgligt och så fruktansvärt välskrivet. 

3 kommentarer:

 1. Vill gärna läsa "Kurt Cobain finns inte mer" och "Wallflower"(den filmen är ju så bra).

  SvaraRadera
 2. Visste inte att Wallflower fanns som bok, den måste ju läsas! Filmen är ju helt fantastisk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja filmen är underbar! Men boken är ännu bättre, och den finns på svenska nu också!

   Radera