lördag 22 juni 2013

Boklistan: Klassiker som imponerar

Sommaren är en väldigt passande tid för klassikerläsning. Utan allt i vardagen som stressar finns nu äntligen utrymme att sätta sig in i klassikerna som ofta kan ha en väldigt lång startsträcka och karaktärer som är svåra att få ett grepp om. Men klassiker är svårt. Det finns så många hyllade romaner som när man väl börjar läsa inte är annat än tråkiga och utdaterade. Det är sällan man känner att förväntningarna blir uppfyllda efter att ha tagit sig igenom en tjock omtalad klassiker. Vi vill därför uppmärksamma klassiker som faktiskt lever upp till förväntningarna och kanske till och med överraskar och visar sig vara ännu bättre!
              

To kill a Mockingbird av Harper Lee
Det stora fokuset i denna klassiker ligger på rasismen under 30-talets USA och man får en väldigt bra förståelse för alla de fördomar som rådde. Dessutom innehåller romanen en fantastisk historia om pojkflickan Scouts uppväxt, hennes syskonrelation till brodern Jem, spanandet på den konstiga mannen Boo Radley och hennes pappas Atticus kamp för de svartas rättigheter. Det är vackert, spännande och hjärtskärande.

Jane Eyre av Charlotte Brontë
Jane Eyre är en av våra största läsupplevelser när det gäller klassiker. Det är så lätt att återkalla känslan i boken; den lite ruggiga, höstiga, frustrerade miljön och Janes kamp med sig själv och sin omgivning. Boken sticker ut från andra verk av Brontë-systrarna genom att vara variera mycket mer i tempo och stil, vara spännande och vissa stunder till och med läskig. Sedan kan vi även tipsa om den fantastiska filmen som gjordes för två år sedan med Mia Wasikowska i huvudrollen som Jane.


Utvandrarna av Vilhelm Moberg
Utvandrar-serien kan vara en av de bästa svenska klassikerna. Berättelsen om en familjs sökande efter ett bättre framtid är stark, fascinerande och svår att släppa. Det är spännande att få följa så många karaktärers öde och verkligen få en inblick om hur livet såg ut på den tiden. Den kanske är tjock, men det är definitivt en sträckläsare!   

1984 av George Orwell
Av alla dystopier finns det få som kan jämföra sig med 1984. I en "framtida" diktatur börjar Winston i hemlighet skriva dagbok. I den avslöjas hans kritiska tankar mot "Storebror" och systemet. Berättelsen är otroligt fascinerande för att inte tala om spännande. Det finns tusen anledningar att läsa den, vilket i sig är en bra anledning att beställa hem den nu på en gång!  

 
The Catcher in the Rye / Räddaren i nöden av J.D Salinger
Det är omöjligt att inte fascineras av J.D Salingers roman, kanske världens mest kända klassiker. Historien är så speciell. Läser man den bara rakt upp och ner utan att fundera berör den inte, för egentligen händer inte så mycket alls. Men stannar man upp, tar in det som händer och letar lite mellan raderna förstår man hur djup och analyserande boken faktiskt är. Och letandet efter dessa ledtrådar är det allra bästa med boken.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar