söndag 23 juni 2013

Två filmer ni inte får missa

Regnar det en sommardag finns det inget bättre än att krypa upp i soffan framför en bra film eller två. De senaste dagarna har jag sett två helt fantastiska filmer som ingen får missa. Ni hittar dem och ser dem gratis på Swefilmer.


The Virgin Suicides (1999)
Detta är min favoritregissör Sophia Coppolas debutlångfilm. Den utspelar sig under 70-talet i den sömniga amerikanska småstaden Grosse Pointe. Historieberättaren är en man som ser tillbaka på sina tonårstid och berättar om de strängt hållna Lisbonsystrarna som bodde på hans gata, Cecilia, Lux, Bonnie, Mary och Therese. Tillsammans med sina tre kompisar beundrade han systrarna som var så vackra och speciella. Men bara på avstånd, det var nästan omöjligt att komma nära systrarna - till en början.

Som ni hör på filmens namn är detta ingen fell-good-historia. Det är en historia om många trasiga människor som bär på väldigt mycket sorg och mystik. Men som i alla Sophia Coppolas filmer är de aldrig rakt igenom på ett sätt. Hela tiden smygs humor in i det mer dystra. Dessutom är den så otroligt snygg och vacker att man bara vill tumblra bilder från filmen i dagar efter att ha sett den.


Dead Poets Society (1989)
Döda poeters sällskap (som den heter på svenska) handlar om en grupp killar på en internatskola i slutet av 50-talet. På internatskolan är det hård disciplin som gäller med mycket läxor, stränga lärare och inget utrymme för elevernas kreativitet. Men för pojkarna ändras allt en dag när Mr Keating börjar undervisa dem i litteratur. Han tänjer på alla gränser och uppmuntrar dem till nyskapande och kreativitet. Mr. Keating får snabbt alla andra stränga lärare emot sig men pojkarna älskar honom. De startar ett sällskap i hans ära - döda poeters sällskap.

Jag gillar verkligen allt i den här filmen - tempot, stilen, färgerna, karaktärerna och musiken. Stämningen som skapas när Mr. Keating kommer till skolan är helt otrolig och jag vill bara hoppa in i skärmen och bli en del av allt. Alla de unga skådespelarna är fantastiskt duktiga och även extremt snygga, vilket bara är en fördel.


2 kommentarer:

  1. Själv tittade jag på Pride and Prejudice med Keira Knightley igår, kommer aldrig över hur bra den filmen är!

    SvaraRadera
  2. Hej! I sommar visar jag olika platser att läsa på, och jag skulle gärna vilja se vart andra läser. Kika gärna in på länken nedan och bidra med er bild! Ha det fint! :)
    http://filo-sofie.blogspot.se/2013/06/vart-laser-du-helst.html

    SvaraRadera