söndag 9 juni 2013

John Green fortsätter att imponera

Under våren har jag äntligen upptäckt John Green och läst både Looking for AlaskaThe Fault in Our Stars, och nu också Paper Towns. Även om Paper Towns inte riktigt höll samma kvalité som de två andra böckerna var den riktigt bra med samma smarta, snabba och fantastiska språk.

Vi får möta Quentin under sista månaden i high school, en månad som på många sätt vänder upp och ner på hela hans tillvaro. Q bor granne med barndomsvännen Margo Roth Speigelman, men deras vänskap är sedan länge försvunnen. När de blev äldre utvecklades de åt helt olika håll. Margo blev den populära, äventyrliga tjejen med Q hamnade längre ner i rang bland nördarna. De har inte pratat med varandra på flera år och Q blir därför en natt otroligt förvånad när han vaknar av att Margo knackar på hans fönsterruta. Hon har en lista med 11 punkter som de tillsammans ska genomföra innan morgonen. Dagen efter hoppas Q att allt ska bli som när de var små. Att han och Margo ska kunna umgås igen. Men Margo är mystiskt försvunnen och det enda hon har lämnat efter sig att ledtrådar till var hon befinner sig som Q desperat försöker lösa.

Det är oundvikligt att inte jämföra Margo med Alaksa i Looking for Alaska. Båda tjejerna tänjer på alla gränser, tar för sig, har stora hemligheter och försvinner plötsligt nästan helt spårlöst. Margo är inte riktigt lika lätt att gilla och intresseras av som Alaska, men de andra karaktärerna i Paper Towns väger upp för det. Qs vänner (Ben, Radar, Lacey) är helt fantastiska och jag skulle vilja vara träffa och bli vän med dem allihop. Ben är så rolig att jag skrattade högt säkert 20 gånger, Radar så smart att man blir helt fascinerad och Lacey så trygg och snäll att man blir avundsjuk. Boken är dessutom full av spänning och speciellt i slutet är det svårt att sluta läsa när John Green beskriver Qs roadtrip med sina vänner. Varje kapitel är en timme av road tripen och jag har aldrig tidigare stött på en författare som kan göra en road trip så intressant. Vill ni läsa mer av John Green och inte har läst denna är den ett måste!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar